Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

09 лютого, 00:00

Литва розкривається в Україні

14 лютого розпочинаються «Дні Литви в Україні-2008». Таким чином, Литва стане п’ятою країною після Польщі, Росії, Грузії, Казахстану, які організовували подібні заходи в Україні. Урочисте відкриття литовських днів відбудеться у Національній філармонії України. Подію презентуватимуть міністри закордонних справ і культури обох країн. У відкритті візьмуть участь відомі суспільні діячі, представники дипломатичного корпусу, світу культури й мистецтва. Рік литовської культури, історії й економіки представлять відомі в усьому світі литовські зірки. Це джазовий музикант Владімірас Чекасінас і піаніст Пятрас Генюшас. Вони вперше в Україні виконають програму імпровізацій оригінальної класичної фортепіанної музики й експресивного джазу «Диверсії в класику».

«Дні Литви в Україні-2008» триватимуть цілий рік і поширяться по всій Україні. У Києві, Львові, Харкові, Одесі, Донецьку та інших містах України, Автономній Республіці Крим, відбудуться заходи, де відвідувачі матимуть можливість ознайомитись з історією, сьогоденням, мистецтвом Литви. Кожен українець зможе відвідати литовські художні виставки, презентації сучасної литовської літератури, концерти, побачити кіно і театральні проекти, що отримали світові нагороди. Науковці й теоретики будуть запрошені до цікавих, корисних і прогресивних дискусій та конференцій. Також сподіваємося, що українців зацікавить програма представлення литовських продуктів, що імпортуються в Україну, — в ній багато можливостей ознайомитись з найкращими продуктами харчової промисловості Литви.

НАТО не зважатиме на думку Росії

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер вважає, що думка Росії не впливатиме на рішення Альянсу щодо надання Україні Плану дій з набуття членства в Організації північноатлантичного договору. «НАТО ухвалює рішення. І ці рішення ухвалюються спільно членами Альянсу. Крапка», — підкреслив генсек. При цьому він повідомив, що країни-члени Альянсу проведуть найближчим часом дискусію, щоб дійти єдиної позиції стосовно приєднання Києва до Плану дій щодо вступу до НАТО. Нагадаємо, департамент інформації і преси МЗС Росії заявив, що у разі вступу України до НАТО Росія буде змушена вживати адекватні заходи.

Під час традиційної щорічної зустрічі з керівниками дипломатичних представництв та міжнародних організацій, акредитованих в Україні, 7 лютого Президент України Віктор Ющенко висловив сподівання, що до порядку денного саміту НАТО в Бухаресті будуть внесені питання про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. «Сподіваємося на позитивний для нашої країни розгляд цього питання», — відзначив він.

ОБСЄ не поїде на вибори в Росію

Парламентська асамблея Організації зі співробітництва й безпеки в Європі (ОБСЄ) відмовилася від моніторингу президентських виборів у Росії, передає Associated Press. Услід за цим Бюро ОБСЄ із демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) також офіційно оголосило про свою відмову. «Росія створила обмеження, враховуючи які, моніторинг процесу виборів стає неможливим», — приводяться в заяві слова голови БДІПЛ Крістіана Штрохала. Зі свого боку Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, щодо Росії у БДІПЛ був жорсткий підхід — або спостерігачі приїжджають за місяць, або не приїжджають взагалі. «Зазвичай направляють 10—12 спостерігачів за один-два тижні до виборів», — зазначив Лавров. Нагадаємо, вибори президента Росії відбудуться 2 березня 2008 року. Кандидатами на посаду президента Росії є перший віце-прем’єр РФ Дмитро Медведєв, лідер КПРФ Геннадій Зюганов, лідер ЛДПР Володимир Жириновський та самовисуванець, лідер Демократичної партії Росії Андрій Богданов.

Буш підтримає колишнього суперника

Очікується, що президент США Джордж Буш висловить на щорічній Конференції консервативних політичних дій підтримку своєму колишньому супернику-однопартійцю, провідному кандидату в президенти США, 71-річному сенатору від Арізони Джону Маккейну. Як пише The Washington Post, Маккейн став безумовним кандидатом у президенти від республіканців після того, як із боротьби вибув сенатор від Массачусетса Мітт Ромні. Про те, що у своїй промові Буш підтримає Маккейна, стало відомо з уривків його промови, що заздалегідь потрапили в ЗМІ. «У нас відбулися гарні дебати, і скоро в нас буде кандидат, який понесе знамено консерваторів на цих виборах і після них», — скаже сьогодні Буш, очевидно, натякаючи на Маккейна. Маккейн зараз є лідером гонки в республіканців і за станом на сьогодні заручився підтримкою 714 делегатів майбутнього з’їзду. У ході праймериз Маккейн переміг уже в 13 штатах і отримав підтримку 4,7 млн. виборців-республіканців.

Саркозі закликав покінчити з ізоляцією передмість

Французький президент Ніколя Саркозі вчора представив свій план розвитку проблемних передмість. Глава держави указав на необхідність надати молоді з передмість більше можливостей для освіти й працевлаштування. Саркозі заявив, що настав час покінчити з ізоляцією населення передмість. «У нас не мусить бути людей, які почуваюься іноземцями у своїй власній країні», — зазначив президент. Звертаючись до нації, Ніколя Саркозі заявив також про продовження «безпощадної війни» проти молодіжних банд, повідомивши, що кількість поліцейських у проблемних районах буде збільшена на 4000 осіб. Н. Саркозі був міністром внутрішніх справ під час заворушень, влаштованих молоддю із сімей імігрантів 2005 року. Тоді він зайняв дуже жорстку позицію, наказавши поліції «очистити вулиці від наброду». Після тих заворушень уряд обіцяв відправити в проблемні райони мільйонні інвестиції. Однак, на думку спостерігачів, за два роки в передмісті мало що змінилося. Нинішній виступ Н. Саркозі спостерігачі розглядають у контексті муніципальних виборів, що мають відбутися в березні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати