Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

11 квітня, 00:00

Ємен: десятки людей убито в ході боїв на півдні країни

Близько 60 осіб загинуло в результаті нападу бойовиків з угруповання, пов’язаного з «Аль-Каїдою», на військовослужбовців єменської армії. Бойовики «Ансар Шарії» атакували позиції військових біля міста Лавдар у провінції Аб’ян на півдні країни. За словами військових, серед загиблих — 40 бойовиків, 14 солдатів і шість представників племен, вірних урядові. Повідомляється про те, що бої тривали весь вечір одразу в кількох районах довкола Лавдара. Деякі племена в Аб’яні сформували бойові групи, відомі як «комітети», для протидії просуванню «Аль-Каїди» та їх союзників у провінції. У цій справі їм надають допомогу урядові війська. За повідомленнями з Ємену, саме племена вели значну частину боїв у понеділок увечері після того, як місце бойових дій залишили погано озброєні військовослужбовці. Озброєні групи ісламістів змогли домогтися низки успіхів у Аб’яні минулого року. Військові потерпіли болісні поразки, намагаючись витіснити їх із території провінції. Минулого місяця в результаті серії вибухів смертників і нападів бойовиків «Ансар Шарії» понад 100 осіб було вбито, більшість із яких військові. «Ансар Шарія» (що в перекладі означає «Партизани шаріату») є гілкою угруповання «Аль-Каїда на Аравійському півострові». Її мета — повалення уряду країни. Нагадаємо, що після того як пішов з поста президента країни Абдулла Салех, новий глава держави, колишній віце-президент Адб-Раббу Мансур Хаді заявив, що одним із найважливіших завдань його уряду буде «продовження війни проти «Аль-Каїди».

Русефф: монетарна політика США — «експансіоністська»

Президент Бразилії Ділма Русефф піддала критиці грошово-кредитну політику США, назвавши її «експансіоністською». На зустрічі в Білому домі зі своїм американським колегою Бараком Обамою вона також висловила побоювання, що запровадження нових санкцій щодо Ірану може спровокувати загострення ситуації на Близькому Сході і призведе до зростання цін на нафту. Зауваження рішучої Русефф показали відмінності Бразилії та США в підході до вирішення багатьох актуальних питань, починаючи з фінансових і закінчуючи зовнішньополітичними. На думку бразильського лідера, монетарна політика США знижує конкурентоспроможність країн, які розвиваються, ставлячи їх в залежне і одразу ж слабке становище на ринку. У той же час критика Русефф не змінила серйозного настрою двох держав на розвиток двосторонніх стосунків. Глави МЗС США та Бразилії підписали важливу угоду в галузі авіації, яка в продовження вже підписаного договору «Відкрите небо» додасть ще більшого імпульсу процесу лібералізації авіабізнесу двох країн.

Токіо готове до запуску супутника КНДР

Японія завершила розгортання систем ППО перед планованим запуском північнокорейської ракети «Инха-3». За повідомленням оборонного відомства Японії, системи ППО доведено до повної бойової готовності на островах Окінава, Ісигакі, Міяко, а також у Токіо. За даними міністерства, у Східно-Китайському морі перебувають також три японські есмінці, оснащені системою бойового управління Aegis і ракетами-перехоплювачами. Тож дві найбільші японські авіакомпанії — Japan Airlines і All Nippon Airways — оголосили, що для гарантування безпеки пасажирів змінять ряд маршрутів у дні, коли КНДР має намір запустити супутник. Зміни стосуватимуться дев’яти маршрутів до Джакарти, Маніли та Сінгапуру. Тим часом учора Росія також заявила про готовність своїх засобів ППО, які готові знищити північнокорейську ракету, якщо вона відхилиться від курсу й виникне загроза її падіння на території РФ.

Польща згадує жертв авіакатастрофи під Смоленськом

Представники польської влади й найбільшої опозиційної партії «Право і справедливість» (PIS) окремо вшанували пам’ять жертв катастрофи урядового літака Ту-154, у результаті якої два роки тому загинули президент Польщі Лех Качинський і значна частина еліти PIS. У Варшаві біля посольства Російської Федерації відбулася невелика маніфестація, приурочена до дати катастрофи урядового літака під Смоленськом. Учасники цієї акції, в основному прибічники ультраправих і націоналістичних рухів, звинувачували в причетності до аварії російську владу й главу уряду Польщі Дональда Туска. Тим часом глава польського уряду і президент Польщі Броніслав Коморовський взяли участь у панахиді за загиблими в авіакатастрофі в одному з костьолів польської столиці. Нагадаємо, авіакатастрофа Ту-154 під Смоленськом, яка сталася 10 квітня 2010 року, забрала життя 96 осіб, зокрема й президента республіки Леха Качинського, його дружини Марії і представників військового керівництва Польщі. Загибель урядового лайнера стала національною трагедією. Політики летіли на відкриття меморіалу в Катині. Причини й обставини катастрофи з’ясовували як російські, так і польські експерти. Вони дійшли висновку, що причиною випадку були погодні умови й людський чинник, проте повністю розслідування не завершене.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати