Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

14 жовтня, 00:00

Банкір отримав Нобелівську премію миру

Лауреатом Нобелівської премії Миру цього року став громадянин Бангладеш Мухаммад Юнус (на фото). Він розділив нагороду із заснованим ним банком Grameen Bank. Як повідомляється на офіційному сайті Нобелівського комітету, премія миру йому вручена на знак визнання заслуг у створенні підґрунтя для соціального й економічного розвитку в одній із найбідніших азіатських країн. Юнус та його банк видають мікрокредити біднякам, не вимагаючи від них жодних фінансових гарантій. У заяві Нобелівського комітету зазначається, що установлення міцного миру неможливе, якщо «великі групи населення не в змозі подолати бідність». На думку членів комітету, діяльність лауреатів премії Миру за 2006 рік сприяє розвитку демократії й дотриманню прав людини. Минулого року премію вручили Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) та його голові Мохаммеду эль-Барадеї за боротьбу з розповсюдженням ядерної зброї.

Литва проведе Грузію в ЄС

У ході одноденного візиту в Тбілісі голова литовського МЗС Пятрас Вайтекунас обговорив з президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі й своїм колегою Гелою Бежуашвілі можливості співпраці й допомоги з боку Литви в питаннях євроінтеграції. «Шлях Грузії до успіху пролягає через Європу, а успіх цей залежить від того, як країна проведе європейські реформи», — заявив П. Вайтекунас. На зустрічі з міністром з європейської й євроатлантичної інтеграції Георгієм Барамідзе литовський міністр пообіцяв допомогу в реалізації Плану дій Грузії та ЄС. Відносно російсько-грузинського конфлікту голова МЗС Литви вважає, що в ситуації, що склалася, для Грузії важливі витримка й пошук діалогу, спираючись на запропоновану підтримку Заходу. «Стабільність на південному Кавказі невіддільна від безпеки всієї Європи, а значить, — і нашої», — зазначив Вайтекунас. Раніше в спільній заяві президенти Польщі, Литви й України пропонували посередництво з урегулювання відносин РФ і Грузії.

ЄС засудив контрпродуктивний французький закон

Європейський Союз засудив прийняття Францією в першому читанні закону про кримінальну відповідальність за заперечення факту геноциду вірмен у Туреччині 1915 року. Як заявив єврокомісар з питань розширення ЄС Оллі Рен, він має контрпродуктивний характер і перешкоджає відкриттю дебатів з цього питання. Документ, запропонований опозиційною Соціалістичною партією, встановлює, що заперечення масового вбивства вірмен карається позбавленням волі на термін один рік і штрафом 45 тис. євро. Турецька влада вже заявила, що прийняття подібного закону завдає сильного удару по відносинам з Парижем. Експерти нагадують, що незабаром у Франції відбудуться парламентські й президентські вибори, й деякі політики розраховують на підтримку вірменської діаспори, чисельність якої в країні складає майже 500 тис. осіб. Відомо, що Франція не є прихильником вступу Туреччини до ЄС, і деякі експерти впевнені, що прийняття закону про заборону заперечення геноциду необхідне саме для того, щоб поставити на шляху інтеграції нову перешкоду.

Держслужбовці Португалії проти реформ

Десятки тисяч португальських державних службовців вийшли на вулиці Лісабона на знак протесту проти змін у їхніх кар’єрних і пенсійних перспективах. Згідно з планами португальського керівництва, просування службовими сходами заморожено, а пільги по пенсіях й охороні здоров’я поступово скасовуються. Крім того, підвищуються податки, а надбавки до зарплати не відповідають зростанню інфляції. Протестуючі приїхали в Лісабон з усієї Португалії, вони несли плакати й викрикували гасла на кшталт: «Не можна працювати до смертельної втоми!» За даними поліції, в ході, яка закінчилася біля будівлі парламенту, взяли участь майже 70 тис. осіб. Хоча профспілки очікували, що до маніфестації протесту приєднаються 100 тис. держслужбовців. Це вже не перша демонстрація в серії протестів проти політики реформ соціалістичного уряду країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати