Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лівія чекає на життя без санкцій

06 квітня, 00:00

Підрив літака стався 21 грудня 1988 року. Тоді два лівійці, очевидно, агенти розвідки, — підклали бомбу в літак американської компанії «Пан Ам». Вибух, що стався в повітрі над Локербі, забрав життя 270 чоловік. Більшість із загиблих були американцями та британцями, і Вашингтон із Лондоном тривалий час вимагали від лівійського лідера Муаммара Каддафі видачі підозрюваних. Керівник Лівії, відомий своїм мусульманським фанатизмом та підтримкою антиамериканських рухів у цілому світі, вважав, що ані від американських, ані від британських суддів не варто очікувати неупередженості. Таких лідерів, як Каддафі, мало хвилює те, що від економічних санкцій, запроваджених після відмови видати двох підозрюваних, страждають насамперед пересічні громадяни. Про погіршення іміджу країни вести мову не будемо: в режиму своя шкала цінностей.

Чи не рятівником лівійського народу виступив Генсек ООН Кофі Аннан. Саме завдяки його команді дійшли компромісу Тріполі та Вашингтон із Лондоном — хай судочинство буде, але на нейтральній території і не з американськими або британськими суддями. Такий консенсус було знайдено в серпні, тепер же і Захід, і Схід вітають видачу двох підозрюваних. Як повідомляє Сі-Ен-Ен, за їхнім вильотом до Нідерландів із лівійської столиці спостерігали провідники багатьох арабських країн, які спеціально прибули до Тріполі, а на місце судочинства, колишню американську авіабазу неподалік від нідерландського селища Зьостерберг, прибули шотландські прокурори. Підтягнулися туди вже й поліцейські разом із пресою. Усі в очікуванні процесу сторіччя.

Лівія ж чекає на зняття санкцій: проголосувати за це Рада Безпеки зможе за три місяці. Тим часом Тріполі вже готується до зняття авіаембарго — за повідомленням газети «Ю-Ес-Ей тудей», до Каїра виїжджає президент лівійської національної авіалінії, який проведе переговори щодо відновлення авіазв'язку з Єгиптом. «Ембарговий кошмар» для Лівії має врешті закінчитися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати