Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми стоїмо разом...»

Експерти «Дня» — про першу зустріч президента України з президентом США
04 червня, 18:50
ФОТО РЕЙТЕР

Схоже, що відносини між Україною та США нарешті починають виходити на рівень справжніх стратегічних відносин. І підтвердженням цього виявилась перша зустріч президента України Петра Порошенка з главою Білого дому Бараком Обамою, яка відбулася вранці у Варшаві, та замість запланованої попередньо однієї години, тривала три години! А це, мабуть, рекорд у спілкуванні будь-якого українського президента з лідером найпотужнішої країни світу.

І цього разу українська сторона почула від США не лише слова підтримки чи обіцянки про надання військової допомоги. Під час зустрічі Обама повідомив, що США нададуть українській армії допомогу на суму в п’ять мільйонів доларів. Але на відміну від попередньої допомоги, коли США надавали до певної міри символічні форми допомоги, як-от одяг чи сухпайки, цього разу наші військові отримають бронежилети і прилади нічного бачення, а також засоби комунікації. А саме цього, як відомо, дуже бракувало нашій країні під час проведення Антитерористичної операції на сході України.

Коментуючи журналістам перше спілкування віч-на-віч із нещодавно обраним українським президентом, Обама сказав, що він задоволений зустріччю з Порошенком. «Український народ зробив мудрий вибір, обравши того, хто зможе провести їх у складний період. США будуть підтримувати прагнення українського народу не лише найближчими днями чи тижнями, але й роками», — заявив Обама. Він також відзначив, що результати позачергових президентських виборів 25 травня засвідчили прагнення більшості громадян України стати частиною західного світу.

За його словами, обрання Петра Порошенка президентом показало, що українці відкинули насилля, корупцію та хочуть самостійно визначати своє майбутнє: наполегливо працювати, займатися самоосвітою, щоби досягти успіху. На думку Обами, новообраний президент уособлює ці прагнення.

Президент США сказав, що під час розмови з Порошенком обговорив плани з мирного врегулювання ситуації в Україні, питання енергетичної безпеки, зокрема зменшення залежності від постачання газу з Російської Федерації, створення прозорої системи державного управління та економічного розвитку України.

Обама зазначив, що був «дуже вражений» баченням Порошенка, як треба розвивати українську економіку, звернувши увагу на те, що він має за плечима багаторічний досвід праці у бізнесі. Американський лідер також назвав важливою підтримку Західного світу нового президента України в тому, щоб домогтися від Російської Федерації припинення підтримувати сепаратистів у східних регіонах країни.

Порошенко подякував Обамі та американському народу за підтримку України, відзначивши особливо несприйняття Заходом агресії Росії проти українців та незаконне приєднання Криму. «Хочу подякувати за підтримку США українських ініціатив в енергетичній сфері, дуже задоволений з нашої співпраці у сфері протидії корупції, що дуже важливо для нас. Ми дякуємо за демонстрацію солідарності з Україною», — цитує УНІАН слова українського президента.

Як повідомляє «Дойтче Велле», Обама також заявив, що саміт G7 стане серйозним сигналом підтримки Порошенка світовою спільнотою. В свою чергу український президент подякував Заходу за солідарність. «Ми бачимо, що весь світ на нашому боці. Агресор приречений на ізоляцію», — сказав Порошенко.

Також тема України, зокрема підтримки українського народу, прозвучала під час двадцятихвилинного виступу американського президента перед президентами країн Центральної та Східної Європи, у тому числі перед українським президентом перед Королівським замком, який є символом польської незалежності. Барак Обама виголосив цю промову одразу після завершення переговорів з Порошенком.

Більша частина її була присвячена ролі Польщі, у тому числі руху «Солідарність», завдяки чому Європа стала вільною. І початок цьому поклали, зазначив Обама, перші вільні вибори у Польщі 25 років тому — того ж дня, коли на площі Тяньаньмень у Пекіні було придушено демонстрації китайських студентів.

«Ми стоїмо разом, бо вважаємо, що кожний народ і кожна нація має право визначати свою долю. І це стосується українського народу, який повстав проти корумпованої влади і відстояв новий уряд і обрав нового президента», — заявив Обама, торкаючись теми України.

Він також наголосив, що «дні імперій та сфер впливу залишилися у минулому». «І не можна дозволяти великим країнам залякувати невеликі чи нав’язувати свою волю під дулом пістолета  чи людей у масках, які захоплюють будівлі. І розчерк пера ніколи не може легітимувати крадіжку чужої землі. Тому ми ніколи не визнаємо російської окупації Криму чи порушення Росією суверенітету України. І наші вільні країни будуть стояти об’єднаними, тому подальші російські провокації лише означатимуть більшу ізоляцію і плату для Росії, бо  ми, інвестувавши стільки крові та багатства задля об’єднання Європи, не дозволимо визначати XXI століття темною тактикою XX-го», — наголосив американський президент. Його виступ часто переривали оплески аудиторії, але найбільше поляки аплодували його словам «Немає свободи без солідарності». Ми теж також вважаємо.

Звісно, ці слова було приємно чути присутнім, у першу чергу самим полякам. Однак напередодні один із засновників руху «Солідарність», лауреат Нобелівської премії миру, перший обраний президент Польщі Лех Валенса розкритикував Обаму. В інтерв’ю Сі-Ен-Ен, Валенса наголосив: «США мають нарешті знову почати діяти як наддержава».

І справді, американському президенту треба доводити, що всі сказані ним слова щодо підтримки США Європи та суверенітету і територіальної цілісності України не залишаться лише запевненнями, як це було з Україною у випадку Будапештського меморандуму, підписаного у тому числі США.

«САМА ПО СОБІ ТРИГОДИННА ЗУСТРІЧ ПРЕЗИДЕНТІВ Є БЕЗПРЕЦЕДЕНТНОЮ»

Юрій ЩЕРБАК, екс-посол України в США і Канаді:

— Сама по собі тригодинна зустріч президентів є безпрецедентною. Я такого не пам’ятаю, коли по три години зустрічалися президенти навіть у найкращі часи нашого початкового періоду стратегічного партнерства. Я розцінюю це як дуже серйозний жест і серйозний крок з боку американського керівництва. Як я уявляю собі, там дуже детально обговорювались усі аспекти української ситуації, насамперед як військової, оскільки зараз Україна в стані нав’язаної  війни, так і зовнішньополітичні аспекти. І це не можна не вітати, тому що це є показником того інтересу, який прокинувся у Сполучених Штатів, які знову повертаються до проблематики європейського континенту, де зараз Україна стала найгарячішою точкою.

І друге. Радує заява Обами, у якій підтримується українське прагнення до свободи, до європейських цінностей, до Європейського Союзу — наш європейський вибір. І це також не може не бути оцінено позитивно, оскільки це серйозний сигнал, причому дуже символічний у той час, коли мало відбутися засідання G8 з участю Путіна при нормальних умовах, якби Росія не виявила акт агресії супроти України.

Я сподіваюся, що ці домовленості, про які йшла мова на цій зустрічі Порошенка і Обами, будуть утіленні в життя. Не маю сумніву, що США в особі президента і Конгресу будуть приділяти велику увагу ситуації в Україні та надаватимуть велику підтримку, якої ми потребуємо.

Хочеться вірити, що Україна тепер буде в центрі уваги і американської держави і, звичайно, Європейського Союзу. 

«ЯКЩО США ГОТОВІ ПІДТРИМАТИ ПЕРЕТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ, ВАЖЛИВО ПОКАЗАТИ ЇМ, ЩО У НИХ Є ХОРОШІ ПАРТНЕРИ»

Марек СІВЕЦЬ, член Європейського парламенту від Польщі:

— У політиці дуже часто невидиме важливіше за те, що перебуває в центрі уваги. Президент Обама витратив три години  на зустріч з обраним президентом України Петром Порошенком. Цей жест виходить далеко за рамки протоколу, люб’язності та очікування. Три години, проведені в товаристві найвищих американських високопосадовців і самого президента, — цього часу досить для того, щоб обговорити важливі питання і завоювати довіру. А наразі довіра відіграє найважливіше значення.

Питання, які американські партнери, звичайно, ставили Петрові Порошенку, були такими: «До якої міри ми можемо розраховувати на вашу рішучість? Як ви хочете переконати нас, що ви не виходитиме з тієї ролі, яку ви так сміливо взяли на себе?» Промова Обами, яку він виголосив кілька годин після переговорів, чітко показала, що залучення США до трансформації України є серйозним. Він назвав по імені агресора і не погодився на анексією Криму. Це не тільки риторика. Це підтвердження того, що позиція Заходу щодо Росії продовжиться.

Обама сказав також ще одну фразу, яка може мати наслідки. Він порівняв протести на Майдані з боротьбою за свободу в Польщі, яку провадив рух «Солідарність» 25 років тому. Я дуже добре пам’ятаю і дипломатичну, і фінансову підтримку Сполученими Штатами процесу трансформації в Польщі. Український народ повинен зробити правильні висновки. Якщо американці готові підтримати економічні та соціальні перетворення в Україні, важливо показати їм, що у них є хороші партнери, щоб досягнути успіху в цьому.

«ВАЖЛИВО, ЩО СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ ОБІЦЯЮТЬ НАДАТИ ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ»

Олег ШАМШУР, екс-посол України у США:

— У принципі, головну мету цієї зустрічі — встановлення робочих відносин — виконано. І це я назвав би головним підсумком. І дуже важливо, що Сполучені Штати обіцяють надати військову допомогу, зокрема військове спорядження. Хотілось би, щоб і надалі це сприяння розширювалося, в тому числі включало в себе зброю. Також важливо, що під час переговорів президентів обговорювалась енергетична проблематика.

І коли говорити про виступ американського президента перед польським товариством, зокрема щодо України, то це, безумовно, сильний сигнал. Утім, так чи інакше, для України залишається фундаментальною проблемою питання безпеки. Зрозуміло, що вона залежить як від внутрішніх чинників, реформування країни, посилення безпекового сектору, обороноспроможності збройних сил, а з іншого боку — просто констатувати, що діями Путіна було зруйновано систему безпеки, цього не досить. Потрібно здійснювати кроки для того, щоб створити нову систему, і Україна має думати над тим, яким чином забезпечити це інституційно. А це, на мою думку, лише шлях до євроатлантичної інтеграції. Хоч це й віддалена перспектива, але реалістичний шлях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати