Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий раунд іранського питання

Олександр БОГОМОЛОВ — про ядерну проблему Ірану та діалог між ним та світовою спільнотою
20 листопада, 11:45
Фото golos-ameriki.ru

Напередодні переговорів з іранської ядерної програми, які розпочнуться сьогодні в Женеві, у мас-медіа проникла інформація, що буцімто Ізраїль та Саудівська Аравія об’єдналися проти Тегерана. Як повідомила британська газета The Sunday Times, «будучи переконаними, що Іран вводить в оману увесь світ щодо ядерної зброї, Ізраїль і Саудівська Аравія можуть працювати разом, щоб стримати його амбіції». Видання наголошує, що Ер-Ріяд готовий надати Єрусалиму свій повітряний простір, якщо той погодиться атакувати ядерні об’єкти Ірану. Крім того, саудити готові надати ізраїльтянам дрони, рятувальні гелікоптери, а також літаки-заправники. «Саудити лютують і хочуть допомогти Ізраїлю всім, чим можуть», — сказало газеті неназване джерело.

Президент російського Інституту релігії та політики Олександр Ігнатенко в коментарі «Независимой газете» розповів, що подібні домовленості між Ізраїлем та Саудівською Аравією існували протягом досить тривалого часу. Вони будуть реалізовані «у разі, якщо Іран, за оцінками Ізраїлю та Саудівської Аравії, наблизиться до можливості виготовити ядерну бомбу і з’єднати її із засобами доставки. Ця ситуація абсолютно неприйнятна ні для Ізраїлю, ні для аравійських монархій. Тель-Авів та Ер-Ріяд цього не допустять», — наголосив авторитетний експерт.

Між тим, на сайті катарського телеканала Al Jazeera, з’явилося спростування співпраці між Ер-Ріядом та Єрусалимом. «Саудівська Аравія виключає будь-які контакти з Ізраїлем, з яким вона не має дипломатичних відносин», — зазначено в матеріалі. Разом із тим, речник аравійського МЗС наголосив, що його країна «не має жодних відносин та контактів з Ізраїлем будь-якого характеру чи на будь-якому рівні». Дипломат також назвав «абсолютно голослівною» тезу про надання ізраїльтянам військового простору Саудівської Аравії.

Сьогодні в Женеві відбудеться черговий раунд переговорів між Іраном та шістьма країнами (США, Німеччина, Франція, Великобританія, Росія та Китай). Утім тональність діалогу, якщо сторони дійдуть згоди, — не влаштовує Ізраїль. Як зауважив ізраїльський прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу, Іран уже володіє значною кількістю низькозбагаченого урану, якого може бути досить для виготовлення п’яти ядерних бомб. Як повідомляє ізраїльський «9-й канал», Нетаньягу також закликав міжнародну спільноту вимагати від Тегерана демонтажу всіх центрифуг і реактора в Араку. «Якщо вони відмовляться це зробити — потрібно ввести проти них нові санкції. Оскільки альтернатива в даний момент — не тільки погана угода чи війна. Існує ще третій шлях — продовження тиску», — заявив прем’єр Ізраїлю.

«День» попросив президента Центру близькосхідних досліджень Олександра БОГОМОЛОВА дати свій прогноз дводенним переговорам навколо Ірану, які стартують сьогодні у Женеві, та прокоментувати вірогідність союзу між Ізраїлем і Саудівською Аравією:

— Дуже багато різних проблем політичного характеру створюють контекст цього переговорного процесу. При цьому багато важать відносини між ініціаторами цих переговорів — США, низкою європейських країн, а також їхні відносини з регіоном у цілому.

Іран — частина регіону Близького та Середнього Сходу. Крім нього, там є інші арабські країни та Ізраїль. Коли говоримо про іранську ядерну програму, то йдеться про питання безпеки. Позиція ключових союзників США є доволі негативною щодо розв’язання цієї проблеми в тому форматі, який було запропоновано раніше. Саудівська Аравія та Ізраїль дуже незадоволені ходом цих переговорів. Для США важливо зберегти компромісну позицію або якийсь консенсус зі своїми ключовими партнерами в регіоні.

Останнім часом Іран намагається уже багато років здобути собі статус регіонального лідера. Звісно, це не подобається насамперед цим двом країнам. Іран намагається наголосити на тому, що він має мирну, суто економічну мету щодо розвитку цієї галузі, але зрозуміло, що ця програма — військова, таємнича і непрозора. Тож цілком обґрунтовані занепокоєння, що Іран намагається здобути статус ядерної держави і заволодіти цим озброєнням. Іран просувається в напрямку збагачення урану і в переговорах наполягає на тому, що він має право на це, як й інші країни.

Ця проблема дуже складна, але для її вирішення наявні дві важливі речі. З одного боку, є випадково миролюбна позиція адміністрації Обами, яка ніколи не була так позитивно налаштована до Ірану, як зараз. Однак вона дає якийсь шанс Тегерану. З іншого — в Ірані існує такий імператив: потрібно подолати санкції, — що теж впливає на і без того занадто складну внутрішню ситуацію в країні. Умовно там є дві сили, які змагаються за владу — вартові ісламської революції, які де-факто контролюють ядерну програму. А з іншого боку — політичний істеблішмент, нещодавно обраний президент Роухані та клерикальний істеблішмент на чолі з духовним лідером Хаменеї. Вони налаштовані на вихід із цієї кризи, а військовий істеблішмент намагається утримати якомога більше позицій, зберегти ядерну програму. Простір для поступок, на який може піти іранська дипломатія, хай би що вона казала, — доволі обмежений. Щоразу, коли вони про щось домовляються, то неодмінно повертаються додому і змушені пояснювати, що насправді вони не здають позицій, Іран має беззаперечне право тощо.

Гадаю, від чергового раунду переговорів навряд чи варто очікувати якоїсь еволюції. Всі позиції відомі. Отже, можна вважати, що це буде просто чергова спроба знайти компроміс. Зважаючи на обставини і на те, як виглядає позиція ключових партнерів США і Заходу в цілому (вона досить жорстка), сподіватись на компромісне рішення, яке влаштувало б усі сторони, не доводиться. Без компромісу навряд чи буде просування діалогу.

Британська The Sunday Times написала, що Ізраїль і Саудівська Аравія об’єдналися проти Тегерана...

— У цьому питанні є ситуативний консенсус: інтереси Ізраїлю й Саудівської Аравії збігаються. Посилення Ірану в регіоні не потрібне цим країнам. Але це зовсім не означає, що вони мають якісь глибокі зв’язки. Комунікація на неофіційному рівні між ними існує, але навряд чи формат цих відносин колись зміниться. Це питання відносин взагалі між арабськими країнами та Ізраїлем загалом.

Газета також стверджує, що саудити нададуть ізраїльтянам власний повітряний простір та необхідну допомогу — рятувальні гелікоптери, дрони й інші засоби.

— На мою думку, це абсолютно нездійсненний проект. Адже для самої Саудівської Аравії така відкрита співпраця з Ізраїлем, з огляду на внутрішню опозицію, яка існує в цій країні, може стати справжнім політичним вибухом. Ця інформація — спроба натиснути на учасників переговорів. Можна сказати, що оприлюднення цих відомостей — частина інформаційної війни.

 — Ізраїльський прем’єр Нетаньягу заявив, що коли рішення переговорів не влаштує Ізраїль, то його країна розглядатиме і військовий варіант. Як ви це прокоментували б?

— Їм потрібно про це говорити, бо інакше ніхто не повірить, що вони налаштовані серйозно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати