Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Очікуване рішення»

Засідання комісії «Ющенко — Путін» перенесене на осінь
11 серпня, 00:00

Найбільш сприятливим часом для проведення засідання комісії «Ющенко — Путін» є кінець жовтня — початок листопада. Такого висновку дійшли глава Секретаріату Пре зидента України Віктор Балога і керівник адміністрації президента РФ Сергій Собянін після зустрічі, яка відбулася минулої середи в Москві. Примітно, що на початку липня Москва і Київ планували провести 2-ге засідання українсько-російської міждержавної комісії наприкінці серпня. Зокрема, 12 липня заступник глави Секретаріату Президента Олександр Чалий повідомив, що російська і українська сторони опрацьовують питання проведення в третій декаді серпня засідання Українсько-російської міждержавної комісії.

Потрібно зазначити, що необхідність перенесення сторони об ґ рунтували тим, що для підготовки засідання потрібно провести ряд додаткових заходів організаційного характеру. «Зокрема, мають бути належним чином виконані внутрішньодержавні процедури для підписання ряду двосторонніх міжнародних угод під час другого засідання комісії», — зазначили в прес-службі Президента України.

Які цілі переслідує Кремль перенесенням на післявиборний період засідання комісії «Ющенко — Путін»? Чи не є це свого роду формою втручання у внутрішню політику України? Яким політичним силам віддає перевагу Кремль? Про це в коментарі російського експерта.

КОМЕНТАР

Володимир ЄВСЄЄВ , старший науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин, Москва:

— З мого погляду, це був очікуваний крок. Оскільки російське керівництво прагне вести переговори з тією владою, яка діє, а не з тією, яка має змінитися. Ситуація в Україні досить незрозуміла і хто переможе — всюди різні прогнози. Тому Росія після того, як обпеклася один раз, зараз займає акуратнiшу позицію і старається підтримувати відносини з різними угрупованнями, які зараз борються за владу. Росія, з мого погляду, не робить однозначної ставки на одну з них. І це є правильним. Вести переговори з тією владою, яка, можливо, найближчим часом зміниться, на мій погляд, досить безперспективно. Тому що може виникнути ситуація, коли прийде інша влада і з нею доведеться домовлятися знову. Росія намагається уникнути цього, і цілком закономірно переговори було перенесено на осінь. Це найбільш очікувано і не обов’язково є елементом тиску. Мабуть, Росія намагається вести зараз більш обережну політику і принаймні намагається не втручатися в той розкол, який існує в Україні. Вона чекає результату і після того, як визначиться лідер і сформується уряд, звичайно, готова вести переговори зі своїм найближчим сусідом, з яким у неї досить міцні економічні відносини.

Що стосується переваг, то, звичайно, для Росії Партія регіонів більш прийнятна. Але в той же час Росія готова будувати відносини з іншими партнерами. Для неї зараз дуже характерним є практицизм в політиці. Причому не тільки щодо України, але і для розв’язання будь-яких проблем двостороннього характеру. Саме з практичного погляду, Росія готова будувати відносини з тими силами, які переможуть в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати