Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Піти, щоб не повернутися

США заявляють про скорочення військ в Iраку
28 липня, 00:00
ГОТОВНІСТЬ США ВИВЕСТИ СВОЇ ВІЙСЬКА З ІРАКУ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ГОТОВНОСТІ ІРАКСЬКИХ ВОЯКІВ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СТАБІЛЬНІСТЬ У КРАЇНІ. ПОКИ ЩО ПРО ТАКУ ГОВОРИТИ НЕ ДОВОДИТЬСЯ, ЩО ВИЗНАЮТЬ І В ПЕНТАГОНІ / ФОТО РЕЙТЕР

Командування американських військ в Іраку вчора повідомило, що кількість військ США в Іраку може бути суттєво скорочена до початку наступного року. У той же час чільні представники Багдада додали, що американці передадуть під контроль сил безпеки Іраку десять міст. «Якщо політичний процес протікатиме в позитивному ключі і якщо розвиток іракських сил безпеки відбуватиметься без проблем, то я упевнений, що ми зможемо істотно скоротити чисельність своїх військ після виборів у грудні. Це може статися уже навесні», — сказав американський генерал Джордж Кейсі.

Про це він повідомив після переговорів із міністром оборони США Дональдом Рамсфельдом, який учора несподівано прибув до Багдада. Керівник іракської армії Муваффак Рубайї повідомив, що перебування його американського колеги в Багдаді якраз і пов’язане з поступовою передачею іракцям населених пунктів, які поки що охороняють представники коаліційних сил, переважну більшість яких становлять американці (138 тисяч вояків). Американці і іракці зараз спільно розробляють доповідь, в який детально розписуватиметься процес відновлення контролю іракської влади над своєю державою. Передача відповідальності залежатиме від того, наскільки швидко іракським воякам вдасться досягнути п’яти- шести критеріїв (щоправда, вони поки що не визначені), які й свідчитимуть про їхню готовність самотужки протистояти нападам екстремістів.

Досі американське керівництво відмовлялося заявляти про конкретні строки виведення своїх військ із Іраку. Білий дім це пояснював тим, що терористи можуть скористатися цим, зосередивши всі зусилля проти нової влади в Іраку якраз тоді, коли американські вояки залишать країну. Тому командування США зробило акцент на тренуванні іракських військових, аби ті могли самі впоратися із наведенням порядку в країні. Візит американського міністра оборони до Іраку випав саме на той час, коли представники Пентагону висловили своєї занепокоєння щодо готовності сил безпеки Іраку перебрати контроль за країною на себе. Американські військові не стали вдаватися до подробиць, однак відзначили, що на сьогодні лише незначна їх частина — трохи більше 170 тисяч — спроможна самостійно проводити операції зі знешкодження бойовиків. Американці вже давно розмірковують над тим, як вивести війська із післявоєнної країни, де за останні два роки вже загинуло майже дві тисячі вояків США. Унаслідок цього постійно знижується чисельність тих громадян Штатів, які ще два роки тому беззастережно підтримували дії Білого дому на далекому Близькому Сході. Згідно з останніми соцопитуваннями (USA Today/CNN/Gallup), більшість американців вважають, що США не переможуть у війні і не зможуть створити демократичний уряд в Іраку.

Питання присутності в Іраку — одна зі значних проблем для США ще й тому, що з кожним місяцем зменшується кількість держав, які входять до коаліційних сил зі стабілізації ситуації в післявоєнній країні. Іспанія, Україна, Болгарія, Філіппіни... Ці країни або вивели свої війська, або розпочали процес виведення. Розглядає можливість виведення вояків із Іраку Японія, скорочує чисельність військ Польща... Усе це додає додаткових проблем американцям — саме на них лежить головна відповідальність за відновлення миру в Іраку. Постійні теракти свідчать про складність ситуації в Іраку, а також про те, що покінчити з вилазками екстремістів буде не так уже й просто. Принаймні для цього знадобиться ще чимало часу.

Водночас «стаханівські» темпи з навчання нової «військової еліти» повоєнної країни не найкращим чином позначаються на якості... Один незначний приклад. Цього тижня багдадські лікарі оголосили страйк. Це сталося після того, як іракські вояки побили медпрацівників лікарні, дізнавшись про смерть одного з їхніх товаришів. Представники лікарні розповідають, що таке трапляється вже не вперше...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати