Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Піти, щоб залишитися

Лешек Міллер відмовився від партійного лідерства
19 лютого, 00:00

Прем’єр-міністр Польщі Лешек Міллер заявив про намір залишити посаду лідера правлячого «Союзу лівиці демократичної». Формальна відставка відбудеться під час з’їзду партії на початку березня. Міллер повторює крок німецького канцлера Герхарда Шредера, який нещодавно також відмовився від лідерства в Соціал-демократичній партії Німеччини. Як і Шредер, польський прем’єр збирається зосередитися на своїй роботі в уряді, а справ у нього чимало: країна готується до вступу в Європейський Союз першого травня. Як і німецькі соціал-демократи, польський «Союз лівиці демократичної» втрачає підтримку населення. Одна з причин тому — гучний скандал зі справою відомого кінопродюсера Льва Ривіна, який «від імені людей, що перебувають при владі» пропонував за $17,5 млн. пролобіювати інтереси медіа-компаніі «Агора». Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, рейтинг «Лівиці демократичної» становить лише 13%. Президент Польщі Александр Квасневський заявив, що «керівництво СЛД має дуже серйозно поставитися до цього сигналу».

Сьогодні найпопулярнішою політичною силою в Польщі є ліберальна «Громадянська платформа», яку підтримують 28% поляків. Ця партія наполягає на необхідності відставки урядової коаліції СЛД — Союзу праці — й проведенні дострокових виборів. Утім, зазначає Рейтер, сьогодні «Громадянська платформа» опинилася перед дилемою: або, домагаючись відставки уряду, «валити» його проект скорочення витрат, таким чином ризикуючи своїм прореформістським іміджем, або підтримати Міллера, відмовившись від своїх планів.

Хто замінить Лешека Міллера в керівництві партією й пiднiматиме її рейтинг? Сам прем’єр назвав кількох можливих наступників, серед яких міністр оборони Єжи Шмайдзинський, колишній міністр внутрішніх справ Кшиштоф Яник та колишня заступниця міністра економіки Іоланта Банах, повідомляє «Gazeta Wyborcza». Втім, давати конкретні прогнози зараз було б ризиковано. Так само обережно польські оглядачі висловлюються щодо політичного майбутнього самого Лешека Міллера. «Його відставка з посади лідера СЛД може бути початком кінця «епохи Міллера». Однак не варто забувати, що прем’єр — серйозний політичний гравець», — заявив агентству Рейтер політолог польської Академії наук Анджей Ричард.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати