Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Примус до діалогу

Експерт: Єгипетські військові ставлять «Братів-мусульман» перед вибором: втрачати все чи домовлятися
15 серпня, 12:24
ПАЛЕСТИНКА ЧЕКАЄ, КОЛИ НАСТАНЕ ЇЇ ЧЕРГА, ЩОБ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН ІЗ СЕКТОРУ ГАЗА В ЄГИПЕТ. ЗАГОСТРЕННЯ СИТУАЦІЇ В ЄГИПТІ ПРИЗВЕЛО ДО ТОГО, ЩО ЄГИПЕТСЬКА ВЛАДА СКОРОТИЛА КІЛЬКІСТЬ ПАЛЕСТИНЦІВ, ЯКИМ ДОЗВОЛЕНО В’ЇЗД У КРАЇНУ. / ФОТО РЕЙТЕР

Єгипетські військові, схоже, вирішили остаточно продемонструвати, хто господар у країні. Тільки так можна розглядати дії єгипетських сил безпеки армії, які вчора розігнали два табори прихильників усунутого президента Єгипту Мохаммеда Морсі. Поліція заблокувала прилеглі вулиці, й потім табори почали руйнувати за допомогою бульдозерів. Поліція застосувала сльозогінний газ, над таборами літали вертольоти, повідомляє Бі-Бі-Сі. Представники руху «Брати-мусульмани» стверджують, що понад сто прихильників поваленого президента Мухаммеда Морсі загинули в ході розгону поліцейськими їхнього наметового табору в Каїрі, — повідомило агентство Франс Прес. За даними журналістів, серед загиблих двоє співробітників силових структур.

Нагадаємо, що прихильники Морсі кілька тижнів влаштовували сидячі акції протесту в наметових таборах, вимагаючи його відновлення на президентській посаді, з якої його було усунуто армією Єгипту 3 липня цього року. Табори розбили біля мечеті раба аль-Адавія на сході Каїра та на площі Нахда на заході. Табори прихильників Морсі було розбито в Каїрі півтора місяці тому. Із тих пір у зіткненнях між прихильниками та супротивниками президента Морсі загинуло понад 250 осіб.

Слід зазначити, що прихильники президента Морсі активізувалися у вівторок, коли вони пішли маршем від площі Нахда до комплексу урядових будівель, щоб висловити протест проти призначення кількох армійських офіцерів на посади губернаторів провінцій.

А напередодні міністр закордонних справ Єгипту Набив Фахмі сказав у інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що сидячі протести «не можуть тривати нескінченно», додавши, що влада намагається досягти згоди з протестуючими за допомогою діалогу.

«Якщо поліції доведеться застосувати силу, вона зробить це відповідно до закону та основних норм, у рамках яких відбуваються подібні операції», — підкреслив Фахмі.

«День» звернувся до виконавчого директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря СЕМИВОЛОСА з проханням прокоментувати останні події в Єгипті.

— Тільки-но розпочався воєнний переворот, я наголосив, що це дуже небезпечна річ, бо коли починаються воєнні дії, то дуже важко спрогнозувати, як розвиватимуться події. Єгипетські військові пішли на воєнний сценарій, очевидно, вважаючи, що вони контролюють ситуацію, оскільки їхній інститут є найпотужнішим. Так воно, власне, й є. Тут важко з цим сперечатися. І сьогодні в Єгипті йде протистояння двох потужних груп інтересів: військових і «Братів-мусульман». У цьому протистоянні зараз перемагають військові. Але це ще не означає кінець Єгипетської держави, однак значною мірою ускладнює створення будь-яких процедур, які дозволять цій країні існувати в більш-менш демократичному режимі. Очевидно, що сьогодні, як влучно сказав мій колега Олександр Богомолов, ідеалом для Єгипту може бути лише Пакистан, де все-таки існують демократичні процедури й де військові щільно контролюють ситуацію. Це означає зокрема інші нюанси, які ми зараз спостерігаємо в Пакистані: терор, діяльність ісламістських рухів, політичну боротьбу.

Але вже цілком очевидно, що Єгипет перебуває у гіршій ситуації, навіть більше, — він фактично — в критичній стадії. Схоже, зараз інших методів виходу з цієї ситуації, як силового, немає. А майбутнє Єгипту залежатиме від того, як єгиптяни вийдуть з цієї критичної стадії.

Failed state означає, що в країні зруйновано всі інституції. Тим часом у Єгипті армія залишається й є важливим найпотужнішим інститутом. І немає жодних ознак, що цей інститут розвалюється. Тому я б не ставив так питання, що Єгипет failed state.

Щодо світськи налаштоваваних груп, то це не інститути. Це — група інтересів, яку не сформульовано. А єгипетська армія максимально перехопила сьогодні всю ініціативу. А світські групи можуть бути спостерігачами, протистояння йде між «Братами-мусульманами» та армією.

— А чи винесли «Брати-мусульмани», які намагалися повністю узурпувати владу в країні, допоки не втрутилися військові, урок з того, що відбувається в країні?

— Ідея гри з «нульовою сумою», коли переможець забирає все, характерна не лише для Єгипту, а для багатьох країн, зокрема України. Чесно кажучи, я маю великі сумніви, що цей досвід когось стимулюватиме на роздуми. Щодо самих «Братів-мусульман», то вони мають дуже травматичний досвід. Я не знаю, як розвиватиметься ситуація далі, бо цей травматичний досвід може призвести до того, що частина «Братів-мусульман» знову повернеться до насильницький дій, терористичних методів боротьби. Усе, що зараз відбувається в Єгипті — воєнний переворот і все інше, — небезпечний прецедент. Передбачити наслідки та розвиток ситуації дуже важко. Адже все настільки міняється. Якщо сьогодні перемагає одна сторона, то завтра ніхто не гарантуватиме, що через якийсь час буде перемагати інша сторона. Оскільки контролювати все неможливо, то ситуація може вийти з-під контролю.

Щодо планів військових провести вибори, це добре, але це важко здійснити. Проводити вибори потрібно за результатами якихось домовленостей і досягнення якихось компромісів між протидіючими сторонами. Для цього потрібен, як мінімум, діалоговий процес. А те, що ми сьогодні бачимо, — це абсолютна протилежність, отже, виникла необхідність втрутитися.

— Що може спонукати «Братів-мусульман» до діалогу?

— Хоч як це парадоксально, але може статися так, що сила змусить їх піти на діалог. Іноді це спрацьовує, — коли ти або втрачаєш все, або отримуєш частину. Але тоді армія має бути послідовною й жорстокою. А наскільки армія готова до такої дії, — це питання.

Коли верстався номер, стало відомо, що уряд Єгипту оголосив про запровадження в країні надзвичайного стану на один місяць. Сили безпеки повідомили, що під час штурму таборів протестувальників було убито 95 людей, а представники «Братів-мусульман» стверджують, що кількість загиблих становить сотні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати