Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США стурбовані тортурами в Iраку

17 листопада, 00:00
ПІСЛЯ ЧЕРГОВОГО РЕЙДУ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ. НА ФОТО — МАТИ ОДНОГО З АРЕШТОВАНИХ ІРАКЦІВ / ФОТО РЕЙТЕР

Вашингтон висловив стурбованість повідомленнями про знущання над 173 ув'язненими, які перебувають у Багдаді під охороною іракських спецслужб, і пообіцяв підтримати розслідування.

Ув'язнених в одній із будівель, що належать міністерству внутрішніх справ Iраку, у неділю виявили американські солдати, які займалися розшуком зниклого підлітка. Більшість людей, які там перебували, — араби-суніти; багато з яких мали такий вигляд, наче довго недоїдали та зазнавали катувань.

«Я спостерігав сліди фізичних знущань, жорстокого побиття; один чи два в'язні були паралізовані, в деяких на різних частинах тіла зідрана шкіра», — розповідає заступник міністра внутрішніх справ Iраку Хусейн Камаль, який особисто бачив цих людей. Усі ці події подають новий іракський уряд у вельми непривабливому світлі, повідомляє Бі-Бі-Сі. Утім, наголошує вона, хай би якими шокуючими були обвинувачення, навряд чи вони здатні здивувати самих іракців: у країні регулярно лунають повідомлення про знущання служб безпеки, в яких домінуючі позиції займають шиїти.

Кілька місяців тому міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch говорила про те, що серед методів, які використовує іракська поліція, — побиття дротами, підвішування ув'язнених за зап'ястки на тривалий час і застосування електрошоку до особливо чутливих частин тіла. Однак останній у часі скандал, на відміну від інших подібних випадків, має тверду доказову основу, і влада підозрює, що це може бути лише верхівка айсберга.

Прем'єр-міністр Iраку Iбрагім Джаафарі розпорядився про порушення розслідування, а державний департамент США наголосив, що американці самі не застосовують тортур і не вважають, що цю практику повинні використовувати інші. Проте, як зазначає Бі-Бі-Сі, багдадський скандал примусив багатьох пригадати і про американських солдатів, які негуманно поводилися із затриманими. Так, двоє з колишніх ув'язнених заявили в телевізійному інтерв'ю, що в 2003 році, коли вони перебували в руках американських солдатів, їх били, стріляли в них гумовими кулями та здійснювали «жартівливі» страти. Білий дім наполягає на тому, що жодною мірою не потурав тортурам і не має наміру робити це надалі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати