Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Севастополі — разом, з НАТО — кожен окремо

20 січня, 00:00

«Важка артилерія Росії», як охрестили в українських ЗМІ міністра оборони маршала Ігоря Сергєєва за результатами його недавніх переговорів у Закавказзі та Ірані, відвідав Україну з черговим офіційним візитом. «Вперше в третьому тисячолітті», — багатозначно зауважив український міністр. І додав, що тільки торік відбулося 7 офіційних і робочих зустрічей міністрів оборони двох країн, що «сприяли двосторонньому співробітництву в широкому спектрі». Проведення офіційних зустрічей міністрів оборони України і Російської Федерації на українській землі історично характеризуються достатнім теплом, що часом виходить за межі дипломатичного протоколу.

І теперішній триденний офіційний візит глави російського оборонного відомства, що проходить на фоні фактичного оголошення стану війни між двома гілками української влади у вигляді відмови парламенту імплементувати результати торішнього референдуму «за народною ініціативою», відрізняється від візитів «оборонних» міністрів інших держав. Маршала Ігоря Сергєєва, що прибув у Київ у супроводі не тільки колег-генералів, але і значної групи «штатних» робітників ЗМІ, Олександр Кузьмук зустрічав в аеропорту, як найдорожчого гостя. Такої привітності за останні роки удостоювалися небагато хто, хіба що генсек НАТО та міністр оборони США.

Президент Кучма, за словами українського міністра, висловив свої побажання, а також зазначив, на які додаткові питання звернути увагу, наприклад, на активізацію спільної діяльності в області військово- технічного співробітництва.

На підсумковій прес-конференції відзначалося, що відбувся обмін досвідом реформування збройних сил, терміни і напрямки чого цілком збігаються, так само, як і програми і терміни розвитку військової техніки й озброєння двох країн». Обговорено питання співробітництва в області програми «Партнерство заради миру», у рамках СНД і інші. «Щодо абсолютної більшості питань погляди збігаються», — зауважив О. Кузьмук.

І. Сергєєв назвав існуючі відношення значним кроком уперед, дав високу оцінку реформам у Збройних Силах України і зауважив, що переговори закінчилися в цілому на оптимістичній ноті. Міністри прийняли рішення про створення командного пункту керування рейдами й об’єднаним загоном пошуково-рятувальної служби, куди ввійдуть кораблі та літаки Чорноморського флоту РФ і Військово-Морських Сил України. Російський міністр також пообіцяв, що Росія ліквідує заборгованості перед Україною за утримання Чорноморського флота та за використання українських радіолокаційних станцій.

Розбіжності між позиціями «головних військових» двох країн пролунали тільки з одного питання: відносно просування НАТО на Схід. Якщо І. Сергєєв підтвердив негативне ставлення Росії до цього процесу, то його український колега зауважив, що питання полягає в площині суверенітету кожної окремої держави.

Останні події, що мали місце в Україні, як-от порушення Генпрокуратурою кримінальних справ проти теперішнього віце-прем’єра Юлії Тимошенко, навівали деякі міркування з приводу окремих «підводних каменів» у справжніх намірах візиту російського міністра оборони. Адже, як повідомлялося раніше, нашого «газового віце-прем’єра» проводять по своїх кримінальних справах слідчі російської Головної військової прокуратури. Природно, журналісти не забули поцікавитися цим в Ігоря Дмитровича. Маршал Сергєєв довго не переконував їх у протилежному. А заявив, що його справа «військове і військово-технічне співробітництво між державами», а інше — внутрішня справа України.

Насправді ж програма візиту І. Сергєєва в Україну була достатньо насичена: зустрічі з українським прем’єром Віктором Ющенком, головою Верховної Ради Іваном Плющом і секретарем РНБOУ Євгеном Марчуком, а також відвідини Макіївки, де міністр побуває у рідній середній школі №22 і вип’є чаю з однокласниками. І, природно, відвідини «міста російської слави» Севастополя і проведення ряду заходів у штабі ЧФ РФ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати