Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вирішення мовної проблеми: латвійський досвід

24 липня, 00:00

Проблеми зі статусом нав’язаної колись російської мови — камінь спотикання, який долає більшість пострадянських країн. Досвідом успішного вирішення цього питання поділилась екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга.

«Для того щоб вижити, нам потрібно було зробити латвійську мову єдиною державною, хоча відсоток людей, котрі нею розмовляли, був невисокий», — констатувала Віке-Фрейберга на відеоконференції в рамках проекту Інституту світової політики «Глобальний віртуальний форум жінок-лідерів». За словами колишньої очільниці Латвії, варто зауважити, що чисельність російськомовних громадян у країні на 1945 р., тобто напередодні радянською окупацією, становила не більше 9%. Після 1991 р., на зорі своєї незалежності, відсоток був значно більшим, і Латвія, на думку політика, припустилася серйозної помилки, залишивши російськомовні школи, у яких латвійську вивчали як іноземну.

«Зараз ми йдемо демократичним шляхом: у наших школах вивчають російську так само, як англійську, французьку, італійську тощо, однак навчання проводять латвійською», — підкреслила Віке-Фрейберга. Екс-президент зазначила, що, не зважаючи на мовні реформи, у деяких місцях латвійська й досі під загрозою, а частка людей, котрі вільно володіють російською, досить значна.

Не оминула Віке-Фрейберга (а вона є також віце-президентом Групи експертів з довгострокового майбутнього Європейського Союзу) і питання взаємин України та Європи. «Латвія, Литва, Польща — усі сусіди підтримують Україну, однак і ваші політики мусять висловити добру волю у політичному діалозі з Євросоюзом», — сказала колишня глава Латвії. В першу чергу, на її думку, українським політикам слід припинити ігнорувати скарги і заяви, котрі надходять із ЄС.

Що ж до приєднання нашої держави до європейської спільноти, то тут єврочиновник відзначає певні складнощі, повторюючи аргументи своїх численних колег. Європа не готова розширюватися: вона намагається вирішити власні внутрішні проблеми. Єдиним претендентом на вступ є Хорватія, котра завдяки своєму разючому прогресу отримає членство вже наступного літа. Також ведуться перемовини із Туреччиною. До розгляду інших кандидатів ЄС наразі просто не готова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати