Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Американський Perseverance розпочав поворотну місію у дослідженні Марса

В Україні тим часом у космічних розробках — надія переважно на молодь
22 лютого, 19:01

Марсохід американського космічного агентства NASA Perseverance («Наполегливість») здійснив вдалу посадку в північній півкулі Марса. Як повідомляє NASA, на борту ровера, окрім наукових інструментів та моделі гелікоптера, є три особливі флешки.  На ній записано 11 мільйонів імен жителів Землі, серед яких 75 тисяч — це українці. Серед них — автор газети «День» Сергій Чебаненко. «У мене була можливість ще до старту записати через сайт космічної агенції NASA свої реквізити на спеціальну мікросхему, яку зараз апарат доставив на Марс. Отож, я зараз гуляю по марсіанській поверхні», — розповів Сергій Чабаненко.

Марсохід Perseverance виконуватиме попередньо заплановану на два роки наукову програму з дослідження ландшафту Марса, оцінки його природних ресурсів і ризиків для наступних місій. Апарат оснащений також камерами для зйомки (і він уже надіслав на Землю кілька фото) і мікрофонами для запису звуку, автономною навігаційною системою, що дозволяє пересуватися по складному рельєфу місцевості. У NASA заявляють, що місія Perseverance є вирішальним і поворотним моментом у дослідженні Червоної планети. Марсохід доставить на Землю найбільш значущі зразки Марса для організації майбутніх місій, пише УНІАН.

Та водночас ця радісна подія світового масштабу не має затьмарити інше важливе питання для всього людства. Освоюючи інші планети, нам не варто забувати про гостру проблему збереження екології своєї єдиної Землі.

Звичайно, власних програм щодо освоєння Марсу, як і інших планет навколосонячної системи, в України на сьогодні немає. Хоча на самому початку своєї незалежності наша країна була в елітному клубі ракетно-ядерних держав. Від ядерної зброї та її носіїв українські керманичі відмовились добровільно. Не краща доля спіткала й мирні ракети та супутники, одну з яких — ракету-носій «Зеніт» американський конструктор Ілон Маск вважає однією з найкращих у світі. І це незважаючи на те, що Україну тривалий час очолював колишній керівник ракетно-космічного заводу «Південмаш» Леонід Кучма. Перефразовуючи Черчилля, про подібну ситуацію, мабуть, можна сказати: отримав країну з ядерною зброєю, а залишив ледь не з дерев’яною сохою. На цей момент Україна бере реальну участь лише у двох міжнародних космічних проєктах — запусках європейської ракети «Вега» та американської ракети «Антарес».

Буквально напередодні, 20 лютого, із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) відбувся перший у 2021 році пуск ракети-носія середнього класу «Антарес». Ракета вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, на борту якого приблизно 3,7 тонни корисного вантажу для Міжнародної космічної станції. Основну конструкцію першого ступеня цієї ракети було розроблено ДП «КБ «Південне» та виготовлено ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з іншими українськими підприємствами на замовлення корпорації Northrop Grumman (США). Підготовка ракети-носія «Антарес», її випробування та пуск були проведені за участю українських фахівців.

Втім, зараз вітчизняна ракетно-космічна галузь переживає не найкращі часи. Напередодні нинішнього року провідне ракетно-космічне підприємство України КБ «Південне» вже вдруге оголосило про вимушений простій. Значна частина з 4,5 тисячі співробітників досі перебуває у відпустках, ходять чутки про можливе скорочення штатів. Як повідомив керівник пресслужби КБ «Південне» Анатолій КАРМАНОВ, підприємство очікує оптимізація, насамперед, соціальної сфери. Певну надію ракетники покладають на державне замовлення у військовій сфері, а саме на доопрацювання, запуск виробництва та прийняття на озброєння оперативно-тактичного ракетного комплексу «Сапсан».

Окрім того, днями президент Володимир Зеленський дав доручення запустити український супутник «Січ» до 30-річчя незалежності України. Віцепрем’єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський запевнив, що супутник перебуває в стадії повної готовності. Однак Державне космічне агентство України опублікувало заяву, у якій стверджується, що до повної готовності ще далеко. Роботи над супутником перебувають у замороженому стані, без фінансування, а також без будь-яких домовленостей щодо його запуску.

Тішить те, що в Україні не бракує молодих талантів. Команда молодих українських інженерів FireWay перемогла в конкурсі Space Apps Challenge, організованому NASA. Протягом 48 годин команда розробила макет універсального двоканального конектора для дозаправки супутників у космосі, який експерти NASA, нагадаємо, оцінили гідним першості в номінації «Найкраще використання технологій». Наразі команда FireWay очікує на офіційну церемонію нагородження та планує свою подальшу діяльність. Найближчим часом керівництво Державного космічного агентства України планує візит молодої команди до КБ «Південне» з метою вдосконалення цієї космічної розробки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати