Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Австрійський прецедент

Переможця на президентських виборах визначили голоси, які віддали поштою
23 травня, 19:00
АЛЕКСАНДР ВАН ДЕР БЕЛЛЕН З НЕЗНАЧНОЮ ПЕРЕВАГОЮ ПЕРЕМІГ НА ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ В АВСТРІЇ, ТИМ САМИМ НЕ ДОПУСТИВШИ, ЩОБ НОРБЕРТ ГОФЕР СТАВ ПЕРШИМ УЛЬТРАПРАВИМ ГЛАВОЮ ДЕРЖАВИ ЄС, ПОВІДОМИЛО БІ-БІ-CІ / ФОТО РЕЙТЕР

Минулої неділі в Австрії відбувся другий тур президентських виборів, який теж приніс несподіванки. Нагадаємо, що під час голосування чотири тижні тому сенсацією став провал провідних партій, представники яких вперше за 45 років не потрапили в другий тур. Відтак за пост президента змагалися 45-річний представник правої Партії Свобода Норбер Гофер  і 72-річнй багаторічний лідер австрійських Зелених Александер Ван дер Беллен, який балотувався як незалежний кандидат.  Після першого туру Гофер набрав 35 % голосів, а Беллен — 21 %.

І  сенсацією другого туру стало те, переможця буде визначено за результатами підрахунку голосів, які віддали поштою. Наразі, згідно з офіційними даними підрахунку голосів з виборчих дільниць у Гофера — 51,9 % голосів, а в Беллена — 48,1 відсотка голосів. Явка на виборах становила 71,8 відсотка, повідомляє агентство dpa. Слід зазначити, що Гофер переміг здебільшого у селах та невеликих населених пунктах, Ван дер Беллен — у столиці Відні та більших містах.

Але неврахованими залишаються майже 900 тис. бюлетенів — 14 відсотків виборців від 6,4 млн тих, хто має право голосу, вирішили проголосувати поштою. Очікується, що всі бюлетені, надіслані поштою, опрацюють 23 травня в другій половині дня і результати оголосять після 18.00 за київським часом.

Гофер — молодий політик, але разом з тим він є одним із головних ідеологів Партії Свобода. Лідерство у першому турі президентських виборів Гоферу принесло невдоволення частини австрійців політикою уряду країни стосовно біженців. Як відзначають оглядачі, нічого оригінального і принципово нового Гофер не говорить. Однак за нинішніх умов звичні гасла правих популістів знайшли підтримку в частини австрійського суспільства.

Якщо Гоферові вдасться зберегти свою перевагу у другому турі виборів, на Австрію можуть чекати серйозні політичні зміни. Попри те, що повноваження президента серйозно обмежені, Гофер уже встиг пообіцяти розпустити уряд, якщо його не влаштовуватиме політичний курс нинішнього Кабміну. А ще він має намір супроводжувати канцлера Австрії під час його візитів до Брюсселя, аби брати участь у всіх переговорах.

На боці Беллена багатий політичний досвід і авторитет. «Зелений профессор», хоч і не є кандидатом від однієї із двох найбільших австрійських партій, по суті є втіленням традиційної політичної системи країни.

Як відзначають українські експерти, обрання Гофера з його антиєесівськими і певною мірою проросійськими поглядами не на руку нашій країні. І звісно, вже тепер треба думати українській владі як працювати з Гофером, який наймовірніше стане президентом і пообіцяв змінити представницьку посаду президента до непізнаваності.

Наближене до українського зовнішньополітичного відомства джерело на умовах off the records сказало «Дню», що навіть якби Гофер захотів  змінити функції президента — це не реально.

Співрозмовник вважає, що Україні за даних обставин, хто б не був президентом Австрії, треба співпрацювати з нинішнім канцлером Керном, який виглядає дуже переконливо. На запитання, то як активізувати відносини з цією країною, запрошувати Керна з візитом в Україну чи навпаки їхати туди треба, він дав наступну відповідь: «Не схоже, що він буде дуже активний на нашому напрямі. У нього на внутрішніх фронтах забагато всього. Отож, якщо їхати, то сюди. І прем’єру».

«День» попросив посла України в Австрії Олександра ЩЕРБУ прокоментувати особливості виборчої кампанії в цій країни, яка фактично призвела до поляризації суспільства і які висновки має зробити Україна за підсумками цих виборів.

«ПОЛЯРИЗАЦІЯ В КРАЇНІ ВЕЛИКА... БАГАТО ЗАЛЕЖИТЬ ВІД НОВОГО УРЯДУ»

— Це — перша кампанія в повоєнній історії держави, де жоден з правлячих членів коаліції не вийшов у друге коло. Вже це само по собі робить цю кампанію поворотною. За офіс президента змагаються представник ліберальної Австрії та Австрії АнтиЄСівської, консервативної, націоналістичної. В той час як перемога Ван Дер Беллена означала б продовження австрійської лінії у мейнстрімі ЄС, перемога Гофера може спричинити серйозні зміни у сприйнятті країни та, відповідно, її зовнішній політиці. Кампанія була жорстка, з переходами на особистості. Взагалі, особистісний фактор був дуже важливий — насамперед для Гофера. Партія Свободи, безумовно, «вгадала» з кандидатом. Він показав себе як дуже здібний публічний політик, який вміє відчувати прагнення виборця та правильно на них реагувати. Сьогодні в Австрії два основні питання: чи є Австрія розколотою країною і як світ відреагує на ці вибори. На мою думку, поляризація в країні справді велика. Але говорити про кризу було б передчасно. Багато залежить від нового уряду Крістіана Керна. А сприймається він поки що добре. Щодо реакції світу — все залежить від того, хто візьме гору.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати