Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Британія усвідомила небезпеку пропаганди РФ»

Борис Джонсон створив фонд «м’якої сили» у 700 млн фунтів стерлінгів для боротьби з Путіним
15 лютого, 19:22
ФОТО REUTERS

Міністр закордонних справ Великобританії оголосив про намір уряду виділити 700 млн фунтів стерлінгів на створення нового фонду розширення прав і можливостей, який буде використовуватись як «м’яка» зброя проти Володимира Путіна. Як повідомила британська The Telegraph, з названої вище суми частина коштів буде спрямована на проекти в Україні та країнах Балтії з боротьби проти російської пропаганди. Загалом бюджет, який визначено на міжнародну допомогу і спрямовано на підтримку союзників Сполученого Королівства за кордоном, становитиме 12 млрд фунтів стерлінгів.

За повідомленням газети, британська міжнародна допомога не буде використовуватись на постачання зброї, а призначатиметься на боротьбу з екстремізмом на Близькому Сході і зокрема з кібератаками. 

МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Видання також наголошує, що саме Джонсон був ініціатором створення нового фонду розширення прав і можливостей, який називають фондом «м’якої сили» для боротьби з Путіним. У грудні минулого року він, зокрема, заявив: «У нас є культ сильної особи. Ми спостерігаємо, як відступає демократія. Відтак нам потрібно подвоїти нашу рішучість і захистити найкращим чином правила, які ґрунтуються на міжнародному праві». З посиланням на джерело в британському уряді The Telegraph пише, що створення цього фонду розглядається як спосіб збільшити глобальний вплив Сполученого Королівства на хвилі Брекзіт.

Речник МЗС так прокоментував Daily Mail ініціативу глави цього відомства: «Фонд розширення прав і можливостей перебуває в початковій стадії розвитку. Деталі щодо фонду будуть оголошені в парламенті в установленому порядку».

Великобританія починає вживати конкретні кроки у боротьбі з російською пропагандою. І що швидше запрацює згаданий вище фонд, то краще.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року США ввели додаткові санкції проти Росії через кібератаки під час президентських виборів. В Італії чиновники також висловлювали підозри, що минулого року саме РФ організувала постійні хакерські атаки проти італійського МЗС.

А буквально нещодавно керівник виборчої кампанії кандидата у президенти Франції Еммануель Макрон заявив про «сотні або й тисячі» спроб зламати комп’ютерні системи його штабу, сліди яких ведуть у Росію.

Німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung з посиланням на джерела в держорганах, зокрема в МВС, органах безпеки та Відомстві федерального канцлера Німеччини повідомило, що Москва буде намагатися масово впливати на вибори у Німеччині шляхом здійснення кібератак та проведення кампанії з дезінформації.

Провідні західні країни починають розуміти загрозу від російської пропаганди і нарешті починають вживати заходи протидії.

«День» звернувся з проханням до британського та українського експертів з проханням прокоментувати ініціативу глави зовнішньополітичного відомства Британії.

«ЦЕ ЗАНАДТО МАЛО І ЗАНАДТО ПІЗНО»

Едвард ЛУКАС, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики, Лондон:

— Це занадто мало і занадто пізно. Нам не потрібні гроші, щоб зупинити Путіна. Нам потрібна сила волі. Допоки Лондонське Сіті залишатиметься місцем для відмивання грошей Кремля, ніхто серйозно не прийматиме британських заяв. Нам необхідно притягати до відповідальності банкірів, юристів і бухгалтерів, які є співучасниками розграбування Росії, і покласти край безкарності, яка руйнує наше моральне становище в світі

«ДЖОНСОН ЗРОЗУМІВ МАСШТАБИ ШКОДИ, ЯКУ МОЖЕ ЗАПОДІЯТИ ПРОПАГАНДА»

Сергій СОЛОДКИЙ, перший заступник директора Iнституту світової політики, Київ:

— Великобританія має величезний досвід у комунікаційній роботі, тому нічого особливого в новині немає. Останні роки значну комунікаційну підтримку від Лондона (у вигляді консультацій, тренінгів) отримувала і Україна — наскільки мені відомо, отримує і досі. Великобританія була так само активною в підтримці європейської інтеграції нашої держави ще до російської агресії — і значну увагу британці приділяли саме комунікаціям, фактично просвітництву. Тому тут я не бачу надзвичайних сюрпризів — Британія розуміла і розуміє важливість інформаційної роботи, вагу слова. Позитивно вражає те, що цю сферу зовнішньої політики країни підтримує і надалі Боріс Джонсон, який, будемо відверті, раніше дещо долучився до гібридної війни, котру проводить Росія. Так, він неодноразово звинувачував Євросоюз, який, мовляв, відповідальний за конфлікт в Україні — не усвідомлюючи і, вочевидь, не бажаючи цього, він підігрував інформаційним директивам Кремля. Значні фонди Сполученого Королівства на боротьбу з гібридними загрозами, інформаційними провокаціями, відтак, можна розцінювати як своєрідну роботу над помилками. Боріс Джонсон, схоже, зрозумів масштаби шкоди, яку може заподіяти пропаганда. Власне, вже під час його візиту до України у вересні минулого року було зрозуміло, що Джонсон усвідомлює рівень загроз зі сторони Росії. І в тому числі небезпеку пропаганди РФ.

Бачення України і Британії можуть різниитися щодо сприйняття Євросоюзу, але наші підходи дуже близько щодо необхідності жорстко покарати Кремль за порушення міжнародного права, за агресію проти України. Я би сказав, що з цієї причини британці і особисто Джонсон — не просто партнери, але друзі України. У цьому контексті вихід Британії із ЄС може бути навіть вигідний України, оскільки тоді офіційний Лондон не мусутиме адаптувати свою реакцію на російські провокації з іншими європейськими країнами, які виявляють вищу ступінь наївності у своїй політиці щодо Кремля. А залежність російських олігархів, наближених до Владіміра Путіна, від британських банків, майна загальновідома. Тому жорсткі санкції однієї Британії можуть стати серйознішим ударом для Кремля, ніж помірковані обмежувальні заходи всього ЄС.

***

Зрозуміло, що проти пропаганди треба боротися знаннями. І газета «День» уже більше двадцяти років цим займається, випускаючи, зокрема, книги на історичну тематику, щоб у світі краще розуміли процеси в нашій країні чи двосторонні відносини України з сусідами. Багато з них коштом газети перекладають на англійську мову, як, наприклад «Україна Incognita. ТОП-25» та «Котел», або Справа без терміну давності», або польською «Війни і мир». Відповідно українська держава могла би просувати за кордоном готову продукцію, яка б допомогла боротися з російською пропагандою і покращувати імідж нашої країни за кордоном. Могла б, але...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати