Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Битва між майбутнім і минулим»

У другому турі президентських виборів мер Варшави Рафал Тшасковський змагатиметься з нинішнім главою Польщі Анджем Дудою
29 червня, 09:28

У першому турі президентських виборів у Польщі, що відбулися у неділю, несподіванок не сталось. Як і очікувалось, у другий тур вийшли чинний президент Польщі Анджей Дуда і мер Варшави Рафал Тшасковський, які поборються між собою у другому турі президентських виборів 12 липня. Згідно даними екзит-полу, проведеного центром Ipsos у день виборів, за Дуду, якого підтримує владна партія “Право і Справедливість” (PiS),  проголосувати 41,8% виборців. За кандидата Громадянської коаліції Тшасковського віддали голоси 30,4% виборців.

Тим часом за незалежного кандидата Шимона Головню проголосували 13,3% виборців, за кандидата від націоналістичної Конфедерації Кшиштофа Босака -7,4%, лідера Польської селянської партії Владислава Косіняка-Камиша – 2,6%, за кандидата від Лівиці Роберта Бєдроня – 2,9%.

Президентські вибори проводились за гібридною системою

Явка на виборах склала 62,9% і була другою найбільшою в історії президентських виборів у Польщі.  Державна виборча комісія обіцяє оприлюднити офіційні результати виборів у вівторок ввечері або в середу.

Треба також відзначити, що цьогорічні президентські вибори проводились за гібридною системою. У зв’язку з пандемією коронавірусу у Польщі прийняли закон, згідно з яким проголосувати можна на виборчій дільниці або ж дистанційно, поштою. Усі, хто обрав другий спосіб голосування, мали заздалегідь повідомити про це виборчу комісію.

«Розчарування для чинного президента»

Результат цих виборів є розчаруванням для чинного президента Анджея Дуди, адже кілька місяців тому, згідно з опитуванням він мав би перемогти у першому турі. Більше того, Дуді не допоміг третій за його каденцію візит у середу у США і підтримка президента США Дональда Трампа. Той, зокрема на спільній пресконференції у Білому домі похвалив польського лідера і зазначив, що Дуда «досягне успіху на цих президентських виборах».

«Варшава для всіх» 

З іншого боку, вступивши у перегони у травні, мер Варшави постійно набирав популярності в опитуваннях громадської думки. Тшасковський свого часу був в уряді «Громадянської платформи» і виграв на виборах мера столиці Польщі у 2018 році, обіцяючи «Варшаву для всіх».

Нагадаємо, уряді прем'єр-міністра Дональда Туска нині 48-річний Тжасковський був міністром цифрової політики, крім того, він був депутатом Європарламенту, а раніше - брав участь у переговорах щодо вступу Польщі до Євросоюзу. На всю країну він став відомий своїми виступами на захист прав ЛГБТІ-спільноти. Підписавши так звану "ЛГБТ-хартію", він пообіцяв людям "Варшаву для всіх". Цей документ покликаний захистити права меншин - червона ганчірка для ПіС, у якій ЛГБТ називають "ідеологією", яка начебто загрожує польським родинам.

До речі, під час передвиборчої компанії Тшасковський заявляв, що на голосуванні йтиметься не просто про нього та Дуду, а це буде боротьба між суспільством, яке є відкритим і тим, яке прагне ворогів, між майбутнім і минулим. 

58% не підтримує політику Анджея Дуди

Щодо прогнозів на другий тур, то оглядачі досить обережні. Більшість з них вважає, що шанси обох кандидатів є майже рівними: 50 на 50. Однак, дехто зауважух, за опозиціонерів проголосувало 58% виборців, або іншими словами, що 58% не підтримує політику Анджея Дуди. І все залежить від мобілізації чи демобілізаці виборців кандидатами. 

Треба нагадати, що під час передвиборної кампанії президент Анджей Дуда зробив скандальну заяву щодо ЛГБТ, назвавши її «навіть небезпечнішою за комуністичну ідеологію». 

Зі свого боку, як відзначають оглядачі, Тжасковський вирішив не опускатися на рівень дискусії з ПіС про "індоктринування дітей", як у владі назвали запропоноване ним запровадження уроку сексуального виховання у школах. Він обмежився словами про те, що хоче захищати меншини, і вирішив зробити ставку на власні теми. Тжасковський зокрема заявив, що хоче стати президентом усіх поляків.

А оглядач Марчін Заборовські вважає, що другий тур буде незовсім вдалим для чинного президента. «Виборці  Шимона Головні, Владислава Косіняка-Камиша та Роберта Бєдроня підтримають Тшасковського», написав він на своїй сторінці у Twitter.

«Успіх країни має бути водночас і успіхом кожного»

Треба додати, що від своїх колег по партії  «Громадянська платформа» Тшасковський відрізняється ще й тим, що він давав схвальні відгуки на адресу уряду. Зокрема, програму допомоги з догляду за дітьми "500 плюс" він назвав відповіддю на "правильно поставлений діагноз". Тшасковський назвав помилкою критику цієї програми з боку членів його партії.    

У своїй кампанії Тшасковський вказує на нереалізовані передвиборчі обіцянки Дуди на кшталт масштабної програми житлового будівництва або державної допомоги польським аграріям на рівні багатих країн ЄС.

Він також вважає, що успіх країни має бути водночас і успіхом кожного. І треба відзначити, що Тшасковський схвально висловився про колишнього президента Польщі Леха Качинського, брата-близнюка чинного голови ПіС, який розбився у авіакатастрофі під Смоленськом, за його дії під час війни в Грузії.

Про «епоху сильних, незалежних президентів»

І також вартим уваги є така оцінка мера Варшави 1990-тих років, які, на його думку, «були епохою сильних, незалежних президентів, які були понад своїми політичними таборами». Тим сами Тшасковський дав зрозуміти, що теж хоче стати таким сильним лідером держави. Натомість, за його словами, чинний президент Дуда постійно бореться з іміджем "ручки" Ярослава Качинського.

Для правлячої партії ПіС втрата свого президента стане більшим, ніж формальною поразкою. Президент Польщі має реальну владу, зокрема, у призначенні на певні посади. «Хоч ПіС і вдалося минулої осені відстояти свою абсолютну більшість у парламенті, пояснює колишній президент Польщі Броніслав Коморовський в інтерв’ю «Дойче веллє», у разі поразки Дуди на президентських виборах опозиція здобуде "атомну зброю" у вигляді права вето, завдяки якому можна буде теоретично заблокувати будь-який закон.

Тепер залишається дочекатися другого туру виборів і побачити чи кандидати зможуть мобілізувати своїх прихильників і забезпечити собі перемогу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати