Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чого чекати від зустрічі Путіна й Трампа?

«Буде багато звукового ефекту, але навряд чи конкретних результатів», — експерт
26 червня, 19:10
ФОТО REUTERS

Офіційного підтвердження щодо домовленості про зустріч президента США Дональда Трампа і президента Росії Володимира Путіна поки що немає. Проте, за повідомленнями ЗМІ, воно має відбутися в найближчі кілька тижнів.

The New York Times вважає, що після участі у саміті НАТО в Брюсселі 11—12 липня, американський президент може зробити зупинку в іншій країні, наприклад у Австрії, де й проведе переговори з Путіним. Як повідомляє видання, цього тижня Трамп відправляє американського радника з нацбезпеки Джона Болтона в Москву з метою обговорення можливої зустрічі лідерів США та РФ. Про те, що зустріч таки планується на середину липня повідомляє також CNN із посиланням на джерела в дипломатичних колах, обізнані зі справою.

Про те, що зустріч Путіна та Трампа може відбутися «в не дуже віддаленому майбутньому» повідомив також Держсекретар США Майк Помпео, слова якого цитує Radio Free Europe. З боку російської сторони домовленість про зустріч також поки що не підтверджують: прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що вони «не готові надавати цю інформацію».

Проте навіть повідомлення про вірогідність проведення саміту двох президентів викликали занепокоєння. «Просто зараз Росія проводить кібернапади, щоб отримати доступ до мереж нашої інфраструктури. Вона катувала та ув’язнила 70 українських політичних в’язнів. Її сили перебувають в Україні та Сирії, обстрілюючи цивільних. Як може США проводити саміт, доки це триває?», — написав у Twitter директор Центру Байдена Майкл Карпентер.

Водночас дослідник Стенфордського університету Майкл Макфол наголошує на тому, що Трамп має зустрітися з Путіним після саміту НАТО. «Зустріч із Путіним до переговорів із нашими союзниками є серйозною помилкою», — написав він у соцмережі. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що зустріч Трампа та Путіна відповідатиме політиці НАТО. «Зустрічатися з президентом Путіним у жодному разі не суперечить політиці НАТО», — цитує його The Guardian.

Чого можна очікувати від зустрічі Трампа та Путіна, якщо вона таки відбудеться, «День» запитав у директора Центру «Нова Європа» Альони ГЕТЬМАНЧУК:

— Зважаючи на амбітні завдання зустрічі — розв’язати довгострокові протиріччя у відносинах — буде багато звукового ефекту, але навряд чи конкретних результатів.

Думаю, що в Трампа більш вразливі позиції, враховуючи його схильність до театралізованої миротворчості, відсутність єдності в позиціях серед представників його власної адміністрації, незрозуміле захоплення Путіним, яке часто призводить до виправдання дій останнього. Багато залежатиме від того, наскільки Трамп буде слідувати виробленій переговорній лінії, враховувати поради своїх радників, Державного департаменту та зважати на внутрішньополітичну чутливість питання взаємин із Росією. Адже більш ніж очевидно, що в США цю зустріч розглядатимуть під мікроскопом (на відміну, від зустрічі з іншими закордонними лідерами).

Щодо України, то тут важливо, що будь-яка домовленість, яка може бути досягнута без погодження з офіційним Києвом і в розріз із національними інтересами України, просто не матиме сенсу. Цікаво, чи Трамп попросить російського президента, як обіцяв у одному з телеінтерв’ю, зробити йому послугу і забратись із України та Сирії. Очевидно, що Путін не упустить можливості, щоб провести ще одну дискредитаційну кампанію України з розрахунком виключно на американського президента. І тут питання в тому, наскільки американський президент серйозно сприйме все сказане, і яким чином це може відобразитись на українській політиці Білого дому в майбутньому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати