Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи готова Україна до «кібервійни»?

У Києві відбувся перший Глобальний саміт з кібербезпеки (Global Сybersecurity Summit — GCS 2017)
15 червня, 19:25

У заході взяли участь понад 500 фахівців у сфері комп’ютерних технологій та безпеки кіберпростору із 20 країн світу. Відкриття такого непересічного для України заходу привернуло увагу не лише експертів, а й представників української влади, послів іноземних держав, науковців та бізнесменів. Адже тема кібербезпеки з року в рік набуває дедалі більшої актуальності для України: чимало спікерів згадали у своїх промовах випадок з кібератакою на обленерго, коли без світла залишилися 80 тис. споживачів.

Ініціатором і головою організаційного комітету GCS17 став голова Міжнародної агенції регіонального розвитку «GloBee» Дмитро Шувал. Він відзначив, що Саміт, в першу чергу, орієнтується на потреби комерційних, некомерційних компаній, відділів безпеки усіх рівнів. Окрім того, за його словами, цей форум також є важливим для уряду та політики національної безпеки, особливо з огляду на останні події в Україні та світі.

«Сьогодні кібербезпека в Україні впливає на успішну імплементацію урядових ініціатив, будівництво громадянського суспільства, боротьбу з корупцією, забезпечення довіри громадян», — сказав заступник міністра економіки України Михайло ТІТАРЧУК. При цьому він наголосив, що Президент України та прем’єр-міністр заявили про необхідність підтримувати і розвивати ІТ-індустрію як стратегічно важливу для української економіки, і в цьому напрямі вже були зроблені реальні кроки, зокрема, ухвалено Закон про спрощення експорту послуг для розвитку ІТ-індустрії та вийшов Указ про збільшення кількості фахівців у сфері ІТ. Михайло Тітарчук навів приклад, коли внаслідок кібератак на сервіси державного казначейства та Міністерства фінансів України 2016 року уряд заплатив 80 млн гривень із резервного фонду державного бюджету України на відновлення й удосконалення надійності функціонування інформації і телекомунікаційних систем. «Тому запровадження нової системи захисту кіберпростору є пріоритетним завданням для України», — наголосив він.

У відкритті саміту також взяв участь секретар Нацради реформ, заступник голови АПУ Дмитро ШИМКІВ. Він розповів, що із загрозами глобальній безпеці ми стикаємося щодня. Відчувають їх на собі і його колеги в Адміністрації Президента.

За словами Шимківа, в сучасному світі жодна технологія не може захистити від подібних атак, це може зробити лише людський інтелект. Тому одне із завдань цього саміту полягало в тому, як зростити фахівців, які б могли боротися зі злочинцями, — «не зі шкідливими програмами, а зі зловмисниками».

Дмитро Шимків нагадав про атаки на енергетичну інфраструктуру України, намагання втрутитися у вибори. «Законодавство по всьому світу, наші заходи безпеки не готові до цього. Адже часто ми чуємо, де є межа між безпекою та свободою слова. Але саме свобода слова використовується хакерами, терористами та геополітичними війнами, щоб підірвати свободу слова». Шимків розповів про три аспекти, які, на його думку, важливі для кібербезпеки в сучасному світі: освіта, кооперація між командами, які займаються кібербезпекою, та нове законодавство.

Надзвичайно корисною як приклад для України була доповідь посла Держави Ізраїль в Україні Еліава БЄЛОЦЕРКОВСКІ, який розповів про підхід його країни до кібербезпеки.

Ізраїль з початку свого заснування має справу з конфліктом, а останніми роками кіберзагроза стала однією з головних загроз для Держави Ізраїль, сказав посол. За його словами, в Ізраїлі є понад 360 зареєстрованих компаній, які мають справу з кібербезпекою, понад 10% інвестицій компаній із кібербезпеки спрямовуються в Ізраїль, і близько 5% усіх кіберпродуктів, які використовуються на ринку, виготовлені в Ізраїлі. «Для того щоб знайти необхідні відповіді на виклики кібезбезпеки, ізраїльський уряд створив щось подібне до екосистеми, — сказав він. — Що ми намагаємося зробити, то це захистити наш уряд, державне керівництво від загроз».

«Найбільше важить розвиток людського ресурсу. На нашу думку, це ключове завдання. Ми намагаємося якомога раніше розпочати це, щоб за кілька років отримати команду високоспеціалізованих професіоналів», — сказав посол і наголосив, що ця ініціатива вже впроваджується у школах Ізраїлю. Наступна сходинка — це армія. За словами Бєлоцерковскі, там є спеціальні підрозділи, які мають справу з «війною майбутнього — кібервійною». Крім того, кібербезпеки навчають в ізраїльських університетах. «В Ізраїлі ми створили особливе маленьке кібермістечко — у місті Беер-Шева», — сказав він і додав, що там є унікальне поєднання університетського навчання та роботи компаній. Крім того, в Ізраїлі є урядові інституції, які мають справу з кібербезпекою, найважливіші з яких — SOC — Security operation center — він моніторить будь-які види атак або загроз атак на уряд» та CERT — Cyber Event Response Team — це фахівці, які мають справлятися з цими атаками і знаходити способи розв’язання подібних проблем.

«Тут, у вас, в Україні є чудовий потенціал для того, щоб розвинути правильних людей і стати справжньою суперсилою в галузі кібербезпеки, і, звичайно, ми готові співпрацювати», — підсумував Бєлоцерковскі.

Також під час відкриття саміту промову виголосила посол США в Україні Марі ЙОВАНОВИЧ. «Ми знаємо, що кіберзагрози та кібератаки не мають кордонів, — сказала посол. — Ось чому нам потрібно об’єднуватися, щоб протидіяти цій загрозі. Це означає, що ми маємо бути ближчими, ділитися досвідом і допомагати одне одному», — зазначила вона.

Також Йованович наголосила на українсько-американській співпраці в галузі кібербезпеки. «Ми горді тим, як ми допомагаємо Україні. І чудово, що ми отримуємо допомогу від України. Це справжнє партнерство. Після атак 2016 року наші українські колеги поділилися інформацією про атаки, що допомогло американцям уникнути майбутніх атак. Раніше, 2015 року, ми відправили команду спеціалістів в Україну, щоб допомогти уряду України. Ми провели тренування, надали обладнання. Ми також плануємо провести тренування для українських експертів у сфері кібербезпеки, які працюють в енергетичних компаніях, державних безпекових організаціях та Міністерстві оборони, щоб покращити безпеку української технічної інфраструктури», — сказала Марі Йованович.

Участь у саміті взяв також колишній заступник держсекретаря США (2015—2017) Ентоні БЛІНКЕН, який у своїй промові торкнувся теми втручання Росії у виборчий процес у США. За його словами, втручаючись в американські вибори, російський президент Володимир Путін хотів «підірвати віру в демократичний американський процес... Водночас пан Путін намагається продемонструвати своєму народу, що всі системи корумповані, всі системи брешуть. Але в цьому немає об’єктивної правди. Те, що Путін зробив у США, він, імовірно, зробив і в Західній Європі: у Франції, Німеччині, Грузії, можливо, навіть нещодавно в Катарі», — сказав Блінкен. За його словами, в Україні Росія застосувала дуже витончені кібератаки, зокрема, щоб підтримувати насилля на сході України.

«Минули майже чотири складних роки відтоді, як українці вийшли на Майдан. Але стійкість українців, їхня сила, оптимізм, відданість жорстким реформам продовжує завдавати поразки кожній спробі змусити цю країну потерпіти невдачу. Я дуже гордий, що Сполучені Штати непохитно стоять на боці України», — сказав Блінкен.

Протягом двох днів саміту учасники заходу мали можливість послухати доповіді експертів у галузі кібербезпеки, взяти участь у панельних дискусіях або долучитися до інтерактивного діалогу з іншими учасниками саміту.

Як зазначив засновник Дмитро Шувал, «за три троки цей захід буде найбільшим у Східній Європі, а за п’ять — одним із найбільших у всій Європі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати