Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи не запізно НАТО збирається «відновити стримування Росії»

Про перші підсумки засідання міністерської зустрічі в Брюсселі за участі міністрів закордонних справ України та Грузії
05 грудня, 18:27

На дводенній зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО з участю у двох сесіях глав зовнішньополітичних відомств України та Грузії, що завершилась учора, 5-го грудня, безумовно, домінувало російське питання. І чи не найточніше його охарактеризував Держсекретар США Майк Помпео, наголосивши в своєму виступі в Брюсселі: «порушення Росією Договору про ракети середньої і малої дальності (ДРСМД) є частиною загалом російського беззаконня на світовій арені: Грузія, Україна, Сирія, втручання у вибори, спроба отруїти родину Скрипалів, а тепер Керченська протока, і це ще не все».

«РОСІЯ ПІДРИВАЄ ПІДВАЛИНИ ЕФЕКТИВНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ОЗБРОЄННЯМИ, А ТАКОЖ БЕЗПЕКУ АЛЬЯНСУ»

Водночас шеф американської дипломатії зазначив, що «наші нації мають вибір: заховати голову у піску, чи вжити спільно дії у відповідь на кричуще порушення Росією ДРСМД. Помпео дав Росії 60 днів, аби та виправила порушення цього Договору, інакше США також вийдуть з цієї угоди.

Слід відзначити, що за підсумками обговорення цього питання союзниками було ухвалено заяву, в якій наголошувалося, що порушенням ДРСМД Росія підриває підвалини ефективного контролю за озброєннями, а також безпеку Альянсу. Зі свого боку, «союзники залишаються відданими збереженню стратегічної стабільності та євроатлантичної безпеки. НАТО продовжуватиме забезпечувати дієвість та ефективність політики Альянсу, що базується на стримуванні та обороні», зазначається у заяві.

Цікавою була інша заява держсекретаря США про відновлення суверенітету, реформування ліберального світового порядку. «Ми хочемо, щоб наші друзі допомогли нам і щоб вони також реалізували власний суверенітет. Ми прагнемо того, щоб міжнародний порядок служив нашим громадянам, а не контролював їх. І Америка має намір бути лідером —  тепер і завжди».

Досить тривожним було цитування Помпео колишнього держсекретаря США Джорджа Маршалла, який допомагав сформувати сучасну міжнародну систему і заявляв, що «міжнародні дії не можуть замінити покладання на власні сили».

«СОЮЗНИКИ НАТО БУДУТЬ ПРОДОВЖУВАТИ ДОПОМАГАТИ З МОДЕРНІЗАЦІЄЮ ТА ЗМІЦНЕННЯМ УКРАЇНСЬКИХ ЗБРОЙНИХ СИЛ»

Другою за важливістю темою на цій міністерській зустрічі стало обговорення і засудження країнами НАТО агресивних дій Росії в Керченській протоці. Загальну позицію Альянсу з цього питання постійно повторював на прес-конференціях Генсек Єнс Столтенберг. «Усі союзники НАТО надають сильну політичну підтримку та потужну практичну підтримку Україні. Альянс рішуче підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Ми також закликаємо Росію випустити полонених моряків та захоплені кораблі. Союзники НАТО також будуть продовжувати допомагати у модернізації та зміцненні українських Збройних сил», — такими були його головні меседжі.

Говорячи про практичну підтримку, Генсек НАТО зазначив, що Альянс допомагає Україні через різні цільові фонди для вдосконалення кібер-захисту, системи командування та контролю, і також допомагає модернізувати український флот.

«ІСНУВАЛА ЦІЛКОВИТА ЄДНІСТЬ, ЩО ДІЇ РОСІЇ БУЛИ НЕЗАКОННИМИ ТА НЕПРИЙНЯТНИМИ, ТОМУ СТРИМУВАННЯ МАЄ БУТИ ВІДНОВЛЕНО»

Досить сильною була і заява на підтримку України з боку Держсекретаря США Майка Помпео, який на прес-конференції для журналістів так охарактеризував  результати засідання Північноатлантичної ради з участю глав зовнішньополітичних відомств України та Грузії: «Тут існувала повна єдність, що дії Росії були незаконними і неприйнятними, тому стримування має бути відновлено, і що існує колективна відданість Європи та світу не дати Росії можливості продовжувати порушувати базові норми міжнародного права. Ми сподіваємось, що росіяни негайно повернуть моряків, яких вони утримують. І ми  спільно будемо розробляти пакет відповідей, які демонструватимуть Росії, що така поведінка є просто неприйнятною».

У своєму твіті Помпео написав, що союзники твердо підтримують суверенітет, територіальну цілісність та атлантичні прагнення України та Грузії. «Ми цінуємо їхній внесок і співпрацю, а також задоволені прогресом, якого ці країни досягли, щоб відповідати стандартам та цінностям НАТО», — зауважив він.

Серед інших друзів України можна відзначити заяву міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкевічюса. «На засіданні міністрів закордонних справ союзників та партнерів НАТО було підкреслено, що лише тверда та єдина відповідь міжнародної спільноти може застерегти Росію від подальших агресивних дій», написав він у Twitter. Литовський міністр також вважає, що «Захід повинен посилити санкції проти Росії».

Загалом підсумовуючи, можна сказати, що за підсумками міністерського саміту не було досягнуто рішення щодо конкретних заходів, які могли б стримати Росію та змусити її у першу чергу повернути полонених моряків та затримані українські кораблі, а також відновити свободу мореплавства в Азовське море. Зрозуміло, що заяв НАТО із засудженням дій Росії чи сильних меседжів на підтримку України не достатньо, щоб Росія припинила свої агресивні дії проти України, де вона продовжує агресію на Донбасі, не кажучи про повернення незаконно анексованого Криму.

Щоправда, до позитивів цього міністерського саміту можна додати те, що у Північноатлантичному Альянсі знайшли формулу залучення України до засідань з участю союзників та партнерів НАТО, уникаючи блокування Угорщиною засідання Комісії Україна — НАТО. А це означає, що наша країна має можливість при необхідності реалізувати право виносити для обговорення на рівень Північноатлантичної Ради питання, щодо безпеки.

«День» звернувся до американських експертів із проханням прокоментувати результати засідання з участю міністрів закордонних справ України та Грузії й відповісти на запитання, чи достатньо робить НАТО, аби стримати російську агресію проти України, а також заяву Держсекретаря США Майка Помпео, що потрібно відновити стримування Росії.

«ЗАХІДНІ КРАЇНИ  ШОКОВАНІ АГРЕСИВНИМИ ДІЯМИ РОСІЇ Й БЕЗ КОЛИВАНЬ ЗВИНУВАТИЛИ МОСКВУ В ОСТАННІЙ ЕСКАЛАЦІЇ»

Петер ЗАЛМАЄВ, директор «Євразійської демократичної ініціативи»:

— Наразі ще зарано говорити про це: заява щодо цього готується і нам залишається почекати. Але очевидно, що західні країни  були шоковані агресивними діями Росії і без коливань звинуватили Москву в останній ескалації. У результаті, Україна, безумовно, користується дипломатичною підтримкою і симпатією в Європі.

Зі свого боку, НАТО має збільшити свою присутність у Чорному морі, посилаючи чіткий сигнал Кремлю, що Альянс підтримуватиме Морську конвенцію.

Що стосується заяви Держсекретаря США про необхідність спільної розробки Альянсом пакету відповідей, які демонструватимуть Росії, що така поведінка є просто неприйнятною. Звичайно, Україні приємно почути таку сильну заяву від американського Держсекретаря як запевнення підтримки в зв’язку з постійними змішаними сигналами від самого Трампа. Водночас я не можу не відзначити непослідовність у виробленні американської політики, коли Білий дім прикриває саудівського наслідного принца,  в якого руки по лікоть у крові, за вбивство журналіста дисидента і дітей Ємена, яких Саудівська Аравія невиправдано бомбила в прихованій війні проти тероризму та впливу Ірану. Цей подвійний стандарт, безсумнівно, не додає довіри позиції Вашингтону проти агресії Москви в Чорному морі та підливає масла постійному аргументу Путіна про те, що Захід «нерефлексивно русофобський».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати