Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи розпочне Лондон полювання на російські гроші?

Огляд світових ЗМІ
17 березня, 19:10
Фото Reuters

Днями міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон зробив заяву щодо справи про отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії і сказав, що  увага правоохоронних органів країни спрямована на багатих росіян, які мають активи в Британії. Він запропонував притягнути до відповідальності тих, хто завдячує своїм багатством президенту Росії Володимиру Путіну, передає Radio Free Europe. Крім того, головний британський дипломат захистив заходи британського уряду проти Росії. ЗМІ цитує заяву Джонсона в інтерв’ю Бі-Бі-Сі: "Що люди хочуть побачити, так це те, що деякі дуже багаті люди, яких прямо асоціюють з Володимиром Путіним... чиє багатство можна пояснити їхніми відносинами з Володимиром Путіним... можливо, правоохоронні органи, поліція зможе застосувати до них Unexplained wealth orders (UWO, «Ордери на статки нез’ясованого походження» - закон, що дозволяє заморозити підозрілі рахунки вартістю понад 50 тис. фунтів стерлінгів, доки їхні власники не пояснять, яким чином були отримані ці статки - Ред.), для того, щоб притягнути їх до відповідальності за їхні акти грубої корупції". Світові ЗМІ вже пишуть про ймовірність застосування UWO та чим приваблива для багатих росіян  Британія.

            "Британія натякає на сильніший удар проти Росії: відібрати активи магнатів", - під таким заголовком вийшов матеріал на цю тему в The New York Times. "В той час, як вона досліджує вразливі місця Росії протягом тижня кризи, що поглиблюється, прем’єр-міністру Терезі Мей не треба дивитися далеко. Через кілька блоків від будинку номер 10 на Даунінг стріт вона може знайти розкішні будинки, якими володіють люди з внутрішнього кола президента Володимира Путіна. Недалеко від офісу місіс Мей розташована квартира, зареєстрована на компанію, якою володіє перший віце-прем’єр-міністр І. Шувалов і вартість якої оцінюють у 16 млн. доларів. Роман Абрамович, колишній член російського парламенту і давній партнер Путіна, живе навпроти Кенсингтонського палацу в будинку, вартість якого оцінюють у 163 млн. доларів", - йдеться в статті.  Автор посилається на коментар експерта з Transparency International Бена Коудока, який вважає, що Unexplained wealth orders легше застосувати проти державних службовців, чиїх доходів явно недостатньо для того, щоб купувати в Лондоні власність вартістю в мільярди фунтів, водночас закон буде складніше застосувати проти багатих бізнесменів, які мають різні потоки доходів.

            The Times у статті під назвою "Російські олігархи накопичують активи в Британії" зазначається, що "російські багатії, названі в Америці, Канаді та Британії потенційними цілями санкцій, вільно скупують десятками будинки чи іншу власність у Сполученому Королівстві". В іншому матеріалі під назвою "Тримайте брудні російські гроші подалі від наших шкіл" йдеться про необхідність відмежувати від навчання в Британії дітей росіян із санкційних списків. За повідомленнями видання, між 2006 і 2016 роками кількість російських дітей, які відвідували британські школи потроїлася до 2 тис. 300. і вони були на третьому місці після китайців і гонконгців, проте минулого року кількість російських школярів впала на одну п’яту, ймовірно, внаслідок санкцій і драматичного падіння вартості рубля. "Заплановані дії Мей проти корумпованої російської еліти можуть включати арешт їхніх фінансових активів. Вона також має розширити такі ж дії на освітні та соціальні активи, які вони купують, відмовляючи в візах чи скасовуючи їх для сімей будь-яких росіян з урядового чорного списку", - наголошується у матеріалі The Times автор.

            "Лондон є улюбленим місцем призначення для багатих росіян, щоб купувати власність, зберігати гроші та відправляти своїх дітей в елітні приватні школи. Деякі з найбільших російських компаній котируються на біржах Сполученого Королівства та отримують на них кошти.

Цього тижня інвестори заявили про те, що продаж енергетичним велетнем «Газпром» бондів на суму 750 млн. євро.  «Новий закон має дати Сполученому Королівству широкі можливості для того, щоб завдати болю близькому оточенню президента Володимира Путіна та його бізнес-прибічникам, навіть з потенційними втратами для економіки в умовах невизначеності під час виходу Британії з ЄС", - пише Bloomberg. Також у публікації зазначається, що в січні країна отримала нові законні інструменти, що мають спростити пошук відмитих грошей британськими слідчими. "Unexplained Wealth Orders тепер покладають тягар на посадових осіб з низькими зарплатами і проте з мультимільйонними доларовими маєтками в Лондоні для того, щоб переконати суддів, що вони були куплені за законно отримані гроші. До цього слідчі мали надавати докази того, що активи були придбані за рахунок хабарництва чи інших незаконно отриманих доходів", - пише автор.

Відомий публіцист Енн Еплбаум у статті в The Washington Post під назвою "Чому Путін ставиться до Британії зі зневагою. Він думає, що купив її" пише, що багаті росіяни дали британській столиці прізвисько і "не повністю любляче" - "Лондонград". На її думку, цей термін не просто вказує на фізичне місце, хоч багато росіян справді живуть тут. «Лондонград - це більше психічний стан  - що охоплює не лише власників-нерезидентів великих будинків в Кенсингтоні, але й британські інституції, банки, юридичні фірми, бухгалтерів, приватні школи, мистецькі галереї і навіть збирачів коштів Консервативної партії, які зійшли зі свого шляху і прагнуть улаштуватись. Зараз відносини на низькому рівні. Британці були шоковані  - чи правильніше сказати "шоковані, шоковані" - дізнавшись, що російські таємні агенти ставляться до всієї Британії, як до Лондонграду. Вже вдруге, здається, вони застосували небезпечний хімічний агент  при спробі вбити одного зі своїх співвітчизників на британській землі", - підкреслює Епплбаум.

Згадавши про рішення британського прем’єра Терези Мей вислати з країни 23 російських дипломати, публіцист зазначила: «це означає, що вона не розуміє глибини проблеми - що російський уряд ставиться до Британії зі зневагою, тому що думає, що купив британську еліту. Гірше того, це може бути правдою. На завершення Епплбаум додала, що в день промови Мей російська енергетична компанія Газпром випустила восьмирічний Євробонд, вартістю майже 1 млрд. доларів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати