Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи захистять молдавани європейський вибір?

Експерти «Дня» — про причини успіху в першому турі президентських виборів кандидата, на якого зробив ставку Кремль
31 жовтня, 19:24
ФОТО REUTERS

На президентських виборах у Молдові, що відбулися минулої неділі, голова Партії соціалістів (ПСРМ) Ігор Додон отримав майже 49% голосів виборців.  На другому місці — лідер партії «Дія і солідарність» Майя Санду, за яку віддали голоси понад 38%.  І тепер двоє цих кандидатів змагатимуться в другому турі, який відбудеться 13 листопада.

Ігор Додон займає відверто проросійську позицію, він обіцяє, спираючись на православ’я як «моральний стрижень молдаван», провести референдум, на якому вирішиться питання про вихід Молдови з підписаної угоди про асоціацію з ЄС і нову угоду щодо входу в Євразійський економічний союз.

Його суперниця Майя Санду  дотримується проєвропейської позиції і виступає за налагодження прагматичних відносин із Росією.

«День» звернувся до молдавського й українського експертів із проханням прокоментувати результати першого туру виборів у Молдові і розповісти, з якими ризиками може стикнутися Україна в разі обрання президентом проросійського політика.

«МОЖЛИВО, В ДРУГОМУ ТУРІ ВІДБУДЕТЬСЯ КОНСОЛІДАЦІЯ ЕЛЕКТОРАТУ»

Оазу НАНТОЙ, директор Iнституту суспільної політики, Кишинів:

— По-перше, звертає на себе увагу безпрецедентно низька явка виборців, яка не дотягла до 50%. І ми знаємо, що прихильниками Додона є переважно старше покоління, дві треті з яких — російськомовне населення. Вони зазвичай голосують доволі дисципліновано. Крім того, були запущені депутати-спойлери, які повинні були забрати голоси у Майї Санду.

Упродовж двох тижнів буде дана відповідь на запитання: чи усвідомлює суспільство ризики, пов’язані з можливим обранням Додона, чи воно консолідується, щоб проголосувати за Майю Санду? Якщо говорити про Ігоря Додона, то тут два варіанти. Або він у кращих «традиціях» молдавської політики бреше у виборчій кампанії і, ставши президентом, скаже: «Гроші-то йдуть із Євросоюзу, я трошки погарячкував». Або це буде справді дуже важкий процес, коли Росія спробує перетворити Молдову на плацдарм за спиною України, яка зрозуміла, що таке російська політика.

Додон як вихованець Владіміра Вороніна однозначно є елементом корумпованої системи і який, окрім російської риторики, де-факто підтримується Плахотнюком. Тоді як Майя Санду зробила свою виборчу кампанію на абсолютно добровільних засадах, без грошей, без адміністративних і медіаресурсів.

Якщо охарактеризувати ситуацію в країні, то це — глибока криза. І ще невідомо, чи виживе пацієнт за підсумками другого туру президентських виборів.

Чому більшість молдаван підтримує проросійський курс, ніж проєвропейський?

— 2009 року, коли було створено першу проєвропейську коаліцію, наші політики поділили між собою структуру правової держави, прокуратуру, центр із боротьби з корупцією, не кажучи про саму корупцію. І тоді криза почала поглиблюватися. І вона була пов’язана з тим, що політики, які кричали про європейський вектор, скомпрометували себе в очах виборців. Саме з цим пов’язаний абсентеїзм виборців, які раніше голосували за європейські політичні партії. У цій ситуації тут можна говорити про те, що російська пропаганда займається промиванням мізків. З іншого боку, треба зазначити, що в Молдові дуже складні процеси, пов’язані з історичним минулим.

У нас триває важка нестерпна боротьба, і в цій ситуації найнебезпечнішим процесом є виїзд молодих освічених людей. Кожен четвертий із них хоче назавжди виїхати з цієї країни. А країна, в якій залишаться лише митники, пенсіонери і бандити, що іменуються депутатами, не має ніякого майбутнього.

Чи має шанси у другому турі перемогти проєвропейський кандидат Майя Санду?

— Її прихильники повинні проаналізувати, як проголосував практично кожен населений пункт. У Додона є резерв: ті люди, які голосували за Дмитра Чубашенка, представника «Нашої партії». Це дуже дивний політичний проект, який ідентифікується з Ренато Устатим, проти якого порушено чергову кримінальну справу і який знову переховується у Москві.

Водночас наше суспільство багатократно на виборах керувалося чорно-білою схемою. Зараз ситуація спростилася. У нас прийнято консолідуватися не заради чогось, а проти чогось. І, можливо, в другому турі станеться консолідація електорату, який не згоден із риторикою Додона.

Чи може Ігор Додон, у разі його обрання президентом, розвернути курс країни?

— Якщо подивитись на конституцію Молдови, то повноваження президента — не диктаторські. Більш того, у багатьох відношеннях вони не мають законодавчої бази. Наприклад, у конституції написано, що президент є гарантом суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова, а в законодавстві не прописано, як він повинен гарантувати.

Обрання Додона може бути довгограючим негативним прецедентом у цій частині європейського континенту зі свідомо негативними наслідками. Миру в нормальному сенсі цього слова тут не буде.

«Я СУМНІВАЮСЯ В ТОМУ, ЩО ДОДОН МОЖЕ ДОЗВОЛИТИ СОБІ РОЗІРВАТИ УГОДУ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС»

Леонід ЛIТРА, старший науковий співробітник Iнституту світової політики, Київ:

— Успіх Ігоря Додона пояснюється кількома чинниками. По-перше, він давно вже у політиці, партія соціалістів є найбільшою фракцією в парламенті. Вся партійна, організаційна інфраструктура для виборів була підготовлена заздалегідь, на відміну від Майї Санду, яка лише цього року організувалась. І, в принципі, її команда і партія доволі слабкі, у них слабка інфраструктура, немає представництва в парламенті. По-друге, електорат Ігоря Додона в принципі дуже організовано і дисципліновано брав участь у виборах, на відміну від електорату, який більше орієнтований на проєвропейський і демократичний розвиток.

І якщо говорити про електорат Додона, то це переважно люди старшого покоління, які симпатизують Росії, виступають за Митний союз.

По-третє, молодь і середній клас, хоча він незначний, дуже слабо брали участь у виборах. Це відбувається на тлі тих розчарувань, які були з проєвропейським урядом в останні роки. 

У Додона значно більші шанси перемогти в другому турі, якщо на виборчі дільниці прийдуть ті ж самі люди, які голосували в першому турі. Йому можуть перейти голоси проросійського кандидата Чубашенка, який отримав 5% голосів.

На користь Майї Санду ситуація може змінитися, якщо більше молодих людей і представників середнього класу братиме участь у другому турі, включаючи діаспору.

Згідно з даними соціологів, якщо відбудеться збільшення явки на виборах до 55%, то шанси у Майї Санду й Ігоря Додона порівнюються. Інакше кажучи, все залежатиме від участі того сегмента електорату, який не вийшов у першому турі.

Які ризики становить для України обрання проросійського кандидата Ігоря Додона, який виступає за зближення з Росією?

— Його обрання несе ризики певного погіршення відносин, тому що Додон є кандидатом, на якого зробив ставку Кремль. Оскільки Україна — великий сусід, то на рівні побутових речей буде важко щось змінити. А ось на рівні політичної діяльності може змінитися атмосфера у відносинах. Але не треба забувати, що у Молдови як парламентської республіки в цілому обмежені можливості президента. Якщо Додон зможе знайти підтримку в парламенті, тоді можемо говорити про якісь більш серйозні ефекти його обрання.

Я глибоко сумніваюся в тому, що Додон може дозволити собі розірвати угоду про асоціацію з ЄС. По-перше, це рішення повинен проголосувати парламент. І, по-друге, вийти з угоди не так і просто. Думаю, що це буде сильний удар по іміджу Молдови, а також сильний удар по бізнесу. Не треба забувати, що більшість товарів експортуються в ЄС. І навіть якщо Додон стане президентом, у нього шанси більші, ніж у Санду, він, напевно, захоче до кінця пробути свій термін. А якщо він прийматиме такі рішення, то я не знаю, які будуть ідеї на рахунок його президентства далі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати