Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цинічний акт терору проти Данії

У Копенгагені застрелили чоловіка, який скоїв напад на захід з обговорення свободи слова
15 лютого, 13:19
Фото Reuters

У минулу суботу столиця Данії пережила те, що сталося у Парижі 7 січня 2015 року, коли під час збройного нападу на офіс редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo загинуло 12 осіб, включаючи 2 поліцейських. Цього разу чоловік у балаклаві скоїв теракт на мистецькому заході у кафе, де відбувались дебати на тему свободи слова у мистецтві в нинішньому світі. Її учасники збиралися обговорити нещодавній напад на карикатуристів Charlie Hebdo. У результатів двоє осіб загинули, а п’ятеро поліцейських одержали поранення. Як у випадку нападу в столиці Франції, так і Данії об’єктом нападу  були євреїв і карикатуристи. Відмінністю є лише те, що у Копенгагені діяв один терорист, а в Парижі двоє. 

У дебатах, крім художника Ларс Вілкс, котрий раніше намалював карикатуру на пророка Мухамеда Вілкса, мали брати участь і представники журналу Jyllands Posten, що отримав скандальну популярність після публікації карикатур на пророка Мухаммеда кілька років тому. Присутній на заході шведський художник Ларс Вілкс і посол Франції у Данії Франсуа Зімре  не постраждали.

«Мета нападу була така сам, як і в «Шарлі Ебдо»,  але нападнику не вдалося зайти в культуний центр», - сказав згодом Зімре. Нагадаємо, що терористична організація "Ісламська держава" винесла художнику смертний вирок. "Аль-Каїда" включила Вілкса в список "головних ворогів ісламу" поряд з автором "Сатанинських віршів" Салманом Рушді, а також журналістами Jyllands Posten.

Вночі, коли пошуки автора теракту тривали, вогонь був відкритий біля копенгагенской синагоги. Одна людина була застрелена пострілом в голову. За даними місцевої єврейської асоціації, убитий молодий чоловік охороняв вхід в синагогу в той час як там йшла церемонія конформації. Двоє поліцейських отримали вогнепальні поранення. Їхньому життю не загрожує небезпека.

Увечері служби безпеки Данії поширили фотографію ймовірного терориста, яка була зроблена на парковці. На ній чоловік 25-30 років, зростом приблизно 1 метр 85 сантиметрів, атлетичної статури, одягнений в куртку з капюшоном.

У поліції повідомили, що виявили підозрюваного завдяки дзвінку таксиста. Він помітив людину, схожц на того, хто потрапив в об'єктив камер відеоспостереження на парковці.

Слід відзначити, правоохоронці Копенгагена діяли дуже швидко, по вулицях були виставлені блок-пости і зрештою в районі Норребро, поліція застрелила злочинця, який відкрив вогонь по них. У Норребро проживає значна кількість емігрантів і цей район розташований на відстані 5 км до синагоги, де відбувся перший напад.

Глава уряду Данії Хелле Торнінг-Шмідт заявила після цього теракту: "Ми переконані, що стрілянина є політично мотивованим нападом". Вона сказала, що це «був дуже сумний світанок» і назвала стрілянину «цинічним актом терору проти Данії». Прем’єр також відзначила у своїй заяві:  «Я щаслива і рада,  що поліція знешкодила людину, яка була за цими двома випадками стрільби. Я продовжую закликати всіх слідувати інструкціям поліції і бути пильними».

Світові лідери засудили ці теракти. Прем'єр-міністр Франції Манюель Вальс після терактів у Копенгагені заявив, що «Франція не здасться» і опублікував знамените гасло «Я - Шарлі» у своєму твіттері. Президент Франції Франсуа Олланд у своєму комюніке висловив солідарність з датським народом і сказав, що міністр внутрішніх справ  Бернар Казеньов відвідає датську столицю в неділю.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що думками він разом з датським народом.

Прес-секретар Ради національної безпеки США Бернадетт Міхан сказала, що ми перебуваємо в контакті з датськими колегами і готові допомогти з розслідуванням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати