Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Досягнення і виклики

Посли НАТО дали оцінку особливому партнерству Альянсу з Україною за 2017 рік і визначили завдання на 2018-й
12 грудня, 18:49
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Досить оригінально відзначили 20-річчя особливого партнерства України та Організації Північноатлантичного договору Центр інформації й документації НАТО в Україні (ЦІДНУ) та посольство Литви, яке є контактним посольством Альянсу в нашій країні. Вони організували в кінотеатрі «Україна» двогодинну дискусію за участі послів провідних країн Альянсу під назвою «20 років особливого партнерства НАТО й України: Досягнення та виклики», а також показ фільму  «20 років разом» — 20 успішних історій про проекти партнерства між НАТО та Україною», підготовленого згаданим вище Центром.

Директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора МАРОНКОВА  як модератор запропонувала учасникам розповісти про три найважливіші досягнення за цей рік у співпраці НАТО та України.

ТРИ НАЙВАЖЛИВІШІ ДОСЯГНЕННЯ ЗА 2017 РІК

•  Віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ вважає найбільшим досягненням те, що цього року було остаточно оформлено розуміння бачення співпраці з НАТО і законодавчо визначено стратегічну ціль набуття членства в Альянсі.

Наступним досягненням вона назвала вихід 2017 року на новий формат співпраці — Річну національну програму (РНП), яка є своєрідною картою завдань і реформ із досягнення членства в НАТО.

Третім за її словами досягненням є перехід до модульного навчання людей, які працюють із НАТО. «Цього року, — сказала вона, — за допомогою Альянсу сто людей закінчили такий курс та отримали необхідні знання».

•  Голова представництва НАТО в Україні, директор Офіса зв’язку НАТО в Україні Александр ВІННІКОВ назвав головним досягненням візит делегації Північноатлантичної Ради на чолі з Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. «Це був перший після 2008 року візит цього керівного органу Альянсу, який став сильним сигналом підтримки України, її суверенітету та територіальної цілісності, підтвердженням політики відкритих дверей і демонстрації того, що шлях до членства в НАТО буде складним із багатьма викликами, найважливішими з яких є імплементація реформ не лише в секторі оборони, а й інших сферах економіки та державного управління», — наголосив він.

Окрім того, пан Вінніков зазначив, що цього року здійснено огляд Всеохоплюючої програми допомоги Україні, яку було ухвалено на саміті НАТО у Варшаві 2016-го і яка передбачає дорадчу допомогу і Трастові фонди, а також програму створення спроможностей у 13 ключових галузях.  

За його словами, серед успіхів тут можна відзначити реалізацію трастових фондів, зокрема з виявлення й ліквідації саморобних вибухових пристроїв. Окрім того, додав він, Україні було надано обладнання для моніторингу кіберзагроз та боротьби з ними. І не менш важливою, наголосив Вінніков, була реалізація трастового фонду з медичної реабілітації.

Третім позитивним досягненням цьому році Голова представництва НАТО в Україні назвав переїзд 10 липня Центру інформації й документації та Офіса зв’язку НАТО в новий офіс символічним кроком, який демонструє роль, що відіграє представництво в допомозі Україні.

•  Посол Литви в Україні Марюс ЯНУКОНІС  серед досягнень у співпраці Альянсу з Україною назвав значне збільшення підтримки членства в НАТО серед українців. Другим досягненням, за його словами, став початок діяльності УкрПолЛитбригади, що є важливим внеском у поліпшення стандартів НАТО серед українських військових. Третім досягненням пан Януконіс назвав створення в Україні литовської тренувальної місії, яка налічує 40 інструкторів та сприяє підвищенню оперативно-тактичної підготовки серед українських військових. 

  Посол Польщі в Україні Ян ПЄКЛО теж відзначив як досягнення введення в дію УкрПолЛитбригади, що названа на честь Костянтина Острозького, ім’я якого пов’язано з Першою Річчю Посполитою та історією Литви та України. З протистояння гібридній війні, яка стала чудовим інструментом обміну інформації та досвідом України в гібридній війні, що її веде Росія з Заходом.

Ще одним важливим досягненням пан Пєкло вважає військовий парад на День незалежності в Києві, на якому поруч з українцями ми побачили солдатів із різних країн НАТО, а також Грузії та Молдови.

Для Польщі дуже важливо дивитися на схід та будувати спроможності України для майбутнього членства в НАТО, наголосив він.

  Заступник глави місії США в Україні Джордж КЕНТ відзначив як досягнення тренування американськими інструкторами вояків 72 бригади на Яворівському полігоні, внаслідок чого значно посилено тактично-бойові спроможності цього підрозділу, а також здобуто досвід у збереженні життя солдатів. «Це великий успіх, бо це не просто розмови, такі навчання та тренування мають практичний результат: українські військові підрозділи стали діяти значно краще», — наголосив він.

За його словами, другим досягненням є продовження підтримки з боку НАТО територіальної цілісності та суверенітету України, і це — наріжний камінь нашої політики. «Дуже важливим є збереження  єдності серед країн-членів НАТО», — сказав пан Кент.

•  Посол Канади в Україні Роман ВАЩУК нагадав, що дипломатична місія його країни була контактним посольством у 1996 — 1997 роках, коли й було підписано Хартію про особливе партнерство і відкрито за участі тодішнього генсека Хав’єра Солани Центр інформації й документації НАТО в Києві, першим директором якого став канадець Роман Ліщинський.

До досягнень 2017 року канадський посол зараховує функціонування інституту стратегічних радників високого рівня при Комітеті реформ Міністерства оборони України та Збройних сил України. «Ми також працюємо на тактичному та тренувальному рівнях, і разом з українцями пропонуємо ідеї, як зробити сталими реформи в Збройних силах», — наголосив пан Ващук.

•  Посол Німеччини в Україні Ернст РАЙХЕЛЬ також назвав значним досягнення створення інституту стратегічних радників, куди входять експерти дуже високого рівня і які надають поради.

На двосторонній основі, відзначив він, із початку конфлікту з Росією на Донбасі 2014 року Німеччина бере на лікування поранених українських солдатів. За його словами, цього року кількість прийнятих у спеціальні госпіталі солдатів сягнула сотні.

•  Заступник глави місії Великобританії в Україні Хелен ФЕЙЗІ назвала досягненням візит у липні цього року Північноатлантичної ради, який символізував підтримку особливого партнерства з Україною з боку НАТО та практичну допомогу.

Другим досягненням вона вважає надання практичних порад стратегічними радниками Міноборони, уряду для реалізації реформ у оборонному секторі.

Третім досягненням, за її словами, є програма професійного розвитку, яку забезпечує Британія.

ЗАВДАННЯ НА 2018 РІК ТА ОЧІКУВАННЯ ВІД САМІТУ НАТО

На думку пана Ващука, ключовим завданням на наступний рік є збереження солідарності НАТО щодо України. Це серйозний підхід до саміту 2018-го року, а також обговорення Україною руху на шляху інтеграції в НАТО. А це означає, що подразники в двосторонніх відносинах не повинні затіняти діяльності Альянсу.

Тим часом Райхель вважає, що наступного року Україна насамперед має ухвалити закон про національну безпеку, який фокусуватиметься на цивільному й парламентському контролі над Збройними силами та сектором безпеки. По-друге, наголосив він, потрібно продовжувати процес реформування Збройних сил і, по-третє, оборонний бюджет повинен бути прозорим, а трансформація безпекових інституцій має відбуватися згідно з міжнародною практикою країн-членів НАТО.

Пан Януконіс також наголосив на необхідності забезпечення прозорості та верховенства права під час реформування оборонного сектору. Разом із тим він вважає за необхідне сфокусуватися на гібридних загрозах, що має стати однією з найважливіших сфер співпраці НАТО та України.  

Зі свого боку, пан Пєкло пропонує за прикладом УкрПолЛитбригади створити Румунсько-молдовсько-українську бригаду. За його словами, це буде посиленням союзників і допомогою Україні боротися з загрозою зі Сходу.

Пані Фейзі вважає, що на саміті НАТО в липні наступного року потрібно розглянути питання, як Альянс та Україна мають далі розвивати відносини. А що стосується самої України, то тут порядок реформ має охопити адміністративну реформу міністерства оборони, поліпшення транспарентності, продовження боротьби з корупцією в оборонній сфері. Також важливим є продовження реформ Збройних сил із метою поліпшення їхньої спроможності. В цій сфері ми продовжуватимемо двосторонні програми тренування українських Збройних сил.

Тим часом пан Кент звернув увагу на необхідність проведення реформ у оборонно-промисловому комплексі. «В нас, наприклад, постає питання чи «Укроборонпром» є правильною моделлю в оборонному секторі. Ця структура має перейти на міжнародні стандарти, що є важливим елементом для налагоджування співпраці», — зазначив він, висловивши сподівання, що уряд ухвалить відповідне рішення з цього питання.

Пані Климпуш-Цинцадзе наголосила, що уряд сформував для себе головне завдання на 2018 рік — реалізація РНП, яка передбачає реформи в багатьох напрямах. «Ми розглядаємо цю програму як ПДЧ-лайт і рухаємось уперед до ухвалення закону про національну безпеку та забезпечення прозорості в секторі оборони», — сказала вона.  

І друге завдання, за її словами, стосується довгострокового геополітичного визначення для Альянсу, що для нього Україна, а не шукати щоразу причини чи приводу, чому сьогодні Україна ще не є частиною такого  стратегічного бачення, на яке ми всі очікуємо й думаємо є абсолютно природним, що НАТО повинно мати Україну у своєму складі і відповідно працювати над цим.

Третім завданням, продовжила вона, в контексті протидії гібридним загрозам надзвичайно важливим пріоритетом є інформаційна безпека.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати