Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iніціатива... із запізненням на 13 років

Експерти «Дня» — про відновлення програми інформування українського населення про НАТО
26 жовтня, 19:08
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявивла, що український уряд планує з 2017 року відновити програму інформування суспільства про НАТО. Як повідомляє «Укрінформ», це відбулося під час зустрічі з представниками української громади у Варшаві. Климпуш-Цинцадзе нагадала, що раніше подібна програма в Україні вже була, але вона «цілком свідомо робилася для галочки». Як приклад віце-прем’єр назвала показ на телеканалах інформаційних фільмів про НАТО пізно вночі, коли їх ніхто вже не дивився. Чиновник додала, що для реалізації цієї програми будуть залучати донорські кошти.

За її словами, зараз майже половина українців виступає за членство в НАТО, але це скоріше емоційна підтримка в світі захисту від російської агресії, ніж свідомий вибір. «А потрібно переконувати, що Альянс — це набагато ширше, ніж військово-політичний блок, це величезний науковий, ціннісний, виробничий компонент. Той рівень співпраці, який у нас зараз є з союзниками і Альянсом безпосередньо, не менший, ніж той, що передбачає ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО)», — наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Треба нагадати, що курс на вступ України до Північноатлантичного альянсу було закладено ще 23 травня 2003 року у рішенні РНБО «Про стратегію України щодо НАТО» за головування в РНБО Євгена Марчука. А через рік основні принципи і положення національної безпеки були прописані в Законі України «Про основи національної безпеки». Характерно, що за цей закон проголосувала фракція Партії регіонів, яку тоді очолював Віктор Янукович.

Газета «День» від самого початку заснування була послідовним прихильником і пропагандистом євроатлантичного курсу нашої країни. Олігархи, які володіли популярними телеканалами, зовсім не працювали над цією темою. Навпаки, залучаючи на телешоу одіозних політиків на кшталт Колесніченка, вони дискредитували ідею інтеграції України в НАТО. Також треба згадати історію про Бухарестський саміт у 2008 році, коли німецький канцлер Ангела Меркель та тодішній президент Франції Ніколя Саркозі заблокували надання Україні та Грузії ПДЧ. І як результат у серпні того ж року Росія напала на Грузію і незаконно окупувала 20% відсотків території цієї кавказької країни. А позаторік Москва, очевидно, розуміючи, що НАТО не буде реагувати, як у випадку з Грузією, незаконно анексувала Крим і тепер продовжує агресію на сході України.

«ЯКЩО МИ ПОЄДНАЄМО ЗУСИЛЛЯ УРЯДУ І ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ, ТО МАТИМЕМО ХОРОШИЙ РЕЗУЛЬТАТ»

Володимир ОГРИЗКО, екс-міністр закордонних справ України:

— Це дуже правильна заява, я її повністю підтримую. Я згадую, коли був міністром, то мені вдалося на той час у буквальному розумінні цього слова вирвати спеціальне фінансування обсягом у 1 млн доларів на рік для інформування громадськості про НАТО. І за складних обставин, які були в 2008 році і відповідного ставлення уряду, ми змогли підняти інформованість українського суспільства, а головне підняти рівень підтримки українців до НАТО з 19% до 32%. І це за один рік, маючи фінансування в 1 млн. доларів.

Тому зараз на тлі російської агресії і тих безчинств, які росіяни роблять на сході України і в Криму, така програма, на мою думку, є абсолютно необхідною. І дуже добре, що з приходом пані Климпуш-Цинцадзе в уряд ця робота набирає темпів і стає системною.

Я знаю, що зараз готується проект річної національної програми співробітництва з НАТО на 2017 рік. І мені здається, що цей розділ про інформування української громадськості відносно НАТО і його цілей, а також відносно цілей України щодо інтеграції і вступу до Альянсу є надзвичайно важливим. І думаю, що якщо завдання і цілі буде сформульовано правильно і ми зможемо крім цього мати бодай якесь фінансування на ці цілі, то ми зробимо дуже серйозний внесок у наближення України до НАТО. Йдеться, зокрема, про пояснення українським громадянам, що таке Альянс, для чого він існує і що це для є єдиним способом захиститись від російського агресора, щонайменше на цьому етапі.

У нас є дуже багато організацій і структур: державних і громадських, які опікуються цією справою. Але нам не вистачає системності. І ось спроба уряду у цьому плані побудувати систему мені здається дуже правильною. І якщо ми поєднаємо зусилля і уряду, і громадських організацій, громадських активістів, то ми матимемо хороший результат. До цього треба додати, що дуже велику роботу проводить саме НАТО. У нас є контактне посольство НАТО, а це у даний час литовське дипломатичне представництво, до цього було посольство Польщі, які організовують надзвичайно корисні заходи з популяризації Альянсу в Україні. До речі, найближчими днями 3-4  листопада у Вінниці відбудеться черговий захід, який проводить посольство Литви. Його мета інформувати студентів Донецького університету, які змушені були переїхати до Вінниці, про сутність НАТО. Я до речі в черговий раз братиму участь у цьому семінарі і теж розповідатиму нашим студентам про переваги співробітництва з Альянсом і членства України в НАТО.

Тому якщо ми поєднаємо урядову системність, діяльність громадських організації, а також допомогу з боку НАТО, то я більш ніж упевнений, що за пару років рівень підтримки Альянсу зростатиме, бо ми зараз бачимо, на жаль, не зовсім приємну тенденцію зменшення зацікавленості українців до НАТО. Тому така робота є дуже важливою.

Також важливим і правильним було б залучення бізнесу до фінансування заходів з підвищення підтримки НАТО. Адже бізнес, який хоче мати безпечні умови для свого існування, безумовно, повинен бути зацікавлений у тому, щоб країна була стабільною, захищеною. Тому якщо бізнес (при цьому не обов’язково найкрупніший, а навіть середній) зрозуміє для себе таку стабільність, то, на мою думку, він, безумовно, має відгукнутись, і це, до речі, хороша думка, яку у тому числі через вашу газету треба донести до громадськості, суспільства, а також до урядових кіл.

«МИ БУДЕМО НАДІЙНИМИ ПАРТНЕРАМИ УКРАЇНИ В ЦІЙ ІНІЦІАТИВІ»

Наталія НЕМИЛIВСЬКА, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні:

— Ми вітаємо новину про те, що Україна відновлює програму з інформування про НАТО і зв’язки Альянсу з Україною. Слід зазначити, що між НАТО і Україною існує великий обсяг співпраці в різних сферах, як у військовій, так і інших. Можна тільки вітати те, що Україна розвиває програму, яка буде доносити інформацію до різних аудиторій на своєчасній, послідовній і регулярній основі. Ми будемо надійними партнерами України в цій ініціативі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати