Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Крок до «неправової»/«неліберальної» Польщі

Експерт: «Надання міністрові юстиції права призначати суддів Верховного суду — велика помилка»
17 липня, 19:43
В ВАРШАВІ ВІДБУЛИСЯ БАГАТОТИСЯЧНІ ПРОТЕСТИ ПРОТИ СУДОВИХ РЕФОРМ, ЯКІ ЗАПРОВАДЖУЄ ПРАВЛЯЧА КОНСЕРВАТИВНА ПАРТІЯ «ПРАВО І СПРАВЕДЛИВІСТЬ» (ПіС) / ФОТО РЕЙТЕР

Минулими вихідними в Польщі відбулися багатотисячні протести проти судових реформ, які запроваджує правляча консервативна партія «Право і справедливість» (ПіС).

«Ганьба, ганьба!» — скандували протестувальники у Варшаві перед будівлею Сейму, тримаючи в руках прапори Польщі та Євросоюзу. Учасники акції також називали Ярослава Качинського — лідера правлячої партії  — «диктатором». Як повідомляє «Дойче веллє», телеканал TVP, контрольований державою, назвав протести «спробою організувати переворот проти демократично обраної влади».

Характерно, що зміни до двох законів у сфері судової системи країни — про Національну раду судочинства та про суди загальної юрисдикції — Вища палата польського парламенту ухвалила вночі. Якщо президент поставить підпис під цими законопроектами, то відтепер саме парламент призначатиме членів Національної ради судочинства, завдання якої — захищати незалежність судів. Крім того, право призначати всіх суддів Верховного суду матиме лише міністр юстиції.

Владна партія стверджує, що це зробить судову систему дієвішою і підзвітнішою громадськості, опоненти вбачають у цьому знищення незалежності суду і порушення принципу верховенства права. Опозиція заявляє, що це — порушення конституційного принципу розподілу гілок влади.

Із цього приводу видання politico.eu опублікувало статтю під заголовком: «Точка неповернення Польщі», наголосивши, що грядуща чистка судової системи усуне останній бар’єр перед неліберальним урядом.

«У ПіС ХОЧУТЬ БАГАТО МІНЯТИ, АЛЕ ДІЮТЬ РЕВОЛЮЦІЙНИМИ МЕТОДАМИ»

Пьотр КОСЬЦIНЬСЬКI, незалежний політолог, аналітик, Варшава:

— У нас дуже складна ситуація. Уряд, сформований консервативною партію ПіС, має більшість у парламенті, й тому може змінювати закони. На жаль, ситуація така, що у ПіС вони хочуть багато міняти, але діють революційними методами. Усі знають, що у нас суди діють погано, можливо, не так, як в Україні. У нас немає корумпованих судів, але, з другого боку, вони повільно розглядають справи й діють не дуже ефективно. Але надання міністрові юстиції одноосібного права призначати судів Верховного суду чи голів різних суддів — це велика помилка.

На мою думку, це не остаточне рішення, ще буде внесено зміни до цього закону. Кілька днів тому президент Анджей Дуда, який представляє ПіС, ветував один закон. І це перше вето проти урядового закону. Гадаю, навряд чи станеться так, що міністр одноособово буде приймати рішення, хто буде у Верховному суді.

На жаль, у нас є конфронтація між урядом ПіС і опозицією, яка не дуже сильна і яка зараз не може на щось впливати. Опозиція розділена, їй дуже важко домовитись діяти разом. Програма опозиції — всі проти ПіС, а це неперспективна програма. Ми переживаємо дуже складний період, але в мене є надія на краще. На моє переконання, масові протести, які відбулись у неділю, один під Сеймом, а інший — під Верховним судом, мають вплинути на ситуацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати