Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Крим обов’язково повернеться до складу України»

Президент Володимир Зеленський розпочав перший дводенний офіційний візит до Туреччини
07 серпня, 19:07
ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ АЙДЕРА МУДЖАБАЄВА

Свій перший офіційний візит до Турецької Республіки Президент України Володимир Зеленський розпочав з виступу перед українською та кримськотатарською громадою під час відкриття Центру кримськотатарської діаспори в Туреччині. Про це написав у Twitter посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга.

«Прямо зараз в Анкарі виступ @ZelenskyyUa перед українською та кримськотатарською громадою. «Україна захищатиме права кримських татар та українців в окупованому Криму. Крим обов’язково повернеться в Україну», — процитував главу української держави посол.

Президент Володимир Зеленський скористався цим виступом, щоб запронувати ініціативу, яка  спростить отримання дозволу для відвідування окупованого Криму для переселенців.

ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ АЙДЕРА МУДЖАБАЄВА

«Ми не втомимося привертати увагу міжнародної спільноти до порушення прав кримських татар окупаційною російською владою в Криму, а також уважно вивчаємо проблеми кримських татар переселенців, що вимушені були покинути Крим через російську агресію. Україна не залишить переселенців сам-на-сам з їхніми проблемами. Також, ми розуміємо, як важливо для вас відвідувати родичів та рідну землю. Найближчим часом на законодавчому рівні буде затвердження положення, яке спростить отримання дозволу для відвідування Криму», — зазначив президент.

За словами Президента, окупаційна влада у Криму нехтує ідентичністю кримських татар. У своїй промові Зеленський також згадав про депортацію кримських татар. Він також подякував Туреччині за солідарність з Україною.

Цікаво, що до візиту Президента Зеленського в Туреччину одна з найбільш популярних мереж одягу випустила колекцію футболок з українською символікою. Про це на своїй сторінці у Twitter написав Посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга.

Ще одним важливим символом поваги з боку Анкари до офіційного Києва стало те, що Зеленського як почесного гостя запросили на щорічну зустріч турецьких послів. «Таке запрошення — найкраще вираження поваги та довіри, проявлене до іноземного державного діяча, а також добра можливість для доброзичливої України висловити себе у світі», — пише турецьке видання QHA .

Головні переговори з президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом відбудуться пізніше ввечері. Тому на момент підготовки номера не відомо про їх результати.

Але як уже повідомляв «День» з посиланням на турецьке видання QHA, йтиметься про культурні відносини, співпрацю діаспоіри, дипломатію та безпеку. Але чи не найбільший акцент напереговорах буде зосереджено на співпраці оборонних промисловостей обох країн.

Сторони сподіваються домовитися про подальші спільні кроки в оборонній промисловості, адже вже мають високий рівень співпраці в розвитку ВМС України і Туреччини, в сфері безпілотних літальних апаратів, ракетних комплексів, літаків та іншої техніки, сказано в матеріалі.

«Відомо, що президент України Володимир Зеленський налаштований розв’язати  інфраструктурну проблему країни. Наводячи приклади з дорожньої системи Туреччини. Це підвищує досягнення турецьких підрядників. Це питання буде розглядатися на двосторонніх переговорах», — відзначає видання QHA. Окрім того, президенти обох країн обговорюватимуть також проблеми, пов’язані з російською окупацією Криму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати