Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Макрон vs Ле Пен

Які уроки мають винести українські політики з президентських виборів у Франції?
24 квітня, 18:43
ФОТО РЕЙТЕР

До першого туру виборів у Французькій Республіці була прикута увага всього світу. Більшість оглядачів вважала, що на них вирішується не лише майбутнє цієї країни, а й Європи. Дехто навіть прогнозував, що французи проголосують за Frexit за аналогією з Brexit, як це сталося минулого року у Великобританії. Про це «День» уже писав у матеріалі «Доленосні вибори у Франції», наголошуючи, що головна інтрига цьогорічних президентських перегонів полягає в тому, чи потрапить у другий тур лідер руху «Вперед!» Емануель Макрон, єдиний з чотирьох фаворитів, хто виступає за зміцнення Європи і збереження санкцій проти Росії. Інше питання полягало в тому, чи результати голосування відповідатимуть опитуванням громадської думки, згідно з якими Макрон випереджає лідера «Національного фронту», яка виступає за вихід Франції з ЄС і зони євро.

Можна без перебільшення сказати, що в Європі з полегшенням зітхнули, дізнавшись про результати голосування. За прогнозами опитувань Макрон обійшов Ле Пен на два відсотки. Згідно з оприлюдненими даними, Макрон здобув 23,9% голосів виборців, Ле Пен — 21,4%. За ними слідують консерватор, екс-прем’єр Франсуа Фійон із 19,9% та ультралівий Жан-Люк Меланшон із 19,6%.

ФОТО РЕЙТЕР

«НОВЕ ОБЛИЧЧЯ ФРАНЦУЗЬКОЇ НАДІЇ»

Голова німецького уряду Ангела Меркель вважає, що перемогу у першому турі президентських виборів у Франції здобув «сильний курс щодо міцного ЄС та соціально орієнтованої ринкової економіки». Про це написав від її імені речник Штеффен Зайберт у мережі Twitter.

Сам Макрон так прокоментував свою перемогу у першому турі: «Французи дуже хочуть змін... Через рік ми повністю змінимо політичну ситуацію у Франції». Звертаючись до своїх прихильників, він сказав: «Ви взяли долю країни у свої руки. Залишається, щоб ви і надалі були рішучими і наділеними уявою... Ви — нове обличчя французької надії».

До слова, в українських соцмережах з’явилась низка коментарів з приводу перемоги Макрона у першому турі. Зокрема, Леонід Швед на своїй сторінці у Facebook зауважив: «Француз пішов проти системи і за рік виріс у фігуру національного масштабу і довів, що це не випадковість. Наші не пропускають нагоди довести, що вони пігмеї. Їм не можна відмовити в одному: в послідовності. Генії антиполітики. Емануель сяє посмішками, а тут хоч плач».

Насправді в українській історії був приклад, коли на виборах у 1999 році один незалежний кандидат хотів зруйнувати олігархічно-кланову систему. І невипадково тоді книга Євгена Марчука, який мав великий досвід роботи у владі, «П’ять років української трагедії» була частиною його президентської програми. Однак тоді суспільство не було готове підтримати цього кандидата, а влада зі свого боку зробила все, щоб у другий тур пройшов комуніст, чим було забезпечено другий термін президентства Леоніда Кучми і відповідно збережено кланову систему. Але, схоже, для дуже багатьох це, як і раніше, «незручні знання».

Експерти звернули увагу на те, що перше в історії Франції з 1958 року ні соціаліст, ні правоцентрист не пройшли у эдругий тур президентських виборів.э Емануель Макрон вважається політичним аутсайдером у Франції — досі він не брав участі у эпрезидентських кампаніях. Окрім того, у випадку перемоги 39-річний колишній банкір і екс-эміністр економіки Франції за президента Олланда стане наймолодшим президентом в історії Франції. А опитування свідчать, що у другому турі він переможе Ле Пен з розривом понад 20%.

Майже всі суперники Макрона за виключенням Меленшона і, зрозуміло, Ле Пен закликали своїх прихильників голосувати за лідера партії «Вперед!». При цьому Франсуа Фійон заявив наступне: «Національний фронт» відомий своїм насильством і нетолерантністю... Немає іншого вибору, як голосувати проти крайнє правих. Отже, я буду голосувати за Емануеля Макрона».

Тим часом лідер соціалістів Бенуа Амон заявив: «Емануель Макрон не є представником лівих сил і не має права виступати як лівий кандидат, але він не є ворогом республіки, як Ле Пен».

ТАКТИЧНЕ ГОЛОСУВАННЯ

У 15-му окрузі, найбільш густонаселеному в Парижі, на момент відкриття дільниць о 8-й годині ранку уже достатньо велелюдно, за інформацією Міністерства внутрішніх справ Франції, явка в першому турі протягом дня лишалась стабільною та становить у підсумку 69,42%. Не з’явилося на дільниці близько 22% громадян. Проте далеко не всі виборці, які прийшли голосувати, визначились з кандидатом. «Я завжди підтримував Партію соціалістів, цього разу з кандидатом визначитись не можу, можливо, доведеться взагалі утриматись», — розповідає веб-дизайнер Александр. Такі настрої пояснюються крахом біпартійної системи, де традиційно та роками голосували за лівих і правих. У 2017-му звиклі до системи біле-чорне потрапили в лабіринт — кандидат від соціалістів Бенуа Амон ідеалізує й політично не переконує, а представник правих Франсуа Фійон корупційними скандалами відлякує. Тому ліві виборці мали два варіанти: голосувати за Макрона або радикалізуватися за Меланшона. Щодо правих, то більша їх частина залишилась з Фійоном, інша перейшла знову ж таки до Меланшона, бо підтримувати «Національний фронт» у другому турі абсолютно не збиралась та, як, наприклад, викладач французької мови Марі, «голосувала не за персоналії та скандали, а за програму та сильного кандидата». Попри заборону оприлюднення будь-яких попередніх результатів у день першого туру та штраф у 75 тис. євро медіа активно тиражували дослідження намірів виборців за кілька тижнів до старту перегонів. Очолювала майже всі рейтинги та прогнози Марін Ле Пен, тому цієї неділі французи віддали перевагу ще й тактичному голосуванню та обирали кандидата, здатного протистояти голові Національного фронту в другому турі. «Мені ближчі ідеї Бенуа Амона, проте хочу, щоб голос знадобився, тому — за Макрона», — резюмує свою участь у першому турі студентка Анн-Софі. Журналіст Клеман, навпаки, жартує, що «тактичне голосування — це те ж саме, що йти до виборчої дільниці тільки для того, аби встигнути до пекарні поряд — зручно і по дорозі».

У МАКРОНА — СТАВКА НА ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ

Лідера першого туру, колишнього міністра економіки Емануеля Макрона, за результатами екзит-полів підтримує Паризький регіон, південний та північний захід країни. Голосуватимуть за нього колишні опоненти та праві політики: Франсуа Фійон, Бенуа Амон, Ален Жуппе, Наталі Косцюшко-Морізе. Політична Франція оголошує таким чином загальну мобілізацію проти «Національного фронту». Однак Жан-Люк Меланшон, наприклад, своєї поразки досі не визнає, підтримувати Макрона поки не збирається, як, власне, і його виборці. Другий тур президентських виборів вони планують проігнорувати.

Програма Макрона та його пропозиції кардинально відрізняються від запропонованих Марін Ле Пен. Економіст, інвестиційний банкір Банку Ротшильда та центрист з минулим соціаліста ставить на економічні перетворення та робить цю тематику центральною у своїй кампанії. У бюджетній сфері він пропонує зекономити 60 млрд євро, частково за рахунок скорочення 120 тис. держслужбовців. У соціальній галузі планує ще більше захистити французів та збільшити допомогу з безробіття. «Неабияк мене тішить його пропозиція про скасування податку на проживання, це дозволить зекономити один місяць зарплати», — оцінює пропозицію Макрона культурний аташе Ноемі. На зовнішньополітичній арені він виступає за збереження Європейського Союзу, проте водночас за створення окремого бюджету для Єврозони. З Росією передбачає партнерські відносини та виступає за посилення санкцій у випадку погіршення ситуації в Україні.

Прес-секретар Макрона Лоранс Аїм, автор його образу «французького Обами», основною стратегією кандидата в другому турі називає «порозуміння з прихильниками Ле Пен».

КОЗИРІ ЛЕ ПЕН — БЕЗПЕКА ТА НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРІОРИТЕТ

Що ж до президента «Національного фронту» та євродепутата Марін Ле Пен. Вона виступає проти мондіалізації, за збереження цивілізації та грандіозні державні зміни. Два терміни, якими Ле Пен оперує майже постійно, — це безпека та національний пріоритет. «Голосуватиму за «Національний фронт», бо тільки Марін пропонує реальні кроки в боротьбі з тероризмом», — пояснює студент Шарль. В усіх сферах Ле Пен планує віддавати перевагу французьким громадянам, у чому і полягає національний пріоритет, пропонує обмежити права іноземців на соціальну допомогу та житло, закрити потенційно небезпечні мечеті та боротися з мережами джихадистів в країні. Одним із перших необхідних Франції кроків вона вважає відновлення внутрішніх кордонів, вихід з Шенгенської зони та встановлення міграційної квоти (до 10 тис. осіб на рік). З НАТО Марін Ле Пен співпраці не бачить, як і з ЄС, щодо виходу з якого вона має намір провести референдум, Росія ж для неї — один з найважливіших партнерів, який, на думку кандидата, легально від’єднав історично російський Крим від України.

Професор з геополітики Олександр Мельник, оцінюючи для «Дня» результати першого туру президентських виборів, говорить про нову еру у французькій історії: «Сьогодні ми спостерігаємо крах П’ятої республіки, розпад колишньої біпартійної системи, який призвів до зміцнення позицій аутсайдерів, серед яких і Емануель Макрон. Що ж до результатів другого туру, жодної впевненості немає, усе залежатиме від того, що захочуть обрати — мондіалізацію Макрона чи національний індивідуалізм Ле Пен».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати