Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мінгареллі - не просто посол, він - експерт»

Експерти «Дня» — про призначення главою дипломатичної місії ЄС в Києві французького дипломата, який вів українське досьє до 2010 року
01 червня, 16:28

У Європейському Союзі визначилися із послом в Україні. Як стало відомо з джерел в Європейській комісії, нинішнього посла Яна Томбінського замінить французький дипломат, який має італійське походження Хьюга Мінгареллі. Від 2012 він обіймає посаду виконавчого директора ЄС у питаннях Північної Африки, Близького Сходу, Аравійського півострова, Ірану та Іраку.

У представництві ЄС в Україні зазначили, що зараз не коментують цього рішення і чекають на закінчення всіх процедур. Співрозмовник «Дня» додав при цьому, що це непогане призначення.

Пан Мінгареллі багато років займається українським досьє. Причому найактивніша фаза його доручення до українських справ припала на період підготовки  Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Французький дипломат був головним переговірником з боку ЄС щодо нової поглибленої та всеохоплюючої угоди про зону вільної торгівлі.

У квітні 2010 року Мінгареллі чітко заявив, що нова адміністрація на чолі з президентом Віктором Януковичем повинна показати своє справжнє обличчя і виконати свої обіцянки. Він сказав, що переговори про Угоду про асоціацію, які почалися весною 2007 року, уповільнились через конфлікт інтересів між «деякими олігархами».

При цьому дипломат назвав три ключові проблеми, які є невирішеними на той момент. По-перше, вимога України щодо надання перспективи членства в ЄС. По-друге, вимога скасування візового режиму на ранньому етапі, коли ЄС вважає це питання як довгострокова перспектива. По-третє, ведуться дебати щодо формулювань у статтях Угоди про асоціацію щодо територіальної цілісності та суверенітету країни-партнера.

І щодо останнього пункту Мінгареллі чітко заявив: «Україна повинна розуміти, що ЄС не в стані забезпечити безпеку будь-якого зі своїх міжнародних партнерів».

Названі вище приклади свідчать, що Мінгареллі є досить жорстким дипломатом, який називає речі своїми іменами. Більше того, його бекграунд  свідчить про обізнаність з українськими реаліями. Тож, напевне, після прибуття в Україну йому довго не прийдеться входити в курс справи.   

«ЦЕ ОБIЗНАНА ЛЮДИНА, ЯКА ЗАЙМАЛАСЬ УКРАЇНОЮ З 2000 РОКУ

Євген ПЕРЕЛИГІН, посол України в Італії, Рим:

- Хоч він є за походженням італійцем, все ж таки більшість свого професійного життя він провів в інституціях ЄС. Тому краще про нього запитати в нашому представництві в Брюселі. З свого боку вважаю, що його досвід роботи як над угодою про асоціацію України з ЄС, так і на інших напрямках українсько-єсівського співробітництва є додатковим аргументом на користь позитивних очікувань від його майбутньої діяльності в нашій країні.

Микола ТОЧИЦЬКИЙ, посол України в ЄС, Брюссель:

- Це обiзнана людина, яка займалась Україною з 2000 року. Наша полiтика незмiнна, на відмiну вiд ротацiї послiв. Це запланована ротацiя - надсилають людину, яка у свiй час вела україське досье до 2010 р.

«ДУМКА КИЄВА БУЛА ВРАХОВАНА»

Альона ГЕТЬМАНЧУК, директор Інституту світової політики, Київ: 

- Це призначення далось ЄС нелегко: були й інші достойні кандидати. Щодо Мінгареллі, то на його користь зіграло кілька важливих речей. По-перше, він добре розуміється на Угоді про асоціацію між ЄС та Україною, був у свій час залучений в процес її підготовки. Він, зокрема, добре знає ще з часів переговорів по УА міністра закордонних справ Клімкіна, а також зовнішньополітичного радника Президента Костянтина Єлісєєва. Це дуже важливо вже навіть з точки зору економії часу для налагодження прямих контактів. Мінгареллі - не просто посол, він - експерт. По-друге, за деякою інформацією, саме його кандидатуру серед основних претендентів підтримував офіційний Київ, і бажання бачити саме Мінгареллі озвучувались представниками української влади безпосередньо в розмовах з пані Могеріні. Тобто, думка Києва була врахована. Взагалі це був складний кадровий пасьянс, і я б не шукала у призначенні прихований політичний сигнал у призначенні Мінгареллі як француза італійського походження. Всі останні посли ЄС, які приїжджають до України, хотіли проявити себе як першокласні дипломати, але чомусь закінчували свою місію як погані поліцейські.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати