Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми будемо проводити «ЕКСПО 2025» в Осака»

Посол Сумі Шігекі переконаний, що Україна підтримає кандидатуру японського міста на проведення всесвітньої виставки
03 листопада, 14:49

«Як ви знаєте, ми будемо проводити «ЕКСПО 2025» в Осака. Насправді щодо місця проведення ЕКСПО  2025 рішення буде ухвалено наприкінці цього місяця (25 листопада на Генеральній асамблеї Міжнародного бюро виставок, штаб-квартира у Парижі – Авт.), але ми в Японії абсолютно переконані, що це місце буде в Осака, І ми також упевнені що на виборах Україна підтримає Японію». Так розпочав учора ввечері, 2-ого листопада, презентацію  посол Японії в Україні Сумі Шігекі у своїй резиденції у присутності японських бізнесменів, українських політиків, урядовців та представників ЗМІ.

Нагадаємо, що Всесвітня виставка ЕКСПО є символом  промислового розвитку і відкритим майданчиком для демонстрації технічних і технологічних досягнень. Найближчий подібний захід відбудеться у 2020 році в Дубаї. Зараз за проведення міжнародної виставки Експо-2025 претендують три міста: Осака (Японія), Баку (Азербайджан) та Єкатеринбург (Росія). 

«У Осака 2025 ми проголосимо наші майбутні можливості»

Зокрема Осака передала 24 квітня 2017 року свою заявку на проведення ЕКСПО 2025 у своєму місті. І представляючи свій проект 13 червня цього року у Парижі нобелівський лауреат, міністр економіки, торгівлі та промисловості Сінья Яманака, заявив, що ЕКСПО 2025 в Осака має на меті представити нові ідеї разом з усім світом і стати «великою лабораторією, які підкреслює красу i-no-chi (життя).    

Свій проект Японія продемонструвала у відео, у якому Покемони відвідують місце проведення виставки. Тим часом прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що ЕКСПО 2025 в Осака потрібне не лише Японії, а ця виставка буде «надихати і окриляти з усього світу». У своєму відеозверненні Абе У відео зверненні прем’єр-міністр Сіндзо Абе згадав, що він уже був на ЕКСПО 1970, яке проводилось в Осака. І тепер він закликає, що всі мають стати осакцями і «прибути в живу лабораторію, якої ніде немає у світі і живим свідченням якої є я». І словами «Вітаю вас у Осака 2025, де ми проголосимо наші майбутні можливості», закінчує прем’єр-міністр своє відеозвернення.

«Коли японці  ставлять собі мету, то вони обов’язково її досягають»

Посол Японії, продовжуючи свій виступ, висловив упевненість, що багато українців приїдуть на виставку в Осака і «що на цьому ЕКСПО 2025 буде прекрасний павільйон України».

Пан Сумі Шігекі також нагадав, що зараз між Японією та Україною введено режим спрощених візових процедур для відвідин українськими громадянами Японії. «І ми сподіваємось, що багато українців відвідає Японію з нагоди цих двох важливих подій, Олімпіаду в Токіо у 2020 році та ЕКСПО 2025 в Осака», наголосив він.  

«Наш сьогоднішній прийом присвячений залученню підтримки українців у процесі виборів місця проведення виборів ЕКСПО 2025, але ми також сподіваємось, що окрім цієї підтримки ми отримаємо активну участь українських громадян і дуже просимо вас про підтримку», - зазначив японський посол.

Зі свого боку міністр культури Євген Ніщук у своєму виступі сказав, що ми тісно співпрацюємо з паном послом і «можемо розділити впевненість, що Осака буде приймати ЕКСПО 2025». Він також відзначив, що за час підготовки року Японії в Україні «ми пересвідчились в одній рисі характеру японського народу: коли японці  ставлять собі мету, то вони обов’язково її досягають».

Тема виставки, відзначив Ацуші «Створення майбутнього суспільства для нашого життя».

Японія – ідеальна країна, щоб очолити пошук бачення майбутнього суспільства

Перший секретар Посольства Японії в Україні Вакуі Ацуші під час презентації ЕКСПО 2025 Осака розповів, що у разі обрання японського міста для проведення виставки, вона триватиме з 3-ого травня до 3-тє листопада 2025 року на штучному острові Юмешіма поблизу міста Осака. Причому день відкриття та закриття виставки припадають на національні свята в Японії.

Тема виставки, відзначив Ацуші «Створення майбутнього суспільства для нашого життя».

По-перше, продовжив він, йдеться про Провідні/проривні технології включаючи штучний інтелект. Біотехнології, інтернет великі дані. Та інше ..

Що відкриває можливості покращення нашого життя, реалізація прагнень і можливостей та вирішення глобальних проблем.  

Загрозами для досягнення цього є нерівність, соціальний поділ, культурні розбіжності

По-друге, зазначив Ацуші, ЕКСПО створене для представлення бачення та рішень, які сприяють «Цілям сталого розвитку (ЦСР) ООН»:

  • Як кожна людина може насолоджуватися новим баченням гармонізованого та оптимізованого суспільства майбутнього.

  • «Як нам рятувати життя?», «Як нам розширювати можливості життя?», «Як нам поєднувати життя?»

По-третє, японське суспільство є збалансованим та гармонізованим між передовими технологіями та традиційним способом життя. Відтак, Японія – ідеальна країна, що очолити пошук бачення майбутнього суспільства.

Очікувана вартість ЕКСПО 2025 -  125 млрд. йєн (1,1 млрд. доларів).

Пан Ацуші відзначив, що очікувана вартість ЕКСПО 2025 -  125 млрд. йєн (1,1 млрд. доларів) і сама архітектура виставки буде поділятись на три зони «Світ павільйонів», «Зелений світ» і «Водний світ».

За його словами, уряд Японії проголосив політику всебічної підтримки, окрім того цей проект підтримує також бізнес та суспільство

«Зі сторони бізнесу ми маємо дуже потужну підтримку, що можуть під твердити присутні тут японські бізнесмени. До речі, до складу комітету з проведення ЕКСПО увійшли представники понад 5500 японських компаній. Також існує висока підтримка з боку японського суспільства, зокрема 80% громадян Осаки підтримують проведення ЕКСПО», - відзначив дипломат.

Серед багатьох підтем ЕКСПО 2025, як «Різноманітні способи як вести здоровий спосіб життя» і «Стабільна соціально-економічна система» є тема творчості. «Ідея, продовжує Ацуші, полягає в тому, щоб запропонувати всім 8 млрд населення світу щось нове і щось важливе для їхнього власного життя. І щоб залучити якомога більшу кількість країн до участі в ЕКСПО 2025, ми передбачаємо програму допомоги на суму 218 млн. доларів. А щоб допомога охопила якомога більшу кількість країн і пройшла безперешкодно, ми плануємо запустити систему підтримки, яка передбачає виділення в кожному представництві і посольстві Японії за кордоном одного чи декілька працівників, які безпосередньо відповідатимуть за допомогу у підготовці країни перебування в участі в ЕКСПО. Для полегшення участі представників інших країн в ЕКСПО ми плануємо запровадити спеціальні заходи, зокрема особливі процедури надання японських віз, спеціальні заходи для звільнення від оподаткування та мита та введення спрощеного карантину і так далі».

«Ми очікуємо майже 28 млн. відвідувачів на ЕКСПО 2025»

Японський дипломат наголосив на ще одній перевазі Осака як місці проведення ЕКСПО. За його словами, Осака надзвичайно зручно пов’язана зі всім світом, тут є великий Кансайський аеропорт, який має рейси до 82 міст світу. Осака знаходиться  на зручній відстані від столиці Токіо, куди можна добратися на швидкісному потягу протягом 2,5 години

Регіон, де знаходиться Осака, продовжив Ацуші, називається Кансай є регіоном із старим культурним надбанням і разом з тим там надзвичайно розвинута економіка і наука та техніка. Доля регіону Кансай у ВВП Японії становить 15,7%, а самого Осака – 7,4%.  

Осака також відоме місто розваг і різних культурних заходів, а також надзвичайно відомою є кухня цього регіону.

«Ми очікуємо майже 28 млн. відвідувачів на ЕКСПО 2025, зокрема 24 млн. людей з Японії і майже 3,5 млн. чоловік з інших країн світу. Зокрема з Європи ми прогнозуємо приблизно 200 тис. відвідувачів», - сказав Ацуші. За його словами, проживання передбачається у так званих ЕКСПО-селі, яке знаходиться у 10 хвилинах їзди від проведення ЕКСПО. Там буде перебачено 200 муніципальних квартир і 800 приватних квартир для розміщення учасників. Гості зможуть скористатися послугами традиційної японської бані і для них також передбачено місця, де можна буде прати одяг.

Японія відома надзвичайно низьким рівнем злочинності

Японський дипломат підкреслив, що Японія відома надзвичайно низьким рівнем злочинності, зокрема серед країн G7. Більше того, додав він, коли японців запитали, якими речами вони найбільше пишаються, то на першому місці була безпека.

Пан Ацуші також зазначив, що Японія, яка відома тим, що тут часто бувають стихійні лиха, цунамі, дуже серйозно ставиться до питання підготовки до таких ситуацій та запобігання негативних наслідків. За його словами, цього року в районі Осака був тайфун, а ще раніше землетрус і  жодних руйнувань тут не відбулось.        

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати