Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нація вимагає розлучення

Президент Південної Кореї Пак Кин Хє погоджується подати у відставку за рішенням Національної асамблеї
29 листопада, 19:01
ФОТО РЕЙТЕР

У Південній Кореї, схоже, наближається до розв’язки гучний скандал довкола президента Пак Кин Хє, яку підозрюють у причетності до корупції. П’ять субот поспіль у Сеулі та інших містах відбувалися величезні акції протесту з вимогою до глави держави подати у відставку. Опозиція вимагає імпічменту президента і планує провести голосування з цього питання у парламенті у п’ятницю, а в суботу — шосту акцію протесту у столиці та інших містах Південної Кореї.

В чому суть цього корупційного скандалу? Прокуратура з’ясувала, що близька подруга глави держави Цой Сун Сіль використовувала близькі стосунки з Пак Кин Хє, щоб спонукати південнокорейські концерни до пожертв на рахунки заснованого нею некомерційного фонду. Утім, ця організація, як підозрюють, насправді мала слугувати власному збагаченню подруги президентки. До того ж Цой Сун Сіль закидають використання впливу на президентську діяльність Пак Кин Хє. ЗМІ також повідомили, що подруга очільниці держави є донькою засновника секти, котрий до своєї смерті  1994 року був ментором Пак Кин Хє. 20 листопада генпрокуратура висунула офіційні обвинувачення близькій подрузі президентки Цой Сун Сіль та двом колишнім помічникам.

Пак Кин Хє двічі вибачалась на національному телебаченню за такий проступок, але не погоджувалась іти у відставку. І вчора у промові, яку транслювало місцеве телебачення, вона заявила, що виконає рішення Національної асамблеї щодо її президентства, включаючи відставку.

«Якщо правляча та опозиційні партії ухвалять рішення про передачу влади у такий спосіб, який мінімізує будь-який вакуум влади і хаос урядування, то я подам у відставку. Єдине моє бажання полягає в тому, щоб Південна Корея вийшла з цього хаотичного стану і повернулась до нормального стану якомога швидше», — наголосила президент.

Речник опозиційної Демократичної партії Юн Кван Сук назвав цю промову «трюком», якому бракує вдумливості. «Люди хочуть її негайної відставки, а не затягування і перекладання відповідальності», — цитує його слова агентство  Yonhap.

До речі, у зв’язку зі скандалом рейтинг президентки Південної Кореї впав до рекордного мінімуму. Діяльність Пак Кин Хє схвалюють лише 4 відсотки жителів Південної Кореї. Це — найнижчий показник для демократично обраного лідера в країні.

На разі не зрозуміло, яке рішення щодо долі президента може ухвалити парламент, зважаючи на те, що опозиція наполягає лише на імпічменті. Речник руху антиПак Хван Юн Чьол відзначив у коментарі Korea Times, що буде складно об’єднати законодавців, щоб вони проголосували за імпічмент. А для цього, згідно з Конституцією, потрібно дві третини голосів у 300-містній Національній асамблеї. За словами речника, ключем для ухвалення подібного рішення будуть члени провладної коаліції, які не зв’язані з президентом. Можна уже припустити, що 172 опозиційних і незалежних депутати можуть проголосувати за імпічмент, але їм бракуватиме 28 голосів, щоб це рішення набрало сили закону.

Можна нагадати, що в Республіці Корея востаннє подібний випадок усунення президента від влади відбувся в березні 2004 року. Тоді імпічмент президентові Кореї Ро Му Хену було винесено рішенням Національної асамблеї також з ініціативи опозиції. Тодішнього главу держави звинуватили в порушенні ним передвиборчого законодавства, а також у корупції.

Слід відзначити, що ситуація має дещо інші аспекти порівняно з наведеним вище прикладом. Пак Кин Хє є незаміжньою дочкою колишнього військового правителя Пак Чун Хі, і її приходу до влади сприяли заяви прихильників, що вона «одружена з нацією» і ставить на перше місце інтереси народу. І тепер виходить, що в такій ситуації вона має передусім дотриматись своєї обіцянки.

А це означає, як пишуть ЗМІ, негайно погодитись зустрітися з прокурорами і надати їм повний звіт про її справи з пані Цой, яку корейці називають «шаманом-радником» президента. В іншому разі вона має негайно подати у відставку і врятувати країну від місяців або й років паралічу і політичних суперечок.

Зрозуміло, що її відставка відкриває шлях до юридичного провадження, але оскільки перебування президента у Південній Кореї на посаді обмежено одним п’ятирічним терміном, то і так Пак має покинути офіс у лютому 2018 року. Як відзначають експерти, бажання протриматися на посаді ще один рік не змінить її долі, а скоріше, може завдати непомірної шкоди Південній Кореї у час, коли вона стикається зі зростаючими загрозами на інших фронтах. А це і північний сусід, який брязкає ядерною зброєю і, можливо, є найбільшою загрозою для світу. Також незрозуміло, як із цією країною-парією збирається повестися Дональд Трамп, який приступає до виконання обов’язків президента США 20 січня 2017 року.

Аналітики бачать позитивну сторону в цьому скандалі й вважають, що будь-який наступник пані Пак у якості президента матиме сильний мандат позбутися корупції, яка лежить під поверхнею економіки й підтримує теплі відносини між корпоративними групами та політиками.

«Відрадно відзначити, — пише The Financial Times, — що в країні та регіоні з давньою історією авторитарного правління демократичні інститути, яким ледь три десятиліття, в тому числі вільна преса та незалежна судова система, змогли притягнути владу до відповідальності. Після того як пані Пак, зрештою, піде зі сцени, існують вагомі підстави сподіватися на те, що Південна Корея вийде з цього скандалу з більш життєздатною демократією».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати