Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наші голоси – Сенцову

Петиція на підтримку «бранців Кремля» встигла отримати необхідні 100 тисяч голосів
06 вересня, 19:22
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Сталося це 6 вересня, у 116-й день голодування Олега Сенцова. Тепер адміністрація президента Сполучених Штатів має розглянути звернення і, зазначає «Радіо Свобода», зробити офіційну заяву щодо цього.

Петицію опублікували 9 серпня, 100 тисяч підписів треба було зібрати до 8 вересня. У зверненні американську владу закликають використати усі важелі, щоб вимагати негайного звільнення режисера та інших українських «в’язнів Кремля» у Росії та окупованому Криму.

У попередні три тижні збір підписів просувався повільно, три чверті голосів надійшли буквально днями. Серед іншого, процес пожвавило відеозвернення відомих українських діячів, наприклад, актора і режисера Ахтема Сеїтаблаєва, акторки Римми Зюбіної, музиканта Андрія Хливнюка, телеведучої Маші Єфросиніної, які закликали підтримати флешмоб.

Ввечері 5 вересня сайт петицій Білого дому став заблокований для користувачів на території України, але люди знаходили спосіб обходити це, зокрема через додаток VPN. Також до голосування активно долучились діаспора і взагалі міжнародна спільнота.

Незалежно від того, які практичні результати для звільнення «в’язнів Кремля» принесе ця петиція, вона вже створила нову хвилю необхідного медійного розголосу і згуртувала групу підтримки незаконно ув’язнених українців.

Також 6 вересня стало відомо, що Європейський парламент може номінувати Олега Сенцова на премію «За свободу думки» імені Сахарова. Про це повідомив брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк. Журналіст зазначив, що це дуже вірогідно, бо Сенцова підтримує низка депутатів Європарламенту. Номінантів оголосять наступного тижня, ім’я лауреата стане відомо наприкінці жовтня.

Як нагадує «Радіо Свобода», премія Сахарова заснована Європарламентом 1988 року і вручається за видатний внесок у захист прав людини і основних свобод, розвиток демократії, захист прав меншин. Її грошове вираження становить 50 тисяч євро. У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Кофі Аннан, Малала Юсуфзай, ООН, організації «Меморіал» і «Репортери без кордонів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати