Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«The New York Times» VS віце-прем’єра Тетяни Голікової

Фальшиві дані про смертність у Росії від коронавірусу стали активно використовуватися властями з пропагандистською метою для обдурення населення
18 травня, 19:33

Тільки-но російське МЗС почало протестувати проти публікацій «Нью-Йорк Таймс» і «Файненшнл Таймс», що ставлять під сумнів офіційну російську статистику смертності від коронавірусу, та вимагати спростувань, як з’явилися абсолютно неспростовні докази того, що НЙТ і ФТ цілком мають рацію.

У Петербурзі, як і по всій Росії, півтора місяці годували байками про нечувано низьку смертність від коронавірусу. Але в Законодавчих зборах північної столиці виступив зі звітом губернатор Олександр Бєглов. Спочатку він повторив заспокійливу офіційну статистику: на 12 травня загальна кількість хворих на коронавірус — 8050 осіб, із них одужали — 1784, смертельних випадків — усього лише 58. Але враз зробив вельми істотне доповнення, що прозвучало для широкої публіки справжньою сенсацією. Виявилося, що «окрім коронавірусу, ми спостерігаємо сьогодні й перевищення показника захворюваності позалікарняними пневмоніями — відносно середнього багаторічного показника.  Останнього тижня — він вищий середнього в п’ять із половиною разів. Усього з 1 березня позалікарняною пневмонією захворіло 11 223 осіб, одужало — 5924, померло — 694». Це означає, що реальна смертність від коронавірусу лише щодо Петербурга занижена, щонайменше, в 13 разів, а кількість хворих — в 2,4 разу.

А щодо Москви  Собянін зізнавався у заниженні загальної кількості інфікованих у 3,2 разу. Слід наголосити, що фактичне перевищення реальної статистики над офіційною виявляється ще більшим, оскільки  тих, хто насправді помер від коронавірусу, часто записують із зовсім іншими причинами смерті. Тут і банальні інфаркти й інсульти, і просто «гостра сердечна недостатність», і «набряк головного мозку», і діабет, і онкологія. Тому реальна кількість хворих на коронавірус у Петербурзі, так само як і в Росії у цілому, занижена офіційною російською статистикою в 3,2 разу, а не в 2,4.

А тут ще в Дагестані понад 40 лікарів загинули від позалікарняної пневмонії та коронавірусної інфекції, як заявив очільник республіканського Міністерства охорони здоров’я  Джамалудін Гаджіібрагімов, особа вельми офіційна. А інша особа, неофіційна, але для дагестанців вельми авторитетна, колишній боєць змішаного стилю (MMA) 59-річний Магомедхан Гамзатханов, що виступав під псевдонімом Волк Хан, розповів про поширення в республіці коронавірусної інфекції. Він визнав, що ситуація в Дагестані катастрофічна. За словами Гамзатханова, лише за один день до центральної лікарні доправили 90 хворих на коронавірус. «Дуже багато хто вмирає», — додав колишній спортсмен. Поширення захворювання Гамзатханов пов’язав із низькою довірою дагестанців до місцевих властей. Як наслідок — більшість людей «повірили чуткам із соціальних мереж, що це не є небезпечним. І продовжували ходити на весілля, на заходи, всіх заражали». Іншого годі було й чекати, причому не лише в Дагестані, але й  інших російських регіонах, оскільки, дивлячись на заспокійливу низьку офіційну смертність від коронавірусу, важко було прийти до інших висновків. І дуже багатьом росіянам заклики дотримуватися жорсткого карантину здавалися зайвими.

Натомість фальшиві дані про смертність у Росії від коронавірусу почали активно використовуватися владою з пропагандистською метою для подальшого обдурення населення. Віце-прем’єр Тетяна Голікова цілком серйозно переконувала росіян, що та обставина, що в Росії смертність від епідемії коронавірусу в 7,5 разу вища, ніж в інших країнах світу, має бути предметом гордості та свідчить про перевагу російської системи охорони здоров’я, оскільки попереджувальні заходи дозволили вповільнити поширення інфекції. Очільниця Росспоживнагляду Ганна Попова заявила, що домогтися цього вдалося завдяки вжитим у країні попереджувальним заходам. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров із властивим йому пафосом заявив: «Я вас запевняю, що російська влада буде останньою з тих, хто хотів би приховувати правду. Це не жарти, це життя людей. І грати ними я вважаю обурливим». А очільник Міністерства охорони здоров’я Росії Михайло Мурашко пояснив низьку летальність від COVID-19 самовідданістю російських лікарів.

Один із провідних кремлівських пропагандистів Дмитро Кисельов пояснив сумніви, що висловлюються на Заході з приводу офіційних російських цифр смертності від коронавірусу, ревнощами до успіхів Росії в боротьбі з епідемією. І це прозвучало в той час, коли за кількістю інфікованих COVID-19 Росія впевнено вийшла на перше місце в Європі та на друге у світі, поступаючись лише США. Інший кремлівський пропагандист, Маргарита Симоньян пішла ще далі. Вона наголосила про переваги російської медицини над американською. У Росії, мовляв, рекомендується викликати лікаря при перших симптомах ГРВІ, а американців просять не турбувати медперсонал, «поки зовсім уже не почнеш умирати». Симоньян пояснила, що в Америці кількість лікарів на душу населення, а також ліжок у лікарнях значно менша, ніж у Росії. Крім того, не всі американці нібито можуть дозволити собі викликати швидку допомогу, оскільки це нерідко платна послуга. Як наслідок, як запевняє «залізна Марго», згідно зі статистикою, майже 60% померлих від коронавірусу в США — темношкірі, тому що вони належать до найбіднішої верстви населення. Ця цифра — відвертий фейк, жодними американськими джерелами не підтверджувана. Але Марго несе, і в пориві фантазії вона є відвертою: «Треба визнати, напевно, найкраща в світі, в Америці та Німеччині, медицина — для заможних людей. За якістю, за рівнем вона чудова. Масової медицини, яка у нас із радянських часів, слава Богу, залишилася, її просто немає. Ми повинні звикнути до думки, що не просто не гірше, ніж там, живемо в багатьох аспектах, у тому, що стосується соціальної держави, а значно краще. І саме цим пояснюються наші цифри».

Та ні, не саме цим, а відвертими маніпуляціями зі статистикою. І для лікарень, і для  регіональної влади захворюваність на коронавірус і смертність від нього — це основні показники, за якими вони звітують перед вищими інстанціями та федеральним центром, чудово розуміючи, що чим меншими будуть ці показники, тим краще вони виглядатимуть в очах начальства.

Яке же становище щодо смертності від коронавірусу в Росії насправді? За офіційними даними на вечір 17 травня, в РФ було 281 918 заражень, 2642 смерті (0,94%), було зроблено 6 916 088 тестів, і на 1 млн. мешканців був 1931 заражений. У США на 1 526 134 заражень — 90 931 смерть (5,96%), 11 771 139 тестів і 4614 заражень на 1 млн. жителів. У Іспанії, що посідає третє місце за кількістю заражень, — 277 719, смертність складає 27 650 (9,96%), кількість тестів — 3 037 840 і  заражених на 1 млн. жителів — 5940. Останній показник є найвищим у світі. Це пов’язано з тим, що і кількість тестів на душу населення в Іспанії є найвищим у світі. Але повернемося до російських показників. Якщо ми візьмемо петербурзький коефіцієнт у 13 разів (офіційна смертність там, як і раніше, залишається незначною — 85 осіб, як і Дагестані — 29), то загальна кількість померлих збільшиться до 34 346 (12,18%). Проте, якщо збільшити загальну кількість заражених у собянінські 3,2 разу, то кількість інфікованих зросте до 902 138, а смертність упаде до 3,81%. При цьому на 1 млн. мешканців припадатиме 6179 заражених, навіть більше, ніж в Іспанії. Варто передбачити, що і смертність у Росії близька до іспанського показника в 9,96%. У такому разі реальну кількість померлих від коронавірусу в Росії на сьогодні можна оцінити в 89 853 людини, що означає заниження офіційних даних в 34 рази.

Думаю, що занижує статистику хворих і померлих не лише Росія. Так, в Україні зараз нібито 18 291 хворий і 514 померлих (2,82%), протестованих — 227 801  та 418 інфікованих на 1 млн. населення. У порівнянні з Іспанією, кількість тестів на душу населення в Україні менша аж у 12,2 разу. Якщо в стільки ж разів збільшити число хворих і смертність, ми отримаємо 223 150 інфікованих і 5100 померлих. Але якщо використовувати іспанський показник летальності, то кількість померлих зросте до 22 226 осіб. Для Німеччини, де зараз смертність складає 8048 людей (4,56%), реалістичнішим здається іспанський показник летальності в 9,96%, що збільшує смертність до 17 595 осіб. У Польщі зараз 18 529 хворих, 925 померлих (5%), 620 249 тестів і 490 хворих на 1 млн. мешканців. Якби тестів на душу населення тут було б стільки ж, скільки в Іспанії, то, швидше за все, було б виявлено 74 656 хворих і, за іспанського рівня летальності, 7436 померлих. У Чехії зараз 8460 інфікованих, 298 померлих (3,53%), 353 186 тестів і 790 хворих на 1 млн. жителів. За іспанського рівня тестування та летальності в Чехії повинно бути 16 526 інфікованих та 1646 померлих, у Словаччині — 3764 інфікованих і 375 померлих (офіційно — 28), а в Угорщині — 16 570 інфікованих і 1650 померлих (офіційно — 451). Але все ж у Росії рівень заниження смертності у декілька разів вищий, ніж у будь-якій із перерахованих країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати