Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Однозначна перемога партії ГЕРБ»

Експерти «Дня» — про результати парламентських виборів
27 березня, 19:29
ФОТО РЕЙТЕР

На дострокових парламентських виборах у Болгарії впевнено перемогла проєвропейська партія «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ). Ця політична сила здобуває понад 32% голосів, майже на шість відсотків випередивши основних конкурентів — Болгарську соціалістичну партію (БСП), яку вважають проросійською.

До парламенту також проходять націоналістична партія «Об’єднаних патріотів» (9,2%), партія «Рух за права і свободи», що представляє інтереси турецької етнічної меншини країни (8,9%), а також популістська партія «Воля» (4,1%), повідомляє Reuters. Остаточні результати виборів центрвиборчком Болгарії має оприлюднити не пізніше четверга,  30 березня.

Нагадаємо, 24 січня 2017 року президент Болгарії Румен Радев оголосив про проведення позачергових виборів до парламенту країни. Екс-прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов подав у відставку після поразки кандидатки від його партії Цецки Цачевої на президентських виборах, які відбулись у листопаді 2016 року. Переможцем виборів став колишній керівник військово-повітряних сил Болгарії, представник Соцпартії, генерал-майор Румен Радев.

Президента Радева вважають проросійським політиком. Як і лідерка соціалістів Корнелія Нінова, він виступає за тіснішу співпрацю з РФ.

«РЕЗУЛЬТАТ ВИБОРІВ БУВ ДОСИТЬ НЕСПОДІВАНИМ ДЛЯ ГЕРБ...»

Хрісто ГРОЗЕВ, аналітик у Risk Management Lab, Софія:

— Ще трохи рано робити остаточні прогнози щодо коаліції тому, що результат виборів був досить несподіваним для ГЕРБ  — жоден з найбільш прийнятних партнерів по коаліції (якого ЄС хотів би бачити в коаліції), здається, не отримує більше 4%, щоб потрапити до парламенту. Схоже на те, що три сильно про-європейські та антикорупційні партії отримують кожна трохи менше 4%. Це, безумовно, означає, що вони будуть об’єднуватися для наступних виборах. На даний момент, швидше за все, імовірною виглядає коаліція ГЕРБ + Об’єднані патріоти (OP), за підтримки (але не за членства в коаліції) Волі. Але щоб на таку коаліцію пішла ГЕРБ (половина) ОP повинна відмовитися від своєї проросійської риторики. Це буде вимога партнерів ГЕРБ у ЄС. Цілком можливо, якщо така коаліція буде сформована, то патріоти будуть розбиті на проросійську і антиросійську фракцію, відповідно до їх початкової ідеології.

Тут потрібно зробити одне уточнення: якщо патріоти стануть коаліційним партнером, то уряд не буде довготривалим і тому можливими нові дострокові вибори. Причина — в тому, що коли буде ухвалюватись рішення щодо продовження санкцій проти Росії, то половині патріотів, яких спонсорує Москва, доведеться «відокремитися» і парламент не матиме більшості, щоб уряд міг продовжувати нормально працювати.

До вчорашнього дня існував невеликий ризик, що ГЕРБ і БСП можуть утворити суперкоаліцію, і навіть джерела в Брюсселі дали зрозуміти, що ЄС схвалює такий варіант. Однак минулої ночі БСП зробила заяву, що ні за яких умов не погодиться на таку коаліцію.

Якщо підсумувати результати виборів, то можна сказати, що це поганий результат для молодих освічених болгар, які розділили свої голоси між декількома невеликими партіями. Але гарною новиною є те, що ГЕРБ, а не БСП буде формувати коаліцію, що означає проєвропейський і просанкційний курс Болгарії.

«ПОЗИТИВНИЙ СИГНАЛ ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОГО І ЄВРОАТЛАНТИЧНОГО КУРСУ БОЛГАРІЇ»

Микола БАЛТАЖИ, посол України в Болгарії, Софія:

— Дострокові вибори не принесли якихось несподіваних результатів до парламенту 44-го скликання. Переможцем стала партія ГЕРБ, а несподіваним стало те, що до парламенту не потрапив реформаторський блок, який був молодшим партнером партії ГЕРБ у парламенті минулого скликання.

Протягом тижня-двох буде ухвалено рішення щодо формування коаліції на чолі з ГЕРБ. І незалежно від нової конфігурації парламенту ми можемо очікувати, що це однозначна перемога партії ГЕРБ на чолі з Бойко Борисовим. Це — важливий позитивний сигнал щодо збереження євроінтеграційного і євроатлантичного курсу зовнішньої політики Болгарії. І ми сподіваємось, що ця нова коаліція продовжить підтримку територіальної цілісності України, курсу реформ та європейської інтеграції і збереження санкцій проти Росії. Адже ці положення включено до передвиборчої платформи партії ГЕРБ.

Однією з ключових тем під час дискусій між фактично всіма учасниками передвиборчих перегонів була тема продовження чи скасування санкцій проти РФ.

Існує багато причин, чому більшість болгар проголосувала за цю політичну силу. Це пояснюється тим, що ГЕРБ зробила корективу у передвиборчій кампанії, яка була побудована не на конфронтації і не на агресії, як це мало місце з боку соціалістів, і вона мала більш спокійний відтінок, і сам лідер Бойко Борисов у своїх виступах на цьому наголошував, позиціонуючи себе здебільшого як об’єднувач нації. Соціалістам якраз цього не вистачило, вони позиціонували себе як альтернатива, як партія, що запровадить зміни і в парламенті, і в країні, які суспільство  довго очікує. Але ця політична сила мала антиєвропейську риторику, дуже переймалась питанням блокування ратифікації угоди ЄС з Канадою чи скасування санкцій проти Росії.

Треба додати, що ГЕРБ у центрі і на периферії вдало організувала агітацію, в тому числі через соцмережі, чого не вистачало під час президентських виборів ГЕРБ, і їй не вдалося провести у президенти свого представника. А зараз було використано вдалі гасла на кшталт: «Не дамо Болгарію повернути до соціалізму». І все це не могло не вплинути як на традиційний електорат партії ГЕРБ, так і лівоцентристський.

У перший день після виборів у країні відчувається, що передвиборча риторика і емоції поступаються місцем повсякденній реальності, яка вимагає прагматизму від політиків. І власне, я думаю, що найближчим часом президент вручить мандат лідеру партії ГЕРБ на формування уряду, і ця політична зробить максимум, щоб сформувати коаліцію.

Хочу зазначити, що не в останню чергу стабільність політичних інституцій у цій країні набуває особливої ваги у зв’язку з болгарським головуванням у ЄС у першій половині 2018 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати