Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Осло-Київ: в новий етап у відносинах

Держсекретар Маріт Рьосланд: Норвегія стала активним прихильником України після революції Гідності
17 лютого, 16:10

Днями в Україні з візитом побувала державний секретар МЗС Норвегії Маріт Бергер Рьосланд, яка провела зустрічі із заступником міністра закордонних справ України Вадимом Пристайком, віце-прем’єр-міністром України із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе, а також з першим заступником голови Верховної Ради Іриною Геращенко та головою комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганною Гопко. Формально цей візит було приурочено

25-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною і Королівством Норвегія.

 Під час зустрічі з українськими урядовцями, зокрема Климпуш-Цинцадзе, пані Рьосланд заявила, що Норвегія дала високу оцінку реформ в Україні і зазначила, що Норвегія була б дуже рада поділитися своїм досвідом роботи з ЄС, як країни, що не є членом Союзу. Під час спілкування з народними депутатами вона  сказала, що норвежці стурбовані ескалацією ситуації в Україні і висловилась за необхідність посилення міжпарламентського діалогу та запросила українських парламентарів до Норвегії для обміну досвідом у питаннях спільної протидії пропаганді РФ і протидії гібридній інформаційній війні.  Оскільки пані Рьосланд, яка вперше відвідала нашу країну, була дуже заняття під час перебування в Києві, вона погодилась письмово відповісти на запитання «Дня». Зокрема ми попросили її розповісти коли відбувся перелом у відносинах між нашими країнами і поділитись враженнями від зустрічей з українськими політиками та чиновниками.

- Норвегія  стала активним прихильником України після революції Гідності. Ми збільшили наші політичні контакти, а також нашу практичну підтримку зусиль з реформування України. Під час мого візиту я мала можливість отримати свіжу інформацію з перших рук про політичну ситуацію в Києві і розвиток ситуації на Донбасі. Ми стурбовані нещодавнім загостренням ситуації на Донбасі і закликаємо сторони відвести свої збройні сили.

Моє загальне враження після декількох дискусій з політиками, а також міжнародними організаціями, які представлено в Україні полягає в тому, що зусилля по проведенню реформи просуваються вперед, незважаючи на дуже складну безпекову ситуацію на Донбасі.

«Я ДУЖЕ ПОВАЖАЮ ВСІХ ТИХ, ХТО ПОЖЕРТВУВАВ ТАК БАГАТО ЗАДЛЯ ЦІННОСТЕЙ, ЯКІ МИ ЗАНАДТО ЧАСТО ВВАЖАЄМО ЦІЛКОМ ОЧЕВИДНИМИ»

- Я знаю, що відвідали алею Героїв небесної сотні. Що ви відчували на цьому місці?

Те, що сталося на Майдані три роки тому, справило глибоке враження на багатьох норвежців, в тому числі на мене. Я дуже поважаю всіх тих, хто пожертвував так багато задля цінностей, які ми занадто часто вважаємо цілком очевидними.

- Оскільки ваш візит припадає на 25-річчя встановлення двосторонніх відносин між нашими країнами, можете назвати головні досягнення за цей період?

- Що стосується 25 років наших дипломатичних відносин, то події, які відбувалися на Майдані три роки тому, дуже сильно вплинули на наші двосторонні зв'язки. У світлі історичного вибору, зробленого українським народом, наші відносини вступили в новий етап. Візит президента Порошенко в Норвегію восени минулого року також є відчутною ознакою наших зміцнілих відносин.

«АДАПТАЦІЯ ДО ПРАВИЛ І ПОЛОЖЕНЬ ЄС Є ВАЖЛИВИМ ЕЛЕМЕНТОМ НАШОЇ ДВОСТОРОННЬОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ»

- Можете розповісти про конкретні результати вашого візиту в Україну?

- Мої українські колеги запевнили мене, що вони сповнені рішучості реалізувати програму реформ. Ми хочемо внести свій внесок у цей процес, і однією сферою, яку ми в даний час вивчаємо, є наш досвід співпраці з ЄС. Загалом, адаптація до правил і положень ЄС є важливим елементом нашої двосторонньої допомоги в Україні.

- Що на вашу думку, потрібно зробити аби збільшити обсягти двосторонньої торгівлі між нашими країнами?

 - У майбутньому я сподіваюся побачити подальше зміцнення ділових відносин між нашими країнами. А для цього потрібно розвивати стабільні і передбачувані рамки. Ключ розблокування невикористаного потенціалу для ділового співробітництва є енергійна боротьба з корупцією і забезпечення верховенства права.

«Я ПІДТВЕРДИЛА НАШУ ПІДТРИМКУ СУВЕРЕНІТЕТУ І ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ»

- Ми вдячні Норвегії за принципову позицію із збереження санкцій проти Російської Федерації до повного виконання Мінських домовленостей. Що, на вашу думку, потрібно зробити аби змусити Росії дотримуватись цієї угоди?

- Можу лише сказати, що в ході моїх зустрічей з українськими урядовцями та політиками я також підтвердила нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Ми єдині разом з нашими союзниками і партнерами в реакції на порушення Росією норм міжнародного права в Україні. Наша позиція щодо дій Росії в Криму і на Донбасі чітка і залишається незмінною. Ми підтримуємо зусилля в рамках Мінської-процесу і «нормандського» формату по вирішенні кризи на Донбасі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати