Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пріоритетність та послідовність

Перший візит в статусі президента Молдови Мая Санду здійснила до України: держави планують відновити повноцінний діалог на найвищому рівні
12 січня, 18:25

Президент України Володимир Зеленський і Президент Республіки Молдова Мая Санду підписали спільну заяву щодо важливості розвитку українсько-молдовських двосторонніх відносин, йдеться на сайті Президента.

У документі декларується створення Президентської Ради України та Республіки Молдова. Держави планують відновити повноцінний діалог на найвищому рівні та надати йому динамічного характеру, створити передумови для переходу від прагматичного до стратегічного характеру взаємодії в інтересах обох держав і народів.

Заява закріплює взаємну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та Молдови в межах міжнародно визнаних кордонів, а також фіксує готовність сторін взаємодіяти з метою посилення регіональної безпеки, імплементації відповідних угод про асоціацію з ЄС та реалізації стратегічних цілей, спрямованих на набуття повноправного членства у Європейському Союзі.

Також глави держав підписали Меморандум щодо розвитку транспортно-транзитного потенціалу України та Республіки Молдова. Метою підписання документа є зміцнення співпраці між Україною та Молдовою у сфері розвитку інфраструктури, створення нових робочих місць та ефективне використання транзитного потенціалу обох держав.

Для досягнення поставлених цілей передбачено створення автомобільного транспортного коридору, який поєднає Київ і Кишинів. У перспективі цей коридор зменшить шлях між двома містами до п’яти-шести годин, ставши найкоротшим шляхом з Центрального регіону України до країн Центральної та Південно-Східної Європи.

«Приємно, що 2021 починається з візиту до Києва Президентки Республіки Молдови Мая Санду для укріплення двосторонніх відносин, — пише народна депутатка 8 скликання Ганна Гопко. — Нагадаю, що в 2019 теж свій перший візит тоді в статусі прем’єра Санду здійснила до України. Важлива пріоритетність та послідовність. Ще у ВР 8 скликання була створена міжпарламентська Асамблея «Україна-Грузія-Молдова» для інтенсифікації співпраці трьох держав у протидії російському агресору, пришвидшенню євроатлантичної інтеграції та координації зусиль з ЄС та США. Виклики регіону є також і можливостями, тому саме взаємодія дозволить ефективніше підготуватися до Саміту Східного партнерства, зокрема. Геополітична актуальність України як трендсеттера та лідера регіону, зважаючи на події в РФ, Білорусі, зростає. Тому час не баритися, а після санкцій США проти одіозних прокремлівських фігур діяти наступально і щодо російської агентури і щодо пришвидшення реформ в судовій сфері, СБУ, розвитку економіки. Одного дня: Україна мала б приймати президента США Байдена в Києві, запросивши президентів Молдови, Грузії для прикладу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати