Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «найдієвіший механізм»

Президент Реджеп Ердоган: «Підписання ЗВТ збільшить нинішній товарообіг між Україною і Туреччиною з $4 млрд до $10 млрд наступного року»
03 лютого, 19:07

Виглядає так, що вчорашня зустріч президентів України Володимира Зеленського та Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана дала великий стимул до якомога швидшого ухвалення амбітної угоди про Зону вільної торгівлі між обома країнами.

Про це свідчить заява турецького президента, який назвав засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною (а це було восьме засідання) під співголовуванням глав обох держав, який назвав його «найдієвішим механізмом». При цьому він додав, що Україна і Туреччина «як два стратегічні партнери разом мають чисельність населення у 127 млн осіб, підписавши угоду про зону вільної торгівлі уже наступного року можуть збільшити нинішній торговельний оборот у $4 млрд наступного року до $10 млрд».

У своїй заяві український президент, який зауважив, що це вже його друга зустріч з президентом Ердоганом за останні пів року, також говорив про амбітну ціну досягнення торгового обороту між країнами у $10 млрд.

Наразі, які відомо, понад 95% положень угоди узгоджено, експерти працюють і кожна зі сторін налаштована на те, щоб угода була саме в тому форматі, який визначено.

Тому серед підписаних після восьмого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною було Меморандум про взаєморозуміння щодо угоди про ЗВТ. Очікується, що цей документ, і так вважають і Ердоган, і Зеленський пришвидчить підготовку угоди про ЗВТ.

Серед інших підписаних документів слід відзначити Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки про військово-фінансове співробітництво, а також іншу угоду між цими відомствами стосувалось втілення фінансової допомоги.

За це висловив подяку президент України у своїй заяві, додавши, що співпраця у військово-технічній сфері між Україною та Туреччиною поглиблюватиметься. За його словами, одним із пріоритетних напрямів стане будівництво літаків Ан-178 для Туреччини.

Іншим важливим документом є угода про співробітництво між службами з надзвичайних ситуацій, зокрема щодо взаємодії на випадок трагедій, надзвичайних подій.

Крім того, було підписано угоду між Кабміном і урядом ТР про взаємне визнання посвідчень водія, а також Протокол про співробітництво між державними службами архівів обох країн.

І насамкінець слід відзначити, що президент Реджеп Ердоган наголосив на тому, що Туреччина ніколи не визнає незаконної анексії Криму і повністью підтримує і підтримуватиме суверенітет і територіальну цілісність України, включаючи Крим.

Залишається сподіватись, що сторони швидко узгодять останні перепони, які заважають підписати угоду про Зону вільної торгівлі і амбітна мета досягти торговельного обороту в $ 10 млрд стане реальністю. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати