Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «принциповий реалізм» Трампа

Держсекретар Помпео заявив про відповідальність усіх країн за безпеку
04 грудня, 13:37
ФОТО РЕЙТЕР

США за президентства Дональда Трампа повертають собі лідерство у світі. Про це заявив сьогодні, 4-ого грудня, держсекретар Майк Помпео у своєму виступі у Брюсселі. За його словами, американський президент бачить світ таким, яким він є. Такий підхід держсекретар назвав принциповим реалізмом, що означає відповідальність всіх країн за безпеку.

Це означає, продовжив він, що США будуть виступати за перегляд усіх міжнародних угод та реформуванням інституцій, які не відповідають інтересам США та їхнім союзникам.

Серед таких угод, він назвав Міжнародний кримінальний суд, який порушує суверенітет США та союзників. «Ми вживатимемо всіх заходів, щоб захистити американських громадян від переслідування за виконання місії в Афганістані», - підкреслив він. Держсекретар також заявив про необхідність модернізації Світового Банку з метою, щоб ця інституція сприяла розвитку.

Помпео нагадав, що перший візит після затвердження на посаді держсекретаря він здійснив у штаб-квартиру Північноатлантичного альянсу. «НАТО - незамінна інституція, ніколи Альянс не був таким потужним», підкреслив він. Водночас держсекретар відзначив, що наступного року буде відзначатись 70-років від моменту заснування Північноатлантичного Альянсу і запросив міністрів закордонних справ відзначити цю подію у Вашингтоні. Виглядає на те, що у даний момент у Білому домі не бачать необхідності у проведенні саміту НАТО, через сильну критику у Європі Дональда Трампа і вирішили таким чином, за участю глав зовнішньополітичних відомств відзначити 70-ти річний ювілей існування Організації північноатлантичного договору.

Помпео у своєму виступі лише раз згадав Росію, зокрема у контексті, що вона порушила останнім часом низку міжнародних договорів, зокрема Договір про ракети середньої та малої дальності, вторглась в Україну та Грузію. Держсекретар також відзначив, що низка країн хоче переформувати світ відповідно своєму баченню і відповіддю цьому, за його словами, має стати те, що зі свого боку демократичні країни мають стати підзвітними одна одній, відданими спільним цінностям та ліберальному порядку. «Слово має все таки щось означати», - підкреслив держсекретар.

Окрім того, він процитував засновника Німецького фонду імені Джорджа Маршалла, який говорив, що міжнародні дії не заміняють покладання на свої сили.

І це теж сигнал, на який потрібно звернути увагу Україні. Адже Помпео транслює думки президента Трампа, який давно заявляв, що Європа має відповідати за Україну, а це при загальному стані в ЄС означає, що Україні потрібно покладатись на власні сили у забезпеченні своєї безпеки.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати