Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Присягаю на вірність... Угорщині

Як Київ має реагувати на системне порушення сусідньою країною українського законодавства?
20 вересня, 19:21
ФОТО TRANSKARPATIA.NET

Днями в мережі з’явилося відео, яке викликало обурення українців та заново збурило тему видачі українським громадянам на Заході паспортів сусідніх країн. З запису, оприлюдненого в YouTube користувачем Konstantin видно, як людям, очевидно українцям, видають угорські паспорти, після чого вони складають присягу на вірність Угорщині та виконують державний гімн країни. І найголовніше — наприкінці службовці висловлюють прохання «приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства». Як повідомляють ЗМІ, це відео було зроблене в угорському консульстві в Береговому. 

«В Угорщини є дві опції: довести, що відео з видачею у Генконсульстві Угорщини в м. Берегове — фейк, або вжити заходів прямо зараз. Гадаю, що реальним є тільки друге», — написав у Twitter міністр закордонних справ України Павло КЛІМКІН. Крім того, він повідомив, що під час сесії Генасамблеї ООН в Нью-Йорку зустрінеться з угорським міністром закордонних справ Петером Сійярто. «Якщо відео про видачу українцям у Береговому угорських паспортів не фейк, думаю, йому доведеться відправитись видавати угорські паспорти до Будапешта. І ніяк не українським громадянам. Там зручніше», — додав він.

«Українська держава має перейти від умовлять до рішучих дій, щоб не допустити російського сценарію «донбасизації» Закарпаття. По-перше, покласти край підривній діяльності емісарів Будапешта й Москви. Іноземних провокаторів — відправити додому, а їхніх місцевих помічників — притягнути до відповідальності», — написала у Facebook голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна ГОПКО. «По-друге, навести лад із незаконним подвійним громадянством. По-третє, посилити безпекову складову на Закарпатті, включно з відновленням військових частин у Берегові й інших містах та розміщенням підрозділів національної гвардії. Але головне, що слід зробити — змінити керівництво області і рішуче очистити вертикаль виконавчої влади та правоохоронних структур на Закарпатті», — наголосила вона.

Варто зазначити, що українське законодавство не передбачає кримінальної відповідальності за подвійне громадянство. Тож «День» звернувся до експертів з проханням прокоментувати цю ситуацію і розповісти, якою в такому разі, на їхню думку, має бути реакція української влади на дії Будапешта:

«ШАНТАЖ ЩОДО УКРАЇНИ ТА НЕПРАВОМІРНІ ВИМОГИ НЕ БУДУТЬ НІКОЛИ НІ В ЯКІЙ ФОРМІ ЗАДОВОЛЕНІ»

Володимир ВАСИЛЕНКО, доктор юридичних наук, Надзвичайний і Повноважний Посол України:

— По-перше, треба надіслати ноту протесту у відповідь на ці дії угорської сторони. По-друге, я закрив би це консульство, оскільки воно займається діяльністю, яка суперечить законодавству України та нормам міжнародного права. Крім того, треба змінювати Закон «Про громадянство України» та передбачити санкції за набуття всупереч Конституції та законам України подвійного громадянства без виходу з громадянства України.

 — Чому українська влада нічого не робить у відповідь на такі дії Будапешта?

— Очевидно, вона не хоче загострювати відносини з сусідньою країною, сподіваючись на те, що все само собою якось вирішиться. Проте нічого само собою не вирішиться, тому що угорська сторона, на жаль, зайняла непримириму позицію щодо України, втручається в наші внутрішні справи і намагається нав’язати нам модель поведінки, яка би влаштовувала Угорщину на шкоду національним інтересам України. Це неприпустимо і врешті-решт треба зайняти тверду позицію, дати зрозуміти і вербально, і на ділі, що шантаж щодо України та неправомірні вимоги не будуть ніколи ні в якій формі задоволені.

«ПОТРІБНО ВПОРЯДКУВАТИ УКРАЇНСЬКЕ ЗАКОНОДАВСТВО»

Дмитро ТУЖАНСЬКИЙ, політолог, експерт з українсько-угорських відносин:

— Видача угорських паспортів на території Закарпаття громадянам України не є якоюсь новиною. Це відбувається з 2011 року. 2010 року одним із перших рішень нового угорського парламенту і тодішньої більшості правлячої партії, яку очолює Віктор Орбан, було внесення змін до закону про громадянство, зокрема запровадження спрощеної процедури набуття громадянства, вона почала діяти з 1 січня 2011 року. З тих пір в усьому так званому Карпатському басейні — Словаччина, Румунія, Сербія, Хорватія та Україна — почали видавати угорське громадянство етнічним громадянам за спрощеною процедурою.

Ця процедура відкрито описана на ресурсах практично всіх дипломатичних відомств Угорщини за кордоном: ви повинні зібрати пакет документів, який має підтверджувати, що ви є етнічним угорцем або ваші рідні є етнічними угорцями, мали угорське громадянство (наприклад, були громадянами Австро-Угорської імперії до 1920 року або в чехословацький період на Закарпатті тощо), знати угорську мову, заповнити анкету і подати ці документи.

З приводу реакції України. Київ реагував і, за моєю інформацією, неодноразово звертався до Будапешта з закликом поважати українське законодавство та не роздавати угорські паспорти громадянам України. Це було переважно по дипломатичних лініях, не публічно. Це відео винесло дане питання в публічну площину. Досі воно було табу, не обговорювалось і проблема накопичувалась, загострювалась, особливо на тлі агресії Росії в Криму та на Донбасі, де російський паспорт зіграв одну з ключових ролей.

Не можна назвати реакцію Києва різкою, але водночас не можна сказати, що вона недостатня. Павло Клімкін заявив, що працівники консульства, які є на відео, перебувають під загрозою стати персонами нон-грата в Україні. Втім це не найжорсткіша реакція з усіх можливих.

Оголошення персонами нон-грата чи протести не вирішують проблеми. В українських громадян на руках понад 100 тис. тільки угорських паспортів. Уявіть, скільки румунських паспортів в українців на Буковині. Крім того, українці мають паспорти й інших країн. Тобто це проблема не тільки України та Угорщини, громадянство, питання подвійного громадянства — це серйозна українська проблема.

Потрібна системна, в хорошому сенсі бюрократична робота, треба впорядкувати українське законодавство. Але знову ж таки під вибори це дуже ризиковано. Треба почати діалог з усіма сусідами, бо Угорщина робила це в односторонньому порядку: Київ протестував, а Будапешт видавав паспорти. Це не здорова ситуація, повинні сідати дипломати, юристи і за одним столом шукати рішення. Рано чи пізно ця проблема мала постати. Мають бути дискусії, обговорення і це питання точно не одного року.

ТЕ САМЕ ВІДЕО...

Думаю, що це відео з’явилося з одного боку випадково, а з іншого — не випадково. В той же час не хотів би розводити ці конспірологічні теорії: хто це все спланував чи не спланував. Суть у тому, що ця проблема є, про неї всі давно знають і з українського, і з угорського боку, знають про процедуру і про присяги. А зараз усі побачили це на відео і виник скандал. Для кількох сотень тисяч українських громадян це відео не є сенсацією, це дежавю, бо вони проходили таку ж саму процедуру.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати