Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Путіна проголосували на четвертий термін

Експерт: Небезпека Росії для світу після цих президентських виборів тільки зросте...
18 березня, 22:22
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Як і очікувалося, на президентських виборах у Росії в першому турі з великою перевагою переміг чинний президент Володимир Путін, який учетверте стане главою російської держави. Інтрига була в тому, хто посяде друге місце та скільки голосів набере Ксенія Собчак.

За даними опитування на виході з виборчих дільниць Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), Путін отримує 73,9% голосів виборців. На другому місці Павло Грудінін з 11,2% голосів. Володимир Жириновський – 6,7% голосів, 2,5% виборців сказали, що голосували за Ксенію Собчак. Засновник «Яблука» Григорій Явлінський отримав 1,6% голосів опитаних ВЦВГД виборців, останнє місце посів Максим Сурайкін – його підтримало 0,8% опитаних.

Фонд «Общественное мнение» дає трохи вищі результати. Про голосування за Путіна «ФОМ» розповіли 76,3% опитаних, за Грудініна проголосували 11,9%, Жириновський, за даними «ФОМ», може отримати 6% голосів, Собчак – 2%. Останнє місце опитані «ФОМ» виборці віддали Сергію Бабуріну: про голосування за нього розповіло 0,6% опитаних.

На виборах 2012 року Володимир Путін отримав 63,60%. За 18 років при владі найнижчий результат на виборах Путін показав на своїх перших виборах у 2000 році – тоді він отримав 52,9% голосів. Через чотири роки під час переобрання Путін набрав вже 71,31%. Дмитро Медведєв у 2012 році виграв вибори з результатом 70,28%. На виборах 2012 року за Путіна, який вирішив повернутися на президентський пост, віддали голоси 65,34% вибоців. Кандидати від КПРФ посідали друге місце на всіх президентських виборах у новітній історії Росії. Під час перших для Путіна виборів 2000 року Геннадій Зюганов, лідер партії, програв йому, набравши 29,20% голосів. За підсумками кампанії 2012 року, керівник КПРФ набрав 17,72%. Цього року участь у виборах він вирішив не брати.

«Ще ніколи російська влада так активно не зазивала на президентські вибори, як нині»

«День» звернувся до російського журналіста Семена НОВОПРУДСЬКОГО з проханням прокоментувати проходження голосування в Росії, розповісти, яким чином вдалося владі забезпечити високу явку на виборах.

– Ще ніколи за Путіна (тобто з початку століття) російська влада так активно не зазивали на президентські вибори, як нині – аж до продажу на виборчих дільницях товарів з різко зниженими цінами і безкоштовних медичних аналізів, теж прямо на дільницях. Сам Центрвиборчком Росії визнав кілька порушень, у тому числі дострокову публікацію результатів виборів, до закриття дільниць по країні, в Якутії. Без каруселей, в тому числі без використання нової послуги «мобільний виборець», коли, взявши заздалегідь відкріпний талон, людина спокійно могла голосувати не на одному, а на кількох виборчих дільницях (деякі спостерігачі спеціально випробували цей варіант і побачили, що їхні голоси враховуються на кожній дільниці, де вони проголосували).

При цьому спостерігалися також випадки свідомого завішування відеокамер на дільницях і навіть випадки, коли відеокамери були закриті повітряними кульками. Але, зрозуміло, не дивлячись на будь-які порушення в процедурі голосування, ніхто в Росії не може перевірити, як рахують бюлетені і чи немає вкидань вже після закінчення голосування. У будь-якому випадку завдання, щоб Путін за будь-яку ціну набрав на виборах понад 70% голосів негласно було поставлено перед адміністрацією президента заздалегідь і воно буде виконано. За офіційними даними, Путін у будь-якому випадку отримає в діапазоні 72-75%.

– Як центральні медіа висвітлювали голосування?

– У провладних ЗМІ, а таких у Росії абсолютна більшість, крім загальної спроби створити атмосферу веселощів і радісного балагану, цього разу був явний акцент на неабиякий підйом електоральної активності та набагато більш високу явку, ніж на минулих президентських виборах 2012 року. Однак за фактом (офіційних даних щодо явки на цей момент немає, але є дані щодо її динаміки), явка, як видно, виявиться не вищою за 2012 рік, на рівні 65% (2012-го вона становила 65,34% ).

«Це просто карт-бланш диктатору на проведення будь-якої політики, яку він захоче і надумає проводити»

– Які очікування у росіян загалом від четвертого терміну Путіна?

– Особливості персоналістської диктатури, а саме на неї після 10 років авторитаризму з 2012 року поступово трансформувався політичний режим у Росії, полягають у тому, що люди в принципі не голосують за якусь конкретну політику і не розуміють, чого очікувати від президента. Це просто карт-бланш диктатору на проведення будь-якої політики, яку він захоче і надумає проводити.

«Історія зі Скрипалем зіграла мобілізаційну роль для російського електорату»

– Яку роль зіграла історія зі звинуваченням Заходу у відповідальності Росії за отруєння екс-полковника Головного розвідувального управління Росії Сергія Скрипаля та його дочки в Британії, а також заходи Терези Мей проти РФ і нові санкції США?

– Навіть прес-секретар штабу Путіна публічно визнав, що історія зі Скрипалем зіграла мобілізаційну роль для російського електорату. У будь-якому випадку показово, що Путін набере менше голосів росіян, ніж підтримали, за офіційними даними, анексію Криму (тоді мова йшла про 86%). Навіть граничне підвищення політичних ставок Кремлем – скандал з отруєнням Скрипаля та рекордно войовниче послання Путіна федеральним зборам з демонстрацією на весь світ мультфільмів з нібито новітньою зброєю масового ураження, які є у Росії, не підвищило принципово результат Путіна на цих виборах у порівнянні з минулими – тоді він набрав 71,31% голосів. Однак у будь-якому випадку Путін залишається диктатором і емблемою російського режиму, який не дбає про економічний розвиток країни і зробив війни і провокації в третьому путінському терміні практично єдиним методом управління країною і утримання рейтингу. Небезпека Росії для світу після цих президентських виборів тільки зросте, а не зменшиться.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати