Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розплата за зв’язки з Каддафі

Що означає допит екс-президента Франції Саркозі щодо справи про незаконне фінансування передвиборчої кампанії
21 березня, 18:36
ФОТО РЕЙТЕР

У вівторок зранку, 20 березня, у Франції сталася досить неочікувана та резонансна подія, адже поліція взяла під варту колишнього президента країни Ніколя Саркозі. Після того, як правоохоронці на ніч відпустили колишнього главу держави додому, наступного дня він повернувся у відділок і продовжив відповідати на питання слідчих, передає The Washington Post.

Як пишуть ЗМІ, Саркозі затримали для проведення допиту у зв’язку з підозрами, що його передвиборчу кампанію 2007 року ніби то профінансував колишній лідер Лівії Муаммар Каддафі.  Йдеться про суму в близько 50 млн євро, з яких 5 млн. він ніби то отримав готівкою. Хоча ця справа була відкрита ще в 2013 році, лише зараз Саркозі потрапив на допит. Раніше ж колишній господар Єлисейського палацу обмежувався тільки запереченнями щодо будь-якого незаконного фінансування з Лівії, називаючи такі припущення «гротеском». Поліція затримала для допиту у тій же справі близького союзника Саркозі — Бріса Ортефе.

Як пише «Радіо Свобода», Саркозі нібито не задекларував отримані гроші, тому, ймовірно, порушив водночас правила щодо ліміту на фінансування своєї передвиборчої кампанії (адже на той час  дозволена сума витрат для кандидатів у президенти була обмежена 21 млн євро) і отримавши гроші з-за кордону, не задекларував їх.

Екс-президент Франції мав досить заплутані відносини з лівійським лідером, відзначає France-24, адже одразу після президентських виборів Саркозі запросив Каддафі до себе з державним візитом, водночас уже в 2011 році Франція була на передовій очолюваної НАТО коаліції, що наносила удари по військах Каддафі, що зрештою допомогло повалити його режим. RFI пише, що перед смертю Каддафі згадував про «серйозний секрет» у відносинах із Заходом. А Euronews цитує заяву його сина Саїфа аль-Іслама від 2011 року: «Спершу Саркозі має повернути Лівії гроші, які він взяв на передвиборчу кампанію. Ми профінансували його кампанію, в нас є всі деталі, і ми готові опублікувати їх».

«З часу закінчення його президентства, пан Саркозі зіткнувся з різними корупційними розслідуваннями, які перебувають на різних стадіях, і завжди заперечував будь-які правопорушення. В одних випадках обвинувачення знімали, в інших — розслідування тривають», — пише The New York Times. Наприклад, усі обвинувачення щодо Саркозі були зняті в так званій «справі Беттанкур»: тоді екс-главу держави підозрювали в маніпулюванні спадкоємицею компанії L’Oreal, щоб вона профінансувала його президентську кампанію.

«БУРХЛИВОЇ РЕАКЦІЇ НА ЗАТРИМАННЯ САРКОЗІ НЕ СТАЛОСЯ»

Галина АККЕРМАН, директор російського бюро журналу Politique Diplomatic у Парижі:

— Перше звинувачення в одержанні грошей готівкою у розмірі 5 млн євро було висунуто  2012 року людиною, яка, власне кажучи, привезла валізу грошей. Відтоді французькі магістрати намагаються встановити, що конкретно сталося, куди поділися ці гроші, як вони були використані, через кого і таке інше. В даний час є ще, принаймні, три інших свідки, які на різних етапах знали та брали участь у цьому «фінансуванні», причому один із них, який був найближчим помічником Саркозі, мабуть, просто вкрав частину цих грошей і купив собі квартиру в Парижі.

Тепер Саркозі каже про те, що ніяких грошей він не отримував, тому що в жодних платежах це не зазначається. Але взагалі-то, це не зовсім аргумент: якщо гроші були готівковими, то і виплати здійснювалися готівкою, відповідно, жодних слідів ніде і не буде.

Але думаю, що все-таки французька поліція та юстиція не  заарештовували б колишнього президента — і до цих пір ще відносно популярну фігуру, якби у них не було достатньої кількості аргументів.

Уже збігає дві доби, протягом яких можна було тримати його під вартою, і ми поки не знаємо, чи буде рішення залишити його чи випустити під заставу. Тобто, це все цілком серйозно.

Як розвиватиметься ситуація далі та наскільки велика вірогідність довгострокового затримання Саркозі?

— Насправді, таке ж звинувачення свого часу було проти Жака Ширака, і він був навіть засуджений до умовного покарання. Цілком можливо, що такою ж буде доля Саркозі, але щодо нього передбачувана провина посилюється ще тим, що після того, як він, мабуть, отримав ці гроші, були взяті якісь зворотні зобов’язання стосовно Каддафі. Він отримав їх не від якогось багатого бізнесмена, а від глави держави, і при цьому не надто чистої репутації. Каддафі свого часу вчинив теракт із збиттям літака, коли постраждали понад 170 громадян Великобританії.

Через якийсь час після передбачуваного одержання цих грошей Саркозі прийняв Каддафі з розпростертими обіймами. Йому навіть було дозволено поставити свій шатер у саду Єлисейського палацу, це було щось абсолютно небувале для Франції. Але ще через якийсь час Саркозі підтримав пропозицію, яку він отримав від французького громадського діяча Бернара-Анрі Леві, розпочати бомбардування. Як ви знаєте, Каддафі був повалений і вбитий. Саркозі зважився на операцію, яка дуже дестабілізувала обстановку в Північній Африці і, зокрема, викликала великий приплив мігрантів із африканських країн, яких раніше Лівія стримувала. Злі язики кажуть, що, можливо, Каддафі шантажував Саркозі, давши йому гроші, тому він вирішив таким чином позбутися  можливого шантажу.  Саркозі висунуто звинувачення, яке висить поки в повітрі, в тому, що він розв’язав зміну влади, громадянську війну в Лівії та фактично знищив Каддафі.

Отже, можливо, з Саркозі все закінчиться не так щасливо, як із Шираком. Хоча, я думаю, що Французька держава просто з міркувань престижу влади цю тему може зам’яти.

Як суспільство та медіа реагують на цю новину?

— Це давно очікувалося, тому якоїсь бурхливої реакції на затримання Саркозі не сталося. Скоріше, увага — з цікавості відносно того, що відбуватиметься далі та до якої глибини дійде це розслідування: або справа обмежиться формально одержанням суми для незаконного фінансування кампанії або спробують розібратися в тому, що сталося в результаті одержання цих грошей.

Деякі експерти на тлі цих подій відразу пригадали про зв’язки Саркозі та Путіна і про те, що Саркозі,  очолюючи Французьку державу під час головування країни в ЄС, «підіграв» Путіну та не вводив санкції проти Росії після її вторгнення до Грузії. Що думаєте про це?

— У той час Саркозі справді був тимчасовим головою Євросоюзу, але мені здається, що Путін тоді його дуже сильно обіграв. Вони нібито домовилися про одне, а в результаті все вийшло зовсім по-іншому. Саркозі треба було насамперед визнати, що його обвели довкола пальця. Але, крім того, у нього та його міністра закордонних справ Бернара Кушнера склалися хороші стосунки не стільки з самим Путіним, скільки з Медведєвим, адже формально тоді саме він був президентом. І в Саркозі, і в Кушнера була ні на чому не заснована віра в те, що Медведєв зможе якось модернізувати Росію, що він здійснюватиме ліберальнішу політику і що, можливо, він піде на другий термін. Думаю, вони навіть не  думали про санкції, тому що у той час була надія — абсолютно помилкова — що завдяки Медведєву Росія піде прогресивнішим шляхом.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати