Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рухані обрано на другий термін

Експерт: Перемога чинного президента означатиме фактичне продовження нинішнього зовнішньо- та внутрішньополітичного курсу Ірану
20 травня, 12:08
ФОТО REUTERS

Вчора в Ісламській  Республіці Іран відбулися президентські вибори, на яких переміг чинний глава держави Хасан Рухані. Державне телебачення Ірану повідомило сьогодні вранці, посилаючись на  дані МВС, що Рухані заручився підтримкою 22,8 млн. виборців (більше половини). Таким чином поміркований ісламіст Ругані суттєво випередив свого суперника кандидата від консервативного табору Ебрагіма Раїсі, що набрав 15,5 млн. голосів виборців.

Раніше в МВС країни повідомили, що на виборах президента 19 травня проголосували понад 40 млн. іранців, а явка перевищила 70%, що приблизно відповідає показникам виборів 2013 року. Однак з низ лише 38 млн. 914 тис. 470 було визнано дійсними.

Згідно з повідомленням Центральної виборчої комісії понад 56 млн. іранців мали право проголосувати на 12-х президентських виборах в Ірані.

Через великі черги біля виборчих дільниць голосування продовжували кілька разів.  Зрештою замість 18:00 за місцевим часом воно завершилось на 5 годин пізніше. Згідно із іранським законодавством голосування можна продовжувати до 12 години ночі.

Нагадаємо, Рухані обрали на перший президентський термін у 2013 році. Він обіцяв покласти край міжнародній ізоляції країни і створити вільне суспільство.

Два роки тому уряд Ірану уклав історичну угоду із шістьма світовими державами, за якою Іран погодився частково згорнути ядерну програму в обмін на скасування економічних санкцій.

68-річний Рухані, якому якраз належить «прорив» у досягненні ядерної угоди зі світовими державами, пообіцяв співпрацю із Заходом і більшу свободу для іранців. Йому вдалося скоротити інфляцію з офіційних 30% до 9-ти і стимулювати економічне зростання. Але рівень безробіття все ж залишається в межах 12-ти відсотків, серед молоді цей показник наближається до 30 відсотків.

Президент є найвищим виборним посадовцем в Ірані і главою виконавчої влади. Однак більшу владу має Верховний лідер Ірану, під контролем якого перебувають озброєні сили, судова система, державне телебачення та інші ключові урядові організації. Верховного лідера обирає рада, що складається з представників духовенства. Духовенство також відфільтровує кандидатів на посаду президента, виключаючи з перегонів усіх прихильників радикальних змін та навіть більшість реформаторів.

Нині цей пост обіймає Алі Хоменеї. Верховний лідер також визначає зовнішню політику країни.

«День» звернувся до посла України в Ісламській Республіці Іран Сергія БУРДИЛЯКА з проханням прокоментувати результати президентських виборів у цій країні.

«Для України перемога Рухані надає можливість для подальшого розвитку політичного діалогу з Іраном та виведення двосторонніх відносин на якісно новий рівень»  

Станом на 12 годину 20 травня 2017 року діючий президент Ірану та представник блоку реформаторів Х.Рухані набрав понад 22,7 млн. (56,8%) голосів виборців та випередив свого головного конкурента представника консерваторів І.Раїсі, який набрав 15,4 млн. (38,56%) голосів. М.Мірсалім та М.Хашемі-Таба набрали відповідно 455 (1,1%)  та 210 тис. (0,5%) голосів.

Найбільшу підтримку виборців Х.Рухані отримав в Тегерані, провінціях Західний Азербайджан, Альборз, Ілам, Бушер, Сістан та Белуджистан, Казвін, Курдистан, Керман, Керманшах та Язд.

І.Раїсі набрав більшість голосів у провінціях Ардебіль, Південний Хорасан, Хорасан Разаві, Північний Хорасан, Хузестан, Семнан, Фарс, Кум, Кохгілує і Буйєр-Ахмад, Голестан, Гілян, Лурістан, Марказі та Хамадан.

Перемога чинного президента Ірану означатиме фактичне продовження нинішнього зовнішньо- та внутрішньополітичного курсу Ірану, збереження статус-кво у відносинах з більшістю держав та продовження політики регіонального лідерства Ірану. Водночас, у президента звільняється поле для маневру у соціальній площині – зокрема, можливе збільшення субсидій та фінансування соціальних програм тощо.

Для України перемога Рухані надає можливість для подальшого розвитку політичного діалогу з Іраном та виведення двосторонніх відносин на якісно новий рівень.

Остаточні результати підрахунку голосів Центральна виборча комісія може оголосити ввечері 20 травня, однак це ще не означатиме крапку у виборчому процесі. У відповідності до Закону про вибори президента Ірану, результати голосування має затвердити Наглядова рада у десятиденний строк після оголошення Міністерством внутрішніх справ остаточних результатів підрахунку голосів. Лише після цього результати виборів набудуть законної сили.

Слід звернути увагу на те, що під час голосування виборчий штаб С.І.Раїсі неодноразово направляв до Центрального виборчого штабу при МВС ІРІ інформацію про порушення, характеризуючи їх як «масові» та «системні». Потенційно ці закиди можуть бути використані для того, щоб поставити під сумнів результати голосування та вимагати проведення другого туру.

ДОВІДКА «ДНЯ»

Хасан Рухані народився 12 листопада 1948 року в місті Сорхе остана Семнан на півночі Ірану.

Почав релігійну освіту в 1960. Отримав духовну освіту в священному місті шиїтів - Куме. Вступив в Тегеранський університет в 1969 році і в 1972 отримав ступінь бакалавра в області судового права.

У 1995 в Каледонському університеті в Глазго захистив магістерську дисертацію на тему «Ісламська законодавча влада на прикладі досвіду Ірану».

У 1999 в тому ж університеті отримав вчений ступінь доктора філософії (PhD) в галузі державного права.

Вивчав іноземні мови. Володіє російською, арабською, французькою, німецькою та англійською мовами.

Політична кар'єра

15-річний Рухані приєднався до ісламського революційного руху. Вже через кілька років став їздити по всій країні і агітувати за Хомейні.
Рухані неодноразово потрапляв до в'язниці за антиурядові мови. В результаті він був змушений втекти до Парижа слідом за Хомейні.

У 1978 році в Ірані починається ісламська революція: Хомейні повертається в Тегеран, Рухані слід за ним.

Потрапивши в 1980-му році в парламент, він протягом 20 років пропрацював там, встигнувши побувати як заступником спікера, так і главою комітету безпеки.

Був членом Ради експертів з 1999 року, членом Ради доцільності з 1991, членом Вищої ради національної безпеки з 1989, головою Центру стратегічних досліджень з 1992 року. На посаді голови Вищої ради національної безпеки вів переговори про іранську ядерну програму з європейськими державами.

15 червня 2013 переміг у першому турі на президентських виборах, набравши трохи більше половини голосів (18 613 329 голосів).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати