Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Секретна зброя» Її Величності»

Німецькі ЗМІ — про візит королівського подружжя в Німеччину
20 липня, 11:58
ГЕРЦОГИНЯ ВИБАЧИЛАСЯ ПЕРЕД КАНЦЛЕРОМ, ЩО НЕ МОЖЕ РОЗМОВЛЯТИ НІМЕЦЬКОЮ МОВОЮ

Герцог і герцогиня Кембриджські — Вільям і Кейт Міддлтон — та їхні діти — принц Джордж і принцеса Шарлотта прибули вчора до Берліна в рамках п’ятиденного європейського турне. До цього вони побували у Польщі, про що писав «День» («Візит у контексті Брекзиту», 19 липня 2017 року).

Канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрічала британське королівське подружжя біля Рейхканцелярії. Принц Вільям представив їй свою дружину Кейт Міддлтон, яка одразу вибачилася перед главою уряду через те, що не знає німецької мови. Але, як пише Daily Mail, це не стало на заваді невимушеній бесіді, адже пані Меркель вільно володіє англійською.

Після знайомства та фотосесії королівське подружжя продовжило приватну розмову в Рейхканцелярії. Як повідомляє Reuters, за ланчем тріо обговорювало теми, що стосувалися європейської та глобальної політики, та роботу волонтерів.

ПОДРУЖЖЯ ПОЗУЄ ДЛЯ ФОТОГРАФІВ НА ТЛІ СИМВОЛУ НІМЕЧЧИНИ – БРАНДЕНБУРЗЬКИХ ВОРІТ, ЯКІ РОЗДІЛЯЛИ НІМЕЧЧИНУ ПІД ЧАС ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ ДО ВОЗЗ’ЄДНАННЯ 1990 РОКУ

Німецькі медіа відзначили, що давно запланований візит підозріло збігся з початком переговорів про вихід Британії з ЄС, які йдуть дуже складно. А найтиражніша газета Sueddeutsche Zeitung назвала молоде подружжя «секретною зброєю Її Величності», а німецьке турне «дипломатичною місією», яка відбувається за завзятої підтримки Міністерства закордонних справ Сполученого королівства.

КЕЙТ МІДДЛТОН НЕВИМУШЕНО ПОСПІЛКУВАЛАСЯ З ДІТЬМИ, ЯКІ ПРИЙШЛИ ПРИВІТАТИ ЇЇ В БЕРЛІНІ

Як і під час візиту в Польщу, найбільшу увагу ЗМІ звернули на наймолодших представників королівської родини. Принцеса Шарлотта цього разу була вбрала в блакитну квіткову сукню та блакитні черевички. Вона самостійно спустилася трапом літака та впевнено потисла руку британському аташе з оборони. Принцесі, як і її мамі Кейт, цього разу також вручили маленький букет квітів. Тим часом її брат принц Джордж не був настільки енергійним: він сонливо потирав очі та почувався дратівливо, помітили ЗМІ.

ПРИНЦ ДЖОРДЖ ВИГЛЯДАВ СОННИМ І НЕ БУВ У ЗАХВАТІ ВІД ФОРМАЛЬНОСТЕЙ ПРИЙОМУ


ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Про несподівану спорідненість

Що спільного було між монаршими родинами Великобританії та Німеччини

Правлячі династії двох потужних держав — імперської Британії та імперської ж Німеччини — пов’язані не лише фамільними, але й політичними узами. Навіть попри те, що Лондон та Берлін були ворогами у Першій світовій війні, коли Гогенцоллерни німецькі та Віндзори британські обидва ще були при владі. Втім, як і у Другій світовій, обидві країни воювали одна проти одної теж.

Є прецікава фотографія 1910 року. На похорон англійського короля Едуарда VII з’їхалися усі впливові монархи Європи. В центрі — кайзер Вільгельм ІІ Гогенцоллерн поруч зі своїм близьким родичем, новим королем Георгом V (цей Георг був також родичем й царя Миколи ІІ — одна «велика» династія!). Але примітним є те, що правляча і тепер в Британії Віндзорська династія, строго кажучи, є німецькою, Ганноверською (або ж Саксен-Кобург-Готською) династією — Віндзорською її стали іменувати лише якраз в добу Першої світової, щоб відмежуватись від «германського супротивника». Ганноверський курфюрст Георг Саксен-Кобург-Готський був запрошений 1713 року на опустілий після смерті королеви Анни британський престол виключно з політичних міркувань: потрібний був король-протестант! Між іншим, цей Георг І (він був вельми далеким родичем покійної Анни по жіночій лінії) ніколи не навчився розмовляти англійською, хоча перебував на троні не один десяток років...

Отож герцогові та герцогині Кембриджській в Німеччині була надана нагода зайвий раз пересвідчитися, наскільки тісно пов’язані між собою були (і зараз є) монархи Європи.

Ігор СЮНДЮКОВ, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати