Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Страшна правда чи фейкньюс

Офіцери російської військової розвідки платять талібам за вбивство американців?
30 червня, 20:14

Газета «Нью-Йорк Таймс», з посиланням на «обізнаного співрозмовника», що знається на ситуації, опублікувала сенсаційний матеріал. Нібито розвідслужби США дійшли висновку, що російська військова розвідка пропонувала афганським бойовикам, пов’язаним з Талібаном, нагороду за вбивство американських військовослужбовців, а також військовослужбовців міжнародної коаліції. Нібито протягом кількох місяців американська розвідка знала, що такі нагороди минулого року пропонувала та структура військової розвідки Росії, яка пов’язана зі спробами вбивств у Європі. Бойовики, або озброєні злочинці, пов’язані з ними, навіть встигли отримати якісь суми. «Нью-Йорк Таймс» зазначає, що 2019 року в Афганістані загинули 20 американців. Газета стверджує, що президент Дональд Трамп був поінформований про це. Білий дім поки не вжив жодних заходів у відповідь щодо Росії.

МЗС РФ на публікацію «Нью-Йорк Таймс» реагувало досить різкою заявою, де наполягало: «Звернули увагу на черговий інформфейк, запущений в медіапростір американською розвідспільнотою, про нібито причетність російської військової розвідки до замовних вбивств військовослужбовців США в Афганістані. Це примітивне вкидання наочно ілюструє низькі інтелектуальні здібності пропагандистів від американської розвідки, яким замість вигадування чогось більш достовірного доводиться вигадувати подібні нісенітниці. Утім, чого ще можна чекати від розвідки, яка з тріском провалила 20-річну війну в Афганістані... Якщо говорити про факти, причому загальновідомі, то в Афганістані давно не є секретом причетність членів американської національної розвідки до наркотрафіку, грошових виплат бойовикам за прохід транспортних караванів, відкатів з контрактів на виконання різних проектів, оплачуваних американськими платниками податків. Список їхніх діянь можна за бажання продовжити». Причину ж появи цієї інформації в російському зовнішньополітичному відомстві побачили в тому, що розвідувальним службам США «не до душі те, що наші і їхні дипломати спільно сприяють запуску мирних переговорів між Кабулом і талібами» і що «їхні почуття зрозумілі — не хочеться втрачати вищезгадані джерела «лівих» доходів». Звісна, ця російська заява сповнена пропагандистських штампів ще радянських часів і ситуацію не прояснює.

Але одразу постає питання, чи можливі в принципі подібні дії з боку ГРУ та інших російських спецслужб? Що ж, після історії з отруєнням Скрипалів не можна виключити будь-яких, найалогічніших дій Кремля. Не секрет, що Москва дуже хотіла б відходу військ США та інших членів міжнародної коаліції з Афганістану, оскільки побоюється, що потенційно ці війська можуть загрожувати російському контролю над Центральною Азією (інше питання, наскільки обгрунтовані ці побоювання). А для цього добре було б збільшити кількість загиблих в Афганістані американців, щоб посилити вимоги про виведення військ з Афганістану серед американської громадськості. У рамках такої логіки платити за вбитих талібами американців начебто має сенс. Тепер запитаємо себе, звідки американська розвідка могла отримати відповідну інформацію. Тут варіантів два: або від агентури ЦРУ та інших американських спецслужб серед талібів, або від якогось російського перебіжчика. У принципі, таліби зацікавлені у вкиданні подібної інформації, незалежно від того, відповідає вона дійсності чи ні. Але навіть якщо припустити, що ця інформація правдива, таліби ніяк не могли знати, що представники російських спецслужб, які контактують з ними, належать саме до того спеціального підрозділу ГРУ, члени якого прославилися гучними вбивствами й замахами на вбивства в Європі. Відповідну інформацію міг дати лише досить високопоставлений російський перебіжчик.

За останні роки, наскільки можна припустити, міг бути лише один перебіжчик такого роду — генерал з ГРУ Сергій Федотов (Денис Сергєєв), який побував у Лондоні разом з Петровим і Бошировим напередодні отруєння Скрипалів. Однак Петров і Боширов, так само як і інші вихованці «ферми кілерів» ГРУ, ніколи не були засвічені на роботі в Афганістані (цією країною, швидше за все, займаються зовсім інші підрозділи російських спецслужб, співробітники яких володіють східними мовами). Утім, не можна виключити, що про підрозділ ГРУ домислили вже в самій «Нью-Йорк Таймс», що насправді зробило опубліковану інформацію такою, якій ще менше можна довіряти.

Насправді публікація «Нью-Йорк Таймс» більше схожа на черговий постріл в інформаційній війні, розв’язаній демократами проти Дональда Трампа напередодні президентських виборів, щоб реанімувати версію про «російський слід» у його передвиборній кампанії. Невипадково сам Трамп заявив, що відповідних відомостей йому розвідка не надавала. А потім додав у своєму «Твіттері», що «розвідка тільки-но повідомила мені, що не вважає цю інформацію такою, що заслуговує на довіру, й тому не повідомила мені або віце-президенту Майку Пенсу. Можливо, це ще одна сфабрикована російська містифікація (Russia Hoax), зроблена фейкньюс «Нью-Йорк Таймс», яка хоче представити республіканців у поганому світлі!!!» З цього висловлювання цілком очевидно, що витік інформації про бравих офіцерів ГРУ, які платять афганським талібам кешем за вбивство американців, не був санкціонований ні керівництвом американської розвідки, ні адміністрацією президента США. Швидше за все, витік стався не з волі «американської національної розвідки», як стверджує російське МЗС, а від когось з рядових співробітників американської розвідки, які симпатизують демократам. Також не викликає сумнівів, що відповідна інформація дійсно надійшла керівництву американського національної розвідки, але воно визнало її дезінформацією і не стало доводити її до відома політичного керівництва. Можна припустити, що інформація була отримана з якогось джерела в середовищі талібів, яке не вважалося надійним. Проте, демократи й навіть деякі ліберальні сенатори-республіканці, одразу накинулися з критикою на Трампа. Думаю, що потік таких фейкньюс з наближенням дати американських виборів лише наростатиме й ставитися до них треба з усією обережністю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати