Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сюрприз із Любляни

У Словенії закликають президента подати у відставку через Україну і Туреччину
12 вересня, 18:50

Науковці Словенії закликали президента країни подати у відставку через його заяву про те, що Туреччина та Україна не можуть розраховувати на вступ до ЄС. 28 представників наукових кіл та експертної спільноти підписали та оприлюднили відкритий лист, в якому жорстко розкритикували позицію керівника держави.

ШКІДЛИВА ЗАЯВА

Заяву президента Борута Пахора на Бледському стратегічному форумі про те, що Туреччина та Україна не можуть претендувати на повноправне членство в Євросоюзі (лише на особливий статус), науковці охарактеризували як недоречну, нерозумну, ксенофобську та шкідливу для Словенії з точки зору політики та дипломатії.

На думку авторів листа, Борут Пахор перевищив свої повноваження як президента республіки та країни — члена ЄС і показав себе політиком, якому не можуть довіряти словенські громадяни, європейські та міжнародні партнери. Як наголошується, заява глави держави не відповідає ухваленій словенським парламентом Стратегії зовнішньої політики та підписаній із Туреччиною угоді про стратегічне партнерство.

Словенські науковці також підкреслюють — зачинені двері Євросоюзу заохочують зростання авторитаризму в країнах, які втрачають свою європейську перспективу. На їхню думку, кожна європейська країна, при виконання необхідних умов, заслуговує на вступ до ЄС.

ЗУСТРІЧ БОРУТА ПАХОРА ТА ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО У ВАРШАВІ / ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ BORUT PAHOR

СЛОВЕНІЯ НЕ ЮПІТЕР

Словенські науковці вважають, що президент Словенії дозволив собі популістські висловлювання, наслідуючи приклад Трампа, Джонсона та Сальвіні. Але Quod licet Iovi non licet bovi (лат. «Що дозволено Юпітеру, не дозволено бику») — великі державі можуть дозволити собі подібні висловлювання без наслідків, а малі — ні.

Автори листа не виключають, що заява глави держави може викликати зменшення довіри до зовнішньої політиці Словенії, погіршити економічні та інші відносини з Україною та Туреччиною та ускладнити відносини між Туреччиною та ЄС щодо вирішення мігрантської кризи.

Ще одним наслідком Бледської промови словенські науковці вважають той факт, що представник Словенії не отримає посаду єврокомісара ЄС з питань розширення в новому, нещодавно оприлюдненому складі Європейської комісії.

ІМПІЧМЕНТ?

На думку науковців, своєю промовою Борут Пахор не лише наніс шкоду інституту Президента країни, але й створив загрозу безпеці та добробуту Словенії та її громадян. З цієї причини, на їхню думку, він повинен подати у відставку.

Якщо ж цього не станеться, Державні збори (парламент) мають порушити проти нього конституційне обвинувачення, оскільки він під час виконання своєї функції перевищив повноваження, передбачені статтею 107 Конституції Словенії.

ПАХОР ЧЕКАЄ В ГОСТІ ЗЕЛЕНСЬКОГО ТА ЕРДОГАНА

Адміністрація президента Словенії, в свою чергу, зазначила, що думка президента Республіки Борута Пахора про особливий статус Туреччини та України в Європейському Союзі «відома вітчизняній та міжнародній громадськості вже багато років».

Як зазначається в повідомленні АП для ЗМІ, не варто очікувати погіршення стосунків із Туреччиною та Україною через заяву глави держави на Бледському форумі. «Президент Пахор мав і має чудові особисті та політичні стосунки з лідерами цих країн», — наголосили в президентської адміністрації.

В повідомленні підкреслюється, що під час Бледського форуму міністр закордонних справ Туреччини та словенський президент обговорили майбутній візит турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана до Словенії. Також Борут Пахор та новий президент України Володимир Зеленський нещодавно зустрілися в кулуарах церемонії (присвяченої початку Другої світової війни) у Варшаві та домовились провести офіційну зустріч. У цьому сенсі можливо, що Ердоган і Зеленський офіційно відвідають Словенію наприкінці цього року або на початку наступного року, вважають в адміністрації словенського президента.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати