Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Тероризм знову показав своє огидне лице»

У світі засудили теракт в аеропорту Стамбула, який забрав життя майже півсотні людей
29 червня, 18:43
29 ЧЕРВНЯ 2016 РОКУ. КИЇВ. ЛЮДИ НЕСУТЬ КВІТИ ДО ПОСОЛЬСТВА ТУРЕЧЧИНИ В УКРАЇНІ В ПАМ'ЯТЬ ПРО ЖЕРТВ ТЕРАКТУ, ЩО СТАВСЯ В МІЖНАРОДНОМУ ТЕРМІНАЛІ АЕРОПОРТУ «АТАТЮРК» У СТАМБУЛІ НАПЕРЕДОДНІ ВВЕЧЕРІ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

28 червня пізно ввечері в аеропорту імені Ататюрка в Стамбулі сталася низка вибухів та стрілянина, в результаті якої загинули 41 людей, понад 239 отримали поранення. Як написав у Twitter  генеральний консул України в Стамбулі Василь Боднар, серед загиблих є українка, ще один громадянин України отримав поранення. А глава українського МЗС Павло Клімкін зазначив: «Всю ніч і дотепер наші консули об’їжджають лікарні Стамбула. Сподіваюся, жертв більше не буде. Співчуваю близьким загиблої співвітчизниці». Президент України Петро Порошенко написав у Twitter: «Приголомшений огидним терактом в аеропорту Стамбула. Мої думки — з жертвами та їх родинами».

Ця атака на аеропорт стала найбільш масштабною з усіх чотирьох терактів, які сталися в найбільших містах Туреччини цього року. На місце подій прибув прем’єр Туреччини Біналі Їлдирим, який повідомив, що в атаках підозрюють терористичне угруповання «Ісламська держава». «Згідно з розслідуванням наших сил безпеки, теракт був здійснений «ІДІЛ». Не було жодного порушення заходів безпеки. Той факт, що терористи-самогубці мали при собі зброю, також посилило серйозність ситуації», — наголосив він.

Тим часом кореспондент Бі-Бі-Сі Марк Лоуен наголосив, що теракт був добре спланованим. Він пише, що аеропорт імені Ататюрка був вразливим місцем, адже рентген-сканери є тільки на вході у термінал, тим часом як перевірка автомобілів обмежена. 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган наголосив, що теракт був скоєний у священний для мусульман місяць Рамадан, і це свідчить, що тероризм завдає удару незалежно від віри та цінностей. Він закликав міжнародну спільноту до «об’єднаної боротьби» проти тероризму і заявив: «Бомби, що вибухнули сьогодні в Стамбулі, могли б вибухнути в будь-якому аеропорту будь-якого міста світу. Очевидно, що ці напади мали на меті не досягнення певного результату, а тільки створення пропагандистського матеріалу проти нашої країни, використовуючи при цьому кров невинних людей».

Атаку на турецький аеропорт засудили світові лідери. Генсек НАТО Єнс Столтенберг засудив напади і відзначив: «Тероризму не може бути виправдання. Союзники по НАТО солідарні з Туреччиною і об’єднані в нашій рішучості боротися з будь-якими проявами тероризму». А низка лідерів, зокрема канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд та президент РФ Володимир Путін, висловили свої співчуття родичам загиблих і постраждалих.

Тим часом міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мазьєре назвав такі теракти «боягузливими та жорстокими» і підкреслив: «тероризм знову показав своє огидне лице та забрав життя невинних людей. Разом з нашими союзниками ми на повну силу продовжимо боротьбу проти тероризму».

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні так відреагувала на інцидент: «Ще один теракт у Туреччині. ЄС підтримує турецький народ. Наше серце з ними всіма».

Генсек ООН Пан Гі Мун у своїй спеціальній заяві засудив злочин і висловив співчуття сім’ям жертв, уряду та народу Туреччини. Він закликав світ до об’єднаної взаємодії в антитерористичній боротьбі і висловив сподівання, що «винних у вчиненні цього злочину знайдуть і притягнуть до відповідальності».

У Білому Домі напад на аеропорт назвали «огидною терористичною атакою». А кандидат у президенти США Гілларі Клінтон заявила, що теракти в аеропорту Стамбула «тільки зміцнюють нашу рішучість перемогти сили тероризму та радикального джихадизму по всьому світу. Ми повинні поглибити співробітництво з союзниками та партнерами на Близькому Сході і в Європі, щоб протистояти цій загрозі». Тим часом кандидат від Республіканської партії мільярдер Дональд Трамп сказав, що весь світ «вражений і заляканий» цим терактом. «Наші вороги жорстокі та безжальні і зроблять усе, щоб убити тих, хто не згинається перед їхньою волею. Ми повинні зробити кроки, щоб захистити Америку від терористів, і зробити все, що в наших силах, щоб посилити безпеку США».

Після терактів у Стамбулі заходи безпеки посилили в американських аеропортах, зокрема, в Нью-Йорку, Нью-Джерсі. Крім того, було скасовано рейси всіх американський авіакомпаній в Стамбул. Утім учора аеропорт імені Ататюрка частково відновив роботу і повітряне сполучення, хоча там ще тривають слідчі заходи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати