Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Трамп, Росія та загрози безпеці

«Канал «Волкер — Сурков» може дати позитивний результат, якщо політика США на підтримку України зміцниться», — експерт
30 серпня, 18:41
ФОТО REUTERS

У всьому світі уважно стежать за кожним словом президента Сполучених Штатів Америки. І це зрозуміло, адже це єдина у світі супердержава, яка має найбільший вплив на міжнародній арені. І тому не є винятком увага до заяв та виступів чинного президента США Дональда Трампа.

Днями глава Білого дому зробив заяву, яка викликала занепокоєння і в США, і в Україні. На спільному брифінгу з президентом Фінляндії Саулі Нійністо після їхньої зустрічі у Вашингтоні президент США Дональд Трамп відмовився назвати Росію загрозою безпеці.

Трамп уникнув відповіді на запитання фінського репортера, який запитав, чи вважає він Росію загрозою безпеці, і що готові США зробити для того, щоби протистояти цьому.

«Я б розглядав багато країн як загрози, але це такі загрози, з якими ми зможемо впоратися, якщо нам доведеться це робити. Сподіваємось, що до цього справа не дійде», — сказав глава Білого дому. Після цього він також сказав, що було б добре, якби США мали кращі відносини з Росією, щоб забезпечити «мир в усьому світі».

«Сподіваюся, що у нас хороші відносини з Росією. Я кажу це голосно і ясно, я казав це багато років. Думаю, це добре, якщо ми маємо прекрасні відносини або принаймні хороші відносини з Росією. Я вірю, що коли-небудь це станеться... Я думаю, що це дуже добре для миру в усьому світі та інших справ», — цитують ЗМІ слова американського президента.

Після цієї прес-конференції американські газети The Washington Post і USA Today вийшли з однаковими заголовками: «Трамп відмовляється назвати Росію загрозою безпеці». Перше видання так прокоментувало цю ситуацію: «Відповідь Трампа відповідає загальному небажанню зайняти жорстку позицію проти Росії, яка, за повідомленнями американських спецслужб, втручалася в торішні президентські вибори, сприяючи Трампу. Департамент юстиції та комітети Конгресу розслідують можливі зв’язки між активістами кампанії Трампа та чиновниками уряду Росії».

Тим часом USA Today нагадала, що під час перебування в Естонії минулого місяця віце-президент Майк Пенс назвав Росію найбільшою загрозою безпеці, сказавши союзникам НАТО: «Напад на одного з нас є нападом на всіх нас».

Це американське видання також пише, що Трамп взагалі відмовився критикувати дії Росії, в тому числі окупацію Криму і вторгнення у східну частину України. USA Today наголошує, що спеціальний прокурор Роберт Мюллер продовжує своє розслідування зв’язків кампанії Трампа з Росією, а також звертає увагу на твердження Трампа, що Росія та Фінляндія перебували у злагоді «сотні років». Насправді ж 1939 року, через три місяці після початку Другої світової війни, Радянський Союз вторгся у Фінляндію.

«День» звернувся до експертів з проханням прокоментувати відмову Трампа визнати Росію загрозою безпеці й розповісти, коли можна буде очікувати поступу в реалізації Мінських домовленостей у зв’язку із залученням у цей процес спецпредставника США по Україні Курта Волкера.

«ШКОДА, ЩО ПРЕЗИДЕНТ НЕ ВИЗНАЄ НЕБЕЗПЕКИ, ЯКУ СТАНОВИТЬ АГРЕСИВНА ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА МОСКВИ»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричіу в Атлантичній раді США, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Шкода, хоча це не дивно, що президент Трамп не визнає небезпеки, яку становить агресивна зовнішня політика Москви. З перших днів як кандидат у президенти пан Трамп демонстрував особливу любов до Росії. Цей останній епізод є лише ще одним прикладом цього.

Разом з тим, це не завадило високопоставленим членам адміністрації визнати проблеми, що є наслідком зовнішньої політики Путіна, а також вжити кроки для їхнього розв’язання.

Зауваження держсекретаря Тіллерсона з приводу того, чи говорить президент від імені країни, стосується суперечки стосовно заяви Трампа щодо протестів у Шарлоттсвіллі. У мене склалося враження, що пан Тіллерсон хотів відсторонити себе і, у зв’язку з цим, США від цих заяв Трампа.

Наразі ще зарано чекати на щось істотне від першої зустрічі Волкера — Суркова. Цей канал може дати позитивний результат, якщо політика США на підтримку України зміцниться і, отже, Москва зрозуміє, що час змінювати свою політику.

«ЦЕ ПРОДОВЖУЄ ПІДІГРІВАТИ ПІДОЗРИ ПРО МОЖЛИВІ КОНТАКТИ КАМПАНІЇ ТРАМПА З РОСІЯНАМИ...»

Стівен ПАЙФЕР, старший науковий співробітник Iнституту Брукінгза, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Очевидно, що президент Трамп не може критикувати Росію чи її дії, і це продовжує дивувати спостерігачів у Вашингтоні, й не тільки. Це також продовжує підігрівати підозри про можливі контакти кампанії Трампа з росіянами у 2015 — 2016 роках. Я погоджуюся з президентом, що було б добре перевести відносини між США та Росією на більш позитивний рівень, але цього не станеться, якщо не відбудуться деякі зміни в політиці Кремля. Як повідомлялося, держсекретар Тіллерсон сказав міністрові закордонних справ Лаврову, що російський конфлікт з Україною є найбільшою перешкодою для поліпшення відносин між Вашингтоном та Москвою. Однак пан Трамп ніколи не закликав Росію змінити свою політику чи дії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати