Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У чому полягає «принциповий реалізм» Трампа?

Експерти «Дня» — про нову оборонну стратегію США
19 грудня, 18:46
ФОТО РЕЙТЕР

Вчора президент США Дональд Трамп представив нову стратегію національної безпеки, в якій окреслив основи та пріоритети зовнішньої політики країни на час перебування його адміністрації при владі. Документ, робота над яким тривала 11 місяців, містить 68 сторінок. «За допомогою цієї стратегії ми закликаємо до великого відродження Америки, відродження довіри, патріотизму, процвітання та гордості», — так описав документ глава Білого Дому. Низка ЗМІ помітили, що стратегія перегукується з передвиборчим гаслом Трампа «Америка передусім». «Ми усвідомлюємо, що слабкість — це найнадійніший шлях до конфлікту, а неперевершена сила — це найнадійніший засіб для захисту», — наголосив глава держави.

Сам документ складається з чотирьох частин: захист батьківщини, американців і американського способу життя, сприяння процвітанню Америки, збереження миру через силу та просування американського впливу.

РОСІЯ І КИТАЙ — КОНКУРЕНТИ США

Під час виступу Дональд Трамп назвав Росію та Китай  конкуруючими силами.  Як пише CNN, в документі ці дві країни називаються такими, що «кидають виклик американській владі, впливу, інтересам, намагаючись зруйнувати американську безпеку та процвітання». «Своїм вторгненням до Грузії та України Росія продемонструвала готовність порушувати суверенітет держав регіону», — зазначається в стратегії. Також у документі привертається увага до спроб Росії втрутитися в американські вибори в 2016 році. Проте американський президент під час виступу підкреслив, що з обома країнами треба налагоджувати «чудове партнерство».

ПРОБЛЕМА КНДР

Крім того, Трамп згадав про такі, за його словами, «шахрайські режими», як Північна Корея та Іран. Як пише «Голос Америки», Трамп назвав виклик з боку КНДР проблемою, яку буде розв’язано.

ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА — ЦЕ НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА

Глава держави також відзначив, що вперше в подібному документі економічна безпека стає складовою національної безпеки. Як пише CNN, документ дає зрозуміти, що гасло «Америка передусім» — це більше, ніж просто слоган, це керуюча сила в міжнародній політиці. У стратегії зазначається: «США більше не будуть закривати очі на порушення, шахрайство й економічну агресію».

ЗМІНИ КЛІМАТУ

ЗМІ також помітили, що попередня оборонна стратегія екс-президента США Барака Обами від 2015 року називала зміни клімату «терміновою і зростаючою загрозою національній безпеці». Водночас у стратегії Трампа про «важливість управління навколишнім середовищем» йдеться тільки в главі щодо «енергетичного домінування».

МІГРАЦІЯ

Також президент звернувся до теми охорони кордонів, підтвердивши свою ідею побудувати стіну на кордоні з Мексикою та пообіцявши покласти край «ланцюговій міграції» родичів іммігрантів і закрити «лазівки, що підривають зміцнення імміграційних обмежень».

РЕАКЦІЯ ЗМІ

CNN пише, що після промови Трампа очевидним став ключовий висновок: «Документ може ніколи не бути повністю перенесений у слова та дії президента». «Хоча документ національної безпекової стратегії згадує Росію майже 20 разів, критикуючи її втручання в справи інших країн та спроби підірвати США, Трамп згадав про Росію лише раз, коли називав Росію та Китай «конкуруючими силами».

Тим часом The New York Times вважає, що «розходження між промовою президента й аналізом у документі стратегії «свідчить про більші виклики, з якими зустрілися радники з нацбезпеки, оскільки вони зо всіх сил старалися розробити інтелектуальну основу, яка охоплює непередбачуваний, внутрішньо-орієнтований та підживлюваний Twitter підхід містера Трампа до зовнішньої політики».

«Голос Америки» повідомляє з посиланням на високопоставлених чиновників, що на відміну від попередніх стратегій, у цьому документі міститься «ясний погляд» на загрози та виклики, що стоять перед країною.

«Національні оборонні стратегії зазвичай оголошуються без фанфар, але президент Трамп зробив з цього подію», — йдеться в коментарі кореспондента Бі-Бі-Сі Барбари Плетт. Тим часом у статті Бі-Бі-Сі «Національна стратегія Трампа: прагматичний погляд на неспокійний світ», зазначається, що документ «представляє водночас однозначно більш песимістичний погляд на світ, але, тим не менш, помітно більш оптимістичне бачення місця Америки в ньому».

Тим часом DW відзначає, що «стратегія від республіканського президента може різко змінити міжнародні відносини США, якщо вона буде повністю імплементована».

Колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більд написав  у Twitter: «Попередня національна стратегія безпеки 2015 року віддавала перевагу «міжнародному порядку на основі правил». Ця концепція повністю відсутня в новому документі». При цьому він помітив те, що документ згадує про ЄС лише в контексті «забезпечення справедливої та взаємної торговельної практики та усунення перешкод на шляху до зростання».

«ДЛЯ НАС ВАЖЛИВО АКЦЕНТУВАТИ НА АГРЕСІЇ РОСІЇ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор Київського університету імені Бориса Грінченка:

— Це перший масштабний документ адміністрації Трампа з викладом поглядів на світові процеси з позицій «Америка щонайперше». Він будується на ідеології «принципового реалізму» — визнання фактору сили у міжнародній політиці, ствердження суверенітету держави — кращий базис мирного розвитку світу і просування національних інтересів.

Для нас важливо акцентувати на тому, що агресія Росії демонструє її наміри підривати суверенітет держав у регіоні. А на світовій арені — наміри послабити позиції США в Європі, підірвати трансатлантичну єдність та європейські інституції та уряди.

«НЕ ВСЕ, ЩО ЗАФІКСОВАНО В ДОКУМЕНТІ, ВІДПОВІДАЄ БАЧЕННЮ ОСОБИСТО ДОНАЛЬДА ТРАМПА»

Альона ГЕТЬМАНЧУК, директор Центру «Нова Європа»:

— За великим рахунком, Національна безпекова стратегія стала удосконаленою версією передвиборної програми Трампа у безпековій упаковці. Основна різниця полягає у тому, що якщо під час виборів у США кандидат Трамп доводив, чому його концепція «спочатку Америка» найкраща стратегія для американців, у стратегії національної безпеки він намагається довести, чому «спочатку Америка» — найкраща стратегія  не лише для США, а й для всього цивілізованого світу.

Позитивним сигналом є те, що в документі відчувається певний відхід від декларованого під час кампанії ізоляціонізму. Робиться більший наголос на глобальне залучення. Однак, складається враження, що глобальне залучення в уявленні Трампа базується, швидше,  на  стратегічній конкуренції, а не на стратегічному партнерстві  з тими чи іншими країнами світу.

Для України, як і загалом для Європи, важливо, що в стратегії чітко зафіксовано розуміння Білим домом значення Європи: «Сполучені Штати безпечніші, коли Європа заможна, і стабільна, і здатна допомогти захистити наші спільні інтереси та ідеали».

Важливо також, що у тексті стратегії знайшов відображення факт вторгнення Росії до України та Грузії, а також нинішні спроби Кремля залякувати сусідів. Однак потрібно чітко розрізняти, що не все, що зафіксовано в документі, відповідає баченню особисто Дональда Трампа. Це було  в черговий раз чітко помітно під час представлення ним  стратегії, де вінсуттєво пом’якшив формулювання документа щодо Росії та Китаю: замість ревізіоністських держав, як відображено у тексті, вони стали просто конкурентами, з якими США мають намір вибудувати «чудове партнерство» (great partnership).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати