Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна та Литва: Щит Європи

Даля Грібаускайте заявила про необхідність Європі вчитись з українського досвіду дій у гібридній війні
12 грудня, 19:50
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Наші люди завжди тримають українців у своєму серці. Все, що відбувається в Україні, для нас надзвичайно важливо. Я хочу надіслати свої найтепліші почуття усім українцям від литовців. Ми стоїмо поруч з вами в усіх ваших викликах. І ми робимо усе, щоб допомогти вам». Про це заявила президент Литви Даля Грібаускайте на спільній із Президентом України Петром Порошенком прес-конференції в Києві 12 грудня. При цьому Грібаускайте зазначила, що Литва підтримує Україну на всіх рівнях. За її словами, Європа мусить вчитися з українського досвіду дій у гібридній і звичайній війні, бо має такі ж геополітичні виклики.

Президент Литви звернула увагу на те, що корупція у вищих ешелонах влади шкодить Україні більше, ніж війна на сході держави. «Нещодавні (електронні) декларації доходів показують, що у вас дуже багато роботи попереду у плані боротьби з корупцією, яка більше завдає шкоди вашій країні, ніж навіть війна на вашій території. Це виклик не лише для політичних партій. Вони самі не зможуть впоратися. Треба, щоб весь народ України об’єднався й працював над цим», — підкреслила вона. На її думку, лише разом із громадянським суспільством, політиками, діловими колами можна подолати «цю найбільш небезпечну ракову пухлину — викрадання в народу». «Це те, що вам треба подолати в наступні роки. Ми готові поділитися досвідом і направити вам експертів», — сказала Грібаускайте.

Зі свого боку, у день 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною й Литвою глава української держави подякував Грібаускайте за «спільну боротьбу проти російської агресії». Порошенко висловив також вдячність за засудження анексії Криму, і за послідовну позицію Литви щодо імплементації мінських угод щодо відновлення миру на Донбасі, і за допомогу в оздоровленні поранених українських бійців.

«СТРИМУВАННЯ РОСІЇ — ЦЕ ТАКОЖ ГАРАНТІЇ БЕЗПЕКИ І ДЛЯ ЛИТВИ»

Олена БЕТЛIЙ, аналітик Iнституту світової політики, Київ:

— Це вже 9-та зустріч президентів і відбувається вона в рамках діяльності  в Ради президентів України і Литви, яка була започаткована на початку 2000-х років. Торік подібна зустріч була у Вільнюсі, а цьогорічна приурочена до 25-ти річчя Дня встановлення дипломатичних відносин між Литвою та Україною. 

Символічність, звичайно, полягає в тому, що вкотре і своїм візитом, і виступами, і всіма месиджами, які були почуті від пані президента Грібаускайте під час спілкування з пресою, що Литва, насправді, на сьогоднішній день є послідовною і надійною партнеркою України і союзницею, на яку ми можемо завжди розраховувати.

Зокрема про це говорить те, що сьогодні було продовжено «дорожню карту» стратегічного партнерства між Україною і Литвою на наступні два роки. Так само було підписано відповідні двосторонні угоди, які сприятимуть, вочевидь, поглибленню співпраці в різних площинах. А це означатиме також, що ми надалі можемо розраховувати на експертну допомогу Литви.

Адже в Україні, насправді, працюють дуже сильні литовські фахівці, які очолюють різні міжнародні місії в Україні і представляють ЄС, але разом з тим маючи за собою дуже великий експертний і політичний литовський бекграунд. І вони допомагають Україні тими порадами, базуючись на досвіді, який вони отримали відповідно в Литві, впроваджуючи ті чи інші реформи на шляху до євроінтеграції.

Литва підтримує Україну на її шляху до НАТО і ЄС, і багато робить для реформ у міністерстві оборони, Збройних сил України, для переходу на стандарти НАТО. 

Можна також згадати те, що Литва зробила, перебуваючи у складі Ради Безпеки ООН у 2014—2015 роках. Литва підтримує Україну де тільки може, звичайно це стосується надання безвізового режиму, продовження санкцій проти Росії, вироблення жорсткої політики Європейського Союзу щодо Росії. Стримування Росії це також і гарантії безпеки і для Литви.

Якщо подивитись на 25-річну історію двосторонніх відносин, то побачимо, що при всіх литовських президентах були хороші відносини. І звичайно, ми можемо говорити і про роль Адамкуса у розвитку литовсько-українських відносин і його роль у підтримці і розвитку демократії в Україні, євроінтеграції, євроатлантичної інтеграції.

Даля Грібаускайте є продовжувачем такої політики, але, безперечно, її харизма впливає на розвиток відносин. А це стосується як її послідовності, так і дуже жорсткої позиції стосовно Росії. Якщо ми порівняємо промови українського президента і Далі Грібаускайте, то відповідно побачимо, наскільки у неї дуже часто була жорсткішою позиція стосовно Росії, російської агресії.

Але загалом те, що є хороше в Литві, і що треба розуміти українським політикам, це — послідовність. Там немає зміни політичної палітри від зміни тих, хто приходить до влади. Від зміни парламентської коаліції там не змінюється зовнішньополітичний вектор. У них існує послідовність і спадковість політики. Навіть, якщо взяти до уваги нещодавні парламентські вибори в Литві, то ми бачимо, що зовнішня політика була сферою, щодо якої погоджувались усі партії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати