Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Важливо встановити решту людей, які можуть бути причетними до злочину», – керівник слідчої групи від України Гюндуз МАМЕДОВ

10 березня, 19:03

За п’ять з половиною років після збиття літака «Боїнг» в небі над Донецькою областю у Нідерландах розпочався судовий процес у справі рейсу МН17. Процес є надважливим не тільки для України (має довести показовий факт нападу Росії на нашу країну), а й для всього світу, яка скоїла міжнародний злочин, вбивши громадян низки країн (298 осіб). Як пише svoboda.org, перший день суду приніс відразу кілька мінісенсацій: виявляється, слідству достовірно відомо, що екіпаж «Бука», як і сама установка, був російським, ба більш — в цілому в сепаратистів-терористів було як мінімум дві таких установки.

Процес проходить в судовому комплексі Схіпхол відповідно до внутрішнього кримінального права Нідерландів (переважна більшість жертв трагедії, 196 осіб — нідерландські піддані). Заплановані протягом цього тижня засідання Гаазького суду будуть присвячені інвентаризації процесу. Зокрема, суддя довідається про статус розслідування. У перший день суду головуючий на процесі суддя Хендрік Стенхьойс констатував, що ніхто з чотирьох обвинувачених не з’явився в суд особисто, в той час, як лише Олега Пулатова представляють за дорученням адвокати. Попередні засідання займуть кілька днів в березні, а потім відновляться в червні і триватимуть протягом місяця. Слухання по суті, найімовірніше, почнуться у вересні, однак це залежатиме від рішення голови суду.

За оцінкою доцента кафедри міжнародного права Вільного університету (VU) Маріке де Хоон, процес буде триватиме не менше ніж п’ять років. Де Хоон вважається в Нідерландах одним з основних експертів у цій справі. За її словами, всі прогнози щодо тривалості процесу у справі МН17 поки стосуються тільки тієї його частини, яка розпочалася 9 березня і стосується звинувачень проти Гіркіна, Дубинського, Пулатова і Харченка. Маріке де Хоон виділяє кілька категорії можливих обвинувачених у справі МН17:

•  перша категорія — це безпосередні учасники запуску ракети (той, хто натискав на кнопку);

•  друга категорія — це командування (яке повинно понести кримінальну відповідальність не тільки за факт нападу на літак, а й за бездіяльність щодо запобігання трагедії, і за відсутність проведення розслідування);

•  третя категорія, до якої входять нинішні четверо фігурантів, — спільники, співучасники, завдяки чиїй підтримці злочин виявився можливим, необов’язково безпосередньо залучені до процесу прийняття рішення про запуск ракети.

Маріке де Хоон очікує, що в майбутньому відбудеться окремий суд і над четвертою категорією обвинувачених — над особами, які намагалися позбутися доказів (це вважається окремим кримінальним злочином).

«Можливо, Гіркін, Дубинський, Пулатов і Харченко — співучасники, але головна відповідальність за злочин лежить не на них», — говорить в інтерв’ю нідерландській газеті Algemeen Dagblad журналіст, розслідувач Bellingcat Христо Грозєв. На питання «Чому спільна слідча група вибрала саме цю четвірку?», Грозєв відповів так: «Я припускаю, що звинувачення на адресу цієї четвірки означає сигнал початку. Єдине, в чому JIT (Joint Investigation Team — Спільна слідча група. — Ред.) може поступитися Росії, це не починати з самого верху ланцюга. Ця четвірка не входить в істеблішмент, тому Росія може в якийсь момент здати їх, якщо це буде вигідно. Таким чином JIT дає Росії шанс визнати провину. Якщо Росія не буде реагувати, то я очікую другу хвилю обвинувачених. Тоді в процесі почнуть фігурувати такі особи, як Дельфін і Оріон».

«Сам Гіркін згадував, що Дельфін і Оріон, згідно з їх ієрархією, знаходилися вище нього, — заявив Христо Грозєв в інтерв’ю нідерландській газеті Algemeen Dagblad 3 березня. — Неможливо припустити, щоб в той час хтось міг привезти «Бук» без того, щоб про це було відомо міністру оборони РФ, без його прямих вказівок. І ви розумієте, що це означає. Це було можливо тільки з дозволу президента».

«Абсолютно точно, що коло звинувачених буде розширено, — вважає головний редактор The Insider Роман Доброхотов (видання брало участь в зборі інформації про катастрофу «Боїнга» на основі відкритих даних). Думаю, що генерали Олег Іванніков (високопоставлений офіцер ГРУ МО РФ. — Ред.) і Микола Ткачов (зараз головний інспектор Центрального військового округу Росії. — Ред.) будуть навіть не найбільш високопоставленими людьми серед обвинувачених. Уже можна, я думаю, говорити з достатнім ступенем впевненості, що серед обвинувачених ексрадник президента Путіна Владислав Сурков, а також глава Міноборони РФ Сергій Шойгу і глава ФСБ РФ Олександр Бортніков. Є навіть ймовірність, хоча і невелика, що Верховний головнокомандувач Росії (Володимир Путін. — Ред.) теж буде названий обвинуваченим в цьому процесі. Оскільки всі ми розуміємо (і в Нідерландах і в світі теж це розуміють), що питання про постачання важких озброєнь на територію іншої держави не могло вирішуватися без санкції Верховного головнокомандувача. Це просто фізично і юридично неможливо» (currenttime.tv).

Слідчу групу від України очолює заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов. За його словами, слідчі в Україні та Нідерландах продовжують розслідувати збиття Boeing рейсу MH17 й намагаються встановити решту людей, які можуть бути причетними до злочину (dw.com). «Те, що матеріали відносно трьох громадян РФ і одного з України були направлені до суду, не означає, що на цьому процес зупиняється. Слідство продовжується як нідерландською, так і українською сторонами», — сказав він. Мамедов зазначив, що після встановлення осіб, причетних до скоєння цього злочину, «щонайменше українська сторона повідомить про підозру і направлятиме матеріали до Нідерландів». Мамедов додав, що «достатньо складно прогнозувати», коли буде вирок у цій справі. Утім, за його словами, головуючий суддя планує розглянути цю справу протягом двох років.

Кремль, як і раніше, відкидає всі звинувачення на свою адресу і робить все, аби заплутати слідство і перевести вину на Україну, яка, мовляв, не закрила свій повітряний простір. Хоча, за словами експерта з авіаційного права Андрія Гука, кожна держава має право закрити свій повітряний простір у певних випадках, водночас обов’язку це робити не має жодна, зокрема й Україна в ситуації з МН17 (hromadske.ua). Експерт уточнив, що у звіті Нідерландської ради безпеки, яка розслідувала катастрофу МН17, йдеться не про відповідальність України за не закриття повітряного простору, а про те, що вся міжнародна система регулювання повітряного простору і питання закриття його у збройних конфліктах «не належним чином сформована».

Україні в цій ситуації важливо вести наступальну політику, надаючи нідерландській стороні необхідні докази причетності до злочину Росії. Відповіддю на зухвалі дії останньої має бути професіоналізм і жорсткість у відстоюванні правди. Це стосується і українських масмедіа, які повинні активно висвітлювати судовий процес в Нідерландах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати